Hlavní obsah

Sparta - Kladno 3:4Kladno vyhrálo na ledě Sparty a už není poslední

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Sivek 1 : 0
33. Procházka 1 : 1
35. Sivek 2 : 1
35. Kalla 2 : 2
41. Štrba 3 : 2
48. Kalla 3 : 3
65. Nedvěd 3 : 4

PRAHA

Hokejisté Kladna dokázali vyhrát ve 20. kole O2 extraligy na ledě pražské Sparty a odpoutali se od posledního místa tabulky. Výhra 4:3 po samostatných nájezdech znamenala dva body, které Středočechům stačilo k tomu dostat se před nováčka z Ústí nad Labem. Rozhodující nájezd proti Spartě proměnil Zdeněk Nědvěd, jenž nastoupil v letošní sezóně poprvé kvůli zdlouhavému zranění kolena.

Článek

Utkání mělo slavnostní zahájení s ohledem na akci Sparty na podporu dárců krve. Domácí tým nastoupil v dresech s nápisem „sparťanská krev“ a buly slavnostně vhodil MUDr. Petr Turek, jenž celou akci organizačně řídil. První šance zápasu si připsali Kladenští, ale Štefla v brance Sparty nijak zvlášť neohrozil Procházka po šikovné přihrávce Patery, ani Zdeněk Nedvěd bekhendovým pokusem.

Ve třinácté minutě ujel po levé straně Diviš, ale do jeho střely stačil včas vložit hokejku jeden z domácích obránců. V patnácté minutě se do sebe v rohu kluziště pustili Sivek s Čurillou a po následném vyloučení Vaice hráli hosté 36 vteřin přesilovku čtyři na tři, pak pokračovali v klasické početní výhodě. Štefla ale pořádně prověřila jen dělovka Kally od modré čáry. V závěru třetiny trefil Sivek jen pravé rameno brankáře Orcta.

Branky až ve druhé třetině

Branek se diváci dočkali až po první polovině zápasu. Ve třicáté minutě Langhammer vyhrál vhazování, k puku se dostal Sivek, a otevřel skóre. Za dvě minuty se ale nechal hloupě vyloučit Netík a Kladno srovnalo. Procházka dostal při přesilové hře přihrávku před branku, naznačil nahrávku na druhou stranu a místo toho natlačil puk za Šteflova záda. Spartu mohl dostat znovu do vedení Štrba, Orct stačil i v pádu jeho střelu vytěsnit ramenem.

Uspěl až podruhé v zápase Sivek, když v 36. minutě ujel společně s Langhammerem a využil jeho ideální přihrávku před branku. Kladno odpovědělo za pouhých 29 vteřin. Kalla se protlačil vedle obránce kolem branky a i v pádu stihl opět zaskočit Štefla. Za okamžik si gólman Sparty spravil reputaci, když vychytal Gulaše.

Rozhodl navrátilec Nedvěd

Ze třetí třetiny uběhlo pouze 63 vteřin a Štrba dostal Spartu potřetí v zápase do vedení, tentokrát jí vydrželo sedm minut. Horna vypálil v 49. minutě z prostoru mezi kruhy, Štefl vyrazil jen ke Kallovi, jenž sice trefil tyčku, ale od ní se odrazil puk do Štefla a skutálel se do branky. V 52. minutě neudržel nervy na uzdě Sivek, když tvrdě oplácel a neodpustil si ani poznámky směrem k rozhodčímu. Výsledkem byl trest do konce utkání.

Bez svého nejlepšího hráče jako by Sparta ztratila už z tak málo projevovaného elánu. Udeři už nezvládlo ani Kladno, takže zápas dospěl do prodloužení. V něm mohl už po 22 vteřinách rozhodnout Horna rozjetý na levém křídle. Sám proti Šteflovi však neuspěl. Minutu před koncem se zase na druhé straně  dostal k volnému puku Petr Nedvěd, ani ten ale nerozhodl. Hrdinou dne se tak stal jeho jmenovec v kladenském dresu Zdeněk, jenž jako jediný uspěl bravurním blafákem v nájezdech.

HC Sparta Praha - HC GEUS Okna Kladno 3:4 (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0) po samostatných nájezdech
Branky a nahrávky: 30. Sivek (Langhammer), 36. Sivek (Langhammer), 52. Štrba - 34. Martin Procházka (Kalla), 36. Kalla (Bělohlav), 49. Kalla (Horna), rozhodující sam. nájezd Z. Nedvěd. Rozhodčí: Homola - Rittich, Guth. Vyloučení: 11:6, navíc Sivek (Sparta) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 5748.
Sparta: Štefl - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Hanzlík, J. Nedvěd, Černošek, Tabaček - Dragoun, P. Nedvěd, Melichárek - Ton, Vaic, Štrba - Netík, Langhammer, Sivek - Zelenka, Hromas, Havel - Podlešák. Trenér: František Výborný.
Kladno: Orct - Ševc, Hájek, Pavlas, Šmach, Nádašdi, Štěpánek, Schnábel, Trončinský - Gulaš, Patera, Procházka - Čurilla, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Z. Nedvěd, Kazatel, Diviš. Trenér: Zdeněk Müller.

Reklama

Související témata: