Hlavní obsah

Výborný versus Říha: přátele rozdělila Sparta

Marek Burkert, Michal OsobaPrávo

V Jihlavě spolu František Výborný a Miloš Říha hrávali v jednom útoku, teď vedou do boje finalisty hokejové extraligy. Současní trenéři Sparty a Pardubic bývali velcí kamarádi, v roce 2000 je ale lidsky rozdělilo společné angažmá na lavičce pražského týmu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér František Výborný.

Článek

Spartu tehdy po zisku titulu opustily největší opory. Za oceán odešla čtveřice Kučera, D. Výborný, M. Sýkora, Benýšek. Obhájce se v novém ročníku trápil. „Po té euforii předchozí sezóny jsem to trochu čekal,“ říká F. Výborný. V listopadu 2000 vedení klubu angažovalo Miloše Říhu.

Tehdejší ředitel Sparty Martin Urban mě oslovil a já se rozhodl během půl hodiny. To bylo asi špatně, protože na Spartu musí být člověk připravený. Já přišel v půli sezóny a chtěl jsem dělat opatření ohledně tréninků a organizace, jakoby sezóna začínala. Chtěl jsem všechno naráz obrátit a to nešlo. Vždycky je lepší, když trenér s týmem začíná už v letní přípravě, aby hráči pochopili jeho pravidla. Tam nebyl čas,“ vysvětluje Říha.

Výborný se z místa hlavního trenéra přesunul na post asistenta, který pak zastával společně s Pavlem Hynkem. „Franta měl být odvolaný, což jsem mu jako svému příteli nehodlal udělat. Chtěl jsem, aby mi se spoustou věcí poradil, protože hráče znal, tak jsem si tam oba tehdejší trenéry nechal. To pak moc nefungovalo. On tvrdí, že já jsem odcházel pryč, já zas můžu říkat, že on odcházel pryč... To už je dávno,“ mávne rukou Říha

Sparťanská kabina rázného kouče neakceptovala, mluvilo se třeba o rozepři s kapitánem Žemličkou. „Když si necháte lidi, kteří tam byli a měli svůj program a vy jim ho narušíte, tak oni se spojí a jdou proti vašemu programu, to je jasné,“ uvědomuje si dnes Říha.

„Problém nebyl v tom, jaký byl Říha trenér. On chtěl ale všechno měnit. I detaily, které fungovaly dvacet let,“ potvrzuje jeden z bývalých sparťanů. „Do Zlína se třeba jezdilo v půl desáté po rozbruslení, ale on chtěl vyrazit v 9.15, aby pak autobus nemusel jet tak rychle. Jedlo se ve Velké Bíteši, ale tam mu to zase nevyhovovalo. Postupem času se mu nelíbilo nic. Led byl hrbolatý, vrátný se špatně podíval. Na konci už se s ním nikdo moc nebavil.“

Čas hrany obrousil 

Ega bývalých kamarádů trenérskou spolupráci neustála. „Měli jsme oba ambice být v pozici hlavního kouče, dohromady to vůbec nešlo,“ říká dnes Výborný. „Já se nedivím, na prvním tréninku tam byli nastoupení fotografové a Říha řekl Výbornému s Hynkem: ,Ty budeš stát tady, ty tady.' A my kolem nich měli jezdit jako kolem kuželů. To přece nejde,“ říká exsparťan.

Říha vydržel ve funkci pouhých 96 dnů. Paradoxně to byl už jeho druhý vyhazov v jedné sezóně. Předtím vyletěl z Karlových Varů. Na vedoucí post se pak vrátil Výborný a dovedl Spartu až do finále proti Vsetínu, což bylo tehdy považováno skoro za zázrak. „Chtěl jsem Spartě pomoct, ten rozchod nebyl úplně férový,“ hlodá stále v Říhovi.

S Výborným dlouho nekomunikoval. Čas ale ty nejostřejší hrany jemně zabrousil. „Franta pak sám přišel, když jsem přednášel na vysoké škole a on tam byl posluchačem jedničky. Přiznal, že to bylo i od něj trochu nešťastné.“ Po letech už si podají ruku, poklábosí, jako zamlada už to ale není. „Na dovolenou bychom spolu nejeli. Naše vztahy jsou čistě profesionální. Ale jako trenéři se respektujeme,“ kývá hlavou Výborný. „Nemůžu říct, že je to vřelé, ale ani nemůžu říct, že je to špatné,“ přitakává Říha.

FRANTIŠEK VÝBORNÝ (53)MILOŠ ŘÍHA (49)
SpartaPardubice
Další trenérské štace
Litvínov, Havířov, Pardubice, Jesenice, národní tým Slovinska.Karlovy Vary, Sparta, Slovan Bratislava, Chimik MO.
Největší úspěchy
Tituly se Spartou 2000 a 2006.Tituly se Slovanem 2002 a 2005.

Reklama

Související témata: