Hlavní obsah

Extraliga začíná: Zrušená baráž, trenérská výzva a korekce v pravidlech. Nastane zase Jágrmánie?

Praha

V historii samostatné hokejové extraligy se s výjimkou ročníků 1994/95 a 2006/07, kdy byla tuzemská nejvyšší soutěž nesestupová, hrála baráž vždycky. V sedmadvacáté samostatné sezoně, která startuje už dnes předehrávkou prvního kola mezi Spartou a Plzní, však dochází ke změně. Výkonný výbor hokejového svazu totiž odsouhlasil přímý postup a sestup z extraligy. To ale není jediná změna a zajímavost, na kterou se můžou fanoušci těšit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vypukne mezi fanoušky zase Jágrmánie, tak jak tomu bylo v sezoně 2012/13, kdy si legendární 68 zahrála extraligu naposledy?

Článek

Redakce Sport.cz vám přináší podrobný přehled, který by vám neměl uniknout.

Přímý postup a sestup

Jde o suverénně nejzásadnější změnu. Od nadcházející sezony už nebudou moci extraligové kluby zachránit zpackanou sezonu v baráži. Ta se, stejně jako skupina umístění hraná od ročníku 2007/08, ruší. Čtrnáctý tým po 52kolové základní části sestupuje z extraligy, v níž ho nahradí vítěz play off Chance ligy.

Foto: BPA

Ředitel extraligy Josef Řezníček (vlevo) a předseda hokejového svazu Tomáš Král s Pohárem T. G. Masaryka.

„Některé extraligové kluby, zejména ty, které byly ohroženy baráží, to berou jako pozitivum. Přiznávám ale, že všechny kluby s tímto rozhodnutím spokojené nejsou. Je to tak půl na půl," uvědomuje si ředitel extraligy Josef Řezníček, že ne všechny extraligové celky jsou z rozhodnutí svazového výkonného výboru nadšené.

„Jsem ale přesvědčený, že je to sportovnější a spravedlivější systém. Extraliga dostane nový náboj a dramatičnost, kluby budou svádět velký boj, aby z pásma sestupu co nejrychleji utekly. Pro účastníky druhé nejvyšší ligy je přímý postup pochopitelně jenom pozitivem. Po úspěšném play off totiž pro ně byla baráž nadstavbovou soutěží, do které šly poměrně zdevastovaní," doplňuje Řezníček.

Zavedení trenérské výzvy

Hlavní kouči budou moci v rámci ní nechat u videa překontrolovat některá rozhodnutí arbitrů. Trenérskou výzvu ale mohou využít jen v těchto případech: jestli gólu nebylo dosaženo po předchozím nedovoleném bránění brankáři, postavení útočícího hráče v brankovišti, přihrávce rukou či hře vysokou holí.

Program extraligy na tento týden:
1. kolo
ČT 18:30Sparta - Plzeň
PÁ 17:00Třinec - Kladno
PÁ 17:30Litvínov - Brno
PÁ 17:30Ml. Boleslav - Pardubice
PÁ 17:30Vítkovice - Olomouc
PÁ 17:30Karlovy Vary - Zlín
SO 15:00Hradec Králové - Liberec
2. kolo
NE 16:00Brno - Třinec
NE 16:00Liberec - Sparta
NE 16:00Kladno - Hradec Králové
NE 16:30Plzeň - Litvínov
NE 17:00Olomouc - Ml. Boleslav
NE 17:00Pardubice - Karlovy Vary
NE 17:30Zlín - Vítkovice

Trenéři si mohou výzvu na uvedené situace vyžádat v případě, že mužstvo dosud nevyužilo možnosti oddechového času a že zároveň v předchozím průběhu utkání už neuplatnili trenérskou výzvu, která po přezkoumání u videa nebyla uznána.

Pokud ale arbitři dojdou k závěru, že výzva byla oprávněná a vedla tak ke změně jejich původního rozhodnutí, může ji trenér uplatnit i v další sporné situaci a jeho týmu navíc zůstane zachován nárok na oddechový čas. V případě neoprávněnosti výzvy naopak tým ztrácí nárok na další oddechový čas.

„Smyslem není zkoumat minimální přestupky, ale řešit závažné momenty, které mohou mít přímý vliv na vývoj a výsledek utkání," vysvětluje ředitel extraligy.

Korekce v pravidlech

Pokud hráč zlomí hůl, může od spoluhráče na ledě obdržet hůl i jiným způsobem než „z ruky do ruky". Hokejku lze tedy i hodit či posunout po ledě. V uplynulé sezoně to možné nebylo, následoval vždy menší trest.

Góly dosažené bruslí nebudou uznány jen v případě, že jim přecházelo zjevné kopnutí. Mezinárodní hokejová federace tak převzala stejnou úpravu, kterou v minulé sezoně uplatňovala na základě výjimky česká extraliga a další soutěže.

Tým už nedostane menší trest, pokud jeden hráč naskočí na střídačku na jednom jejím konci a z druhého naskočí na led nový hráč. Nesmí se tak ale stát bezprostředně po buly. Dál zůstává v platnosti, že střídaný hráč musí být maximálně metr a půl od střídačky, když na led naskakuje jeho náhradník.

Open Air v Drážďanech

Litvínov se 4. ledna utká se Spartou pod otevřeným nebem na fotbalovém stadionu v německých Drážďanech s kapacitou pro 33 tisíc fanoušků. Může tak být vytvořen nový extraligový rekord v návštěvnosti. Tím je dosud 21 500 diváků z ledna 2016, kdy se právě Pražané představili v Brně za Lužánkami proti domácí Kometě.

Foto: Jan Švanda, Právo

Sportovní ředitel pražské Sparty Petr Ton (vlevo) a generální ředitel a trenér Litvínova Jiří Šlégr na stadionu Dynama Drážďany.

Tahák Jágr

Do extraligy se po pěti letech vrací kladenští Rytíři i s jejich majitelem a útočníkem Jaromírem Jágrem. Nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL si tuzemskou nejvyšší soutěž zahraje poprvé od sezony 2012/13, kdy během výluky v NHL rovněž nastupoval za Kladno. Tehdy fanoušky pohltila Jágrmánie a 47letého forvarda jistě budou chtít vidět v akci i nyní, pokud mu tedy bude sloužit zdraví.

„Fanoušky by nalákal na stadiony a přispěl by k ještě větší atraktivitě soutěže. Pokud bude v kondici jako v letošní baráži, pořád má extralize co dát. Má neskutečnou vitalitu. Taky jsem hrál v pozdním věku, ale tohle už je něco jiného," směje se bývalý obránce Řezníček, jenž extraligu hrál ještě ve 42 letech.

Novými rozhodčími i dva bývalí hráči

Na nominační listině figuruje 21 hlavních a 27 čárových arbitrů. Do KHL odešel Jan Hribik, extraliga naopak přilákala Slováka Petera Stana, který se zúčastnil letošního MS. Nováčky mezi hlavními jsou bývalí extraligoví hráči a reprezentanti Tomáš Micka s Jakubem Šindelem, absolventi Akademie rozhodčích ČSLH.

„Je výhoda, že je jako bývalé hráče nikdo nemusí učit bruslit a pohybovat se na ledě. Rychle si osvojili rozhodcovská pravidla a propracovali se až do extraligy," těší Řezníčka posun Micky s Šindelem do nejvyšší soutěže.

Listina rozhodčích
Hlavní rozhodčí:
Lukáš BejčekOldřich HejdukPavel Hodek
Tomáš HorákRené HradilAntonín Jeřábek
Adam KikaZbyněk KubičíkPetr Lacina
Tomáš MickaRoman MrkvaPavel Obadal
Vladimír PešinaDaniel PražákPeter Stano
Roman SvobodaMatěj SýkoraJakub Šindel
Robin ŠírPetr ÚlehlaTomáš Veselý
Čároví rozhodčí:
Tomáš BrejchaJaromír BryškaJakub Frodl
Jiří GangerJiří GebauerTomáš Gerát
Marek HlavatýDaniel HynekDavid Jelínek
Milan JindraLukáš KajínekMilan Kis
David KloučekVít KomárekVít Lederer
Miroslav LhotskýLadislav LučanOndřej Malý
Jiří OndráčekTomáš PešekLukáš Rampír
Vladimír RožánekJiří SvobodaRadek Špringl
Josef ŠpúrRudolf TošenovjanMichal Zíka

Sparta favoritem bookmakerů, Kladno outsiderem

Podle sázkových kanceláří je největším favoritem na zisk Masarykova poháru značně posílená Sparta, která naposledy získala titul v roce 2007. „Síla jejího kádru je opravdu vysoká, ale do úplného čela mezi favority Spartu posunuli až sázkaři, kteří na ni z pohledu vítěze extraligy tipují nejčastěji," říká bookmaker Tipsportu, jenž se specializuje na extraligu. Miroslav Hora.

Kurzy na titul podle Tipsportu
Sparta 4.85Třinec 5.30
Liberec 6.00Brno 6.20
Plzeň 8.00Hradec Králové 11.00
Ml. Boleslav 18.00Litvínov 30.00
Pardubice 30.00Olomouc 35.00
Vítkovice 35.00Zlín 55.00
Karlovy Vary 100.00Kladno 110.00

Hned za Spartou jsou podle bookmakerů Třinec, Liberec, Kometa Brno a Plzeň. Na opačném pólu naopak figurují Karlovy Vary a Kladno.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín