Hlavní obsah

Nový manažer Sparty nastínil cíle. Nákup drahých hráčů nemusí být zárukou úspěchu

Ve funkci sportovního manažera hokejové Sparty se i po týdnu stále ještě rozkoukává a sám přiznává, že nějakou dobu mu to ještě potrvá. Někdejší vynikající útočník Petr Ton, jenž je s 293 přesnými zásahy nejlepším střelcem v klubové historii, nastiňuje své cíle a vize, které se Spartou má.

Foto: Sport.cz

Nový sportovní manažer hokejové Sparty Petr Ton.

Článek

„Přijde mi, že se od rána do večera nezastavím. Vše zatím poznávám, získávám informace. Přebírám nejdůležitější věci. Vím, že nedokážu všechno změnit hned," přiznává pětačtyřicetiletý Ton v rozhovoru pro klubové stránky.

Ještě před jeho příchodem oznámila Sparta čtyři nové posily do útoku (Vladimír Růžička mladší, Matúš Sukeľ, David Stach, David Dvořáček), takže Ton nemá možnost poskládat kádr zcela podle svých představ.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Ton v dobách, kdy dres Sparty oblékal.

„Přišel jsem ke kádru, který je z velké části sestavený. První čtyři posily jsem sice osobně nevybíral, ale budu se k nim chovat, jako kdyby ano. Chci je poznat, už nyní řešíme s Uwem (Kruppem, hlavním trenérem) možnosti sestavy. Vše ale ukážou až přípravné zápasy, a hlavně první čtvrtina soutěže," ví sportovní manažer Sparty, jejíž kádr aktuálně čítá čtyři brankáře, devět obránců a dvacet útočníků.

Tým by ale Ton chtěl ještě posílit. „Rád bych měl k dispozici dva produktivní beky, což je ale nedostatkové zboží. Na trhu se objevují zajímavá jména, která by mohla pozvednout kreativitu. Samozřejmě bych rád získal i produktivního útočníka do 25 let, co ho přiblížíme k metě dvaceti gólů. Takového hráče aktuálně na trhu nevidím, ale mé kolečko s agenty a volnými hráči teprve začíná," říká Ton, jenž coby hráč strávil ve Spartě jedenáct sezon a získal s ní dva mistrovské tituly.

Foto: www.hcsparta.cz

Novou generální ředitelkou hokejové Sparty Praha je Barbora Snopková Haberová. Na pozici sportovního ředitele nastupuje bývalý hráč Sparty a reprezentace Petr Ton.

Své vize a cíle se Spartou už probíral i s německým koučem mužstva Kruppem. „Cítím z něj obrovskou chuť, je plný elánu. Teprve se poznáváme, zatím jsem se vyptával spíše já. Spolupráci manažera s trenérem vnímám jako hodně důležitou. Nastínil jsem mu, že bych se chtěl od začátku sezony pohybovat mezi šesti nejlepšími týmy a slíbil mu, že mu připravím co nejlepší podmínky," poodhaluje nástupce Michala Broše část dialogu s Kruppem.

Manažerská pozice prý Tona vždycky přitahovala víc než ta trenérská. „Je to mnohem větší výzva, zároveň ale ponesu velkou zodpovědnost za svá rozhodnutí. Jedna věc je má vize, ale druhá je přesvědčení ostatních o její správnosti. Když tohle nebude fungovat, druhá strana nebude šťastná. Chci ve Spartě něco vytvořit. Chci, aby se na úspěchu podílel celý „dům", aby se všichni svou prací bavili a měli u mě neustále otevřené dveře. Nemám důvod měnit to, co fungovalo dobře," míní Ton, který všem hráčům nabídl tykání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Ton.

Hráčskou kariéru ukončil před dvěma lety, Spartu ale dál pečlivě sledoval, v uplynulé sezoně coby televizní spolukomentátor. Pražané letos, stejné jako loni, vypadli už v předkole play off. „Nevím, proč kluci, kteří měli mít klíčové role, neodváděli výkony, které se od nich očekávaly. Nechci se ale hrabat v minulosti, chci se klukům pokusit nastavit do hlavy věci, které by mohly fungovat. Věřím i našim mladým klukům. Nákup drahých hráčů nemusí být zárukou úspěchu. Největší problém českého hokeje je, že umíme dobře mluvit o tom, jak makáme, ale nemakáme. Jinak by všichni hráči v zahraničí nebyli vždy tak vykulení, jak se v jiných ligách maká i bez trenérů," uzavírá Ton.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice