Hlavní obsah

Mistrovský Třinec potvrdil velkou posilu. Získal reprezentačního brankáře

Praha
Aktualizováno

Třinecký hokejový klub potvrdil příchod reprezentačního brankáře Patrika Bartošáka, který se s Oceláři domluvil na dvouleté smlouvě. Šestadvacetiletý gólman doposud působil ve Vítkovicích a v mistrovském týmu nahradí Šimona Hrubce, jenž po extraligovém triumfu míří do zahraničí. V klubu naopak pokračují obránce Milan Doudera, slovenský bek Martin Gernát a jeho krajan z útoku Tomáš Marcinko. Změny hlásí i Mladá Boleslav. Hokejisty tamního BK posílí obránce Martin Ševc z Liberce a z mistrovského Třince David Cienciala. Do klubu přichází i Václav Nedorost. Posilami se pochlubil i olomoucký extraligový klub.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Český brankář Patrik Bartošák inkasuje gól v odvetě s Německem.

Článek

O přesunu Bartošáka z Vítkovic do kádru regionálního rivala se spekulovalo několik týdnů, až nyní ale Slezané mohli transfer oficiálně potvrdit. Člen reprezentačního kádru chystající se na mistrovství světa na Slovensku je považován za jednoho z nejlepších brankářů v extralize.

Po návratu ze zámoří v únoru 2016 Bartošák odchytal za Vítkovice 165 zápasů s bilancí 2,25 inkasované branky na utkání a úspěšností 92,89 procenta, dvanáctkrát udržel čisté konto.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Patrik Bartošák na srazu hokejové reprezentace

"Jsem vděčný Vítkovicím, že jsem v nich mohl hokejově vyrůst a mohl se tam také po konci v Americe vrátit. Za mě to byly dobré tři roky, v nichž jsem se hokejově posunul zase o něco dál a jsem rád, že jsem mohl být součástí Vítkovic. Možná škoda jen, že jsme neudělali společně nějaký větší týmový úspěch, ale tak už to bohužel někdy chodí," uvedl Bartošák pro klubový web Ostravanů.

Dres Ocelářů bude i nadále oblékat šestadvacetiletý Doudera, který se s klubem dohodl na prodloužení smlouvy. Dlouholetý reprezentační obránce odehrál v základní části mistrovské sezony 47 zápasů a připsal si 11 bodů za čtyři branky a sedm nahrávek. V 17 utkáních play off přidal gól a sedm asistencí. V Třinci působí Doudera od roku 2014.

Novou smlouvu si vysloužil rovněž jednatřicetiletý centr Marcinko, jenž v Třinci odehrál poslední dva ročníky extraligy. V uplynulé mistrovské sezoně nastoupil během dlouhodobé fáze k 51 zápasům a zaznamenal 26 bodů (10+16). Ve vyřazovacích bojích pomohl při 15 startech k zisku titulu dvěma góly a třemi nahrávkami.

Na první sezonu v Třinci naváže i další slovenská opora šampionů. Šestadvacetiletý Gernát se zařadil mezi hlavní opory defenzivy Ocelářů. V základní části si za 48 zápasů připsal 20 bodů (8+12). Ve 13 zápasech play off nasbíral pět asistencí.

Boleslav posiluje i management

Mladá Boleslav ve středu oznámila, že angažovala i kanadského obránce Mitchella Fillmana, který hrál za prvoligové České Budějovice, a útočníky Jana Stránského z Chomutova a Adama Zbořila ze slovenských Nových Zámků.

Do klubového managementu se zapojí Václav Nedorost, který se rozhodl v 37 letech ukončit kariéru, v níž hrál také v NHL a KHL. Dvojnásobný juniorský mistr světa, která dosud nastupoval za Plzeň, se stal asistentem sportovního ředitele Radima Vrbaty.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martin Ševc z Liberce ve čtvrtém semifinále play off.

Nejvýraznější posilou Mladé Boleslavi je sedmatřicetiletý Ševc, jenž svůj odchod z Liberce oznámil již po skončení finálové série. Zkušený obránce, který ve Švédsku a v české extralize získal šest titulů, by měl patřit mezi klíčové hráče a lídry týmu.

"Martinova kariéra mluví sama za sebe. Absolutní profesionál, který i ve svých letech v minulé sezoně plnil klíčovou roli v týmu, který se dostal do finále extraligy a ve finálové sérii měl největší ice time ze všech hráčů. Vzhledem k tomu, že máme relativně mladý tým a chceme zabudovávat další mladší hráče, tak sázíme na Martinovy zkušenosti," uvedl Vrbata, který věří, že Ševc přinese do hry týmu i emoce. "Ty nám občas trochu chyběly," přiznal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hokejista Radim Vrbata je nyní sprotovním ředitelem mladoboleslavského klubu.

Novou tváří v obraně bude i osmadvacetiletý Fillman, který předešlé tři roky strávil v Českých Budějovicích. "Mitche jsme měli v hledáčku poměrně dlouho. Venca Nedorost ho navíc dobře zná z Českých Budějovic. Je to trošku 'jiný' bek, než na jaké jsme v Čechách zvyklí. Snaží se hrát jednoduše, přímočaře, není to žádná hračička, jako bývají Češi. Má skvělý pohyb, je na tom výborně fyzicky, je velice zodpovědný," uvedl Vrbata.

V útoku bude Bruslařský klub spoléhat na třiadvacetiletého Ciencialu, který se rozhodl opustit mateřský Třinec. "David je podobný případ jako loni Radim Zohorna. Mladý hráč, který na sebe poslední sezony čím dál víc upozorňuje a u kterého vidíme obrovský potenciál. Stejně jako u Radima věřím, že s větším prostorem, herním vytížením, s pocitem důležitější role, než měl doposud, bude herně růst a brzy se stane klíčovým hráčem našeho týmu," řekl Vrbata k angažování nejproduktivnějšího hráče loňského play off.

Mladá Boleslav také prodloužila smlouvy s brankářem Gašperem Krošeljem a obráncem Ondřejem Dlapou. Tým opustí Jan Hanzlík, který ukončil kariéru, David Němeček, Jiří Říha, Sabahudin Kovačevič, Dominik Pacovský, Tomáš Knotek, Martin Látal a Martin Procházka.

Kohouti lovili ve Spartě

Hokejový útočník Lukáš Klimek ze Sparty a slovenský ofenzivní talent Marek Hecl z Trenčína jsou novými akvizicemi hokejistů Olomouce. Dvaatřicetiletý vítkovický odchovanec Klimek opustil pražský klub po šesti letech. O jedenáct let mladší Hecl má i zkušenosti z KHL z působení ve Slovanu Bratislava. O jejich příchodu informoval oficiální web klubu.

Klimek v uplynulém ročníku v barvách Pražanů nasbíral v 41 utkáních včetně play off 13 bodů za šest gólů a sedm asistencí. Dohromady sehrál v extralize za Vítkovice a Spartu 669 utkání a připsal si 251 bodů za 123 branek a 128 přihrávek.

Ve sbírce má dvě stříbrné medaile s Vítkovicemi z let 2010 a 2011, vicemistrem byl i se Spartou v roce 2016 a o dvě sezony dříve dosáhl na bronz. V české reprezentaci sehrál šest utkání.

Hecl si v uplynulém ročníku v dresu Dukly ve slovenské lize připsal v 58 zápasech 32 bodů za 21 branek a 11 asistencí. Celkem má na kontě v tamní nejvyšší soutěži 136 utkání a 66 bodů za 41 gólů a 25 přihrávek. V ročníku 2017/18 hrál v KHL za Slovan a ve 23 duelech zaznamenal čtyři body za tři branky a jednu asistenci. Zahrál si už také za slovenskou reprezentaci.

Reklama

Související témata: