Hlavní obsah

Tohle má být chlouba Komety! Brňané představili nový stadion, chtějí na něm pořádat MS

Brno

Dočkají se hokejisté Komety vysněného nového stadionu? Brno je k multifunkční hale, která má vyrůst v areálu tamního výstaviště, zase o krůček blíž. Zatím poslední novinkou v projektu je představení nové architektonické studie, jež určuje finální podobu arény. Ta by měla na hokejové zápasy Komety pojmout dvanáct tisíc diváků.

Foto: Sport.cz

Takhle by měl vypadat nový stadion hokejistů Komety Brno.

Článek

„Jsem strašně šťastný za všechny Brňany a za celou jižní Moravu, že se projekt tak jako další veškerá jednání ohledně výstavby multifunkční arény posouvá obrovskými kroky vpřed," neskrývá nadšení majitel hokejové Komety Brno a zároveň její hlavní trenér Libor Zábranský.

Stavba by měla začít v příštím roce, dokončena má být do roku 2024, kdy se chce Brno ucházet o spolupořadatelství domácího mistrovství světa v hokeji. „Věřím, že tímto tempem jsme schopni vážně uvažovat o kandidatuře na spoluúčasti na mistrovství v ledním hokeji v roce 2024," uvedl Zábranský.

Foto: Sport.cz

Nový stadion hokejistů Komety Brno by měl mít kapacitu pro 12 tisíc diváků.

„Do finální verze dokumentu, který jsme vzali na vědomí, byly zaneseny i veškeré připomínky, které v průběhu jeho přípravy vznesli odborníci z městských firem a organizací zapojených do realizace, jako jsou například Veletrhy Brno, Brněnské komunikace nebo Kancelář architekta města Brna," řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Moderní víceúčelový stánek na jižní Moravě i v okolních krajích chybí. I proto se ve městě dlouhodobě o vybudování sportoviště vedou debaty. Výrazně zintenzivnily v posledních letech po dvou titulech hokejistů Komety.

Ty nyní hrají své domácí zápasy v DRFG aréně, bývalé hale Rondo, která je v provozu od roku 1982. Na hokejová utkání se do ní vejde 7700 fanoušků a poptávka po lístcích často značně převyšuje nabídku.

Foto: Sport.cz

Nový stadion hokejistů Komety Brno by se měl začít stavět příští rok.

Do haly s kapacitou 12 tisíc míst nebudou lidé chodit jen na hokej, ale také na další sporty. Kupříkladu na házenou, volejbal či tenis. V plánu je rovněž pořádání kulturních i výstavních akcí. Podle Vaňkové má být dalším krokem k plánované výstavbě projektová dokumentace pro územní a stavební řízení. Hotová bude letos na podzim. Po získání dokumentace požádá magistrát o územní rozhodnutí a stavební povolení.

„Máme v plánu, že půjde o společné územní a stavební řízení, což by realizaci stavby urychlilo. Stále tedy předpokládáme, že by přípravné stavební práce mohly začít v průběhu příštího roku," sdělila primátorka.

Foto: Sport.cz

Nový stadion hokejistů Komety Brno.

Kromě samotné stavby mají vzniknout v okolí výstaviště také místa k parkování a počítá se s úpravou silnice v Bauerově ulici. Otázkou však stále je, z jakých zdrojů bude aréna financována. Celkem má sportoviště vyjít na více než miliardu korun, další miliony pak spolknou výdaje na navazující infrastrukturu. Na investici se má podílet také stát nebo Jihomoravský kraj.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec