Hlavní obsah

Většinový podíl v HC Moeller Pardubice získá Šmidberský

PARDUBICE

Novým majitelem většinového podílu v hokejovém klubu HC Moeller Pardubice se stane podnikatel Roman Šmidberský. Za 50,11 procenta akcií zaplatí Pardubicím 25 miliónu korun. Rozhodli o tom na svém středečním jednání zastupitelé města, které dosud v klubu drží podíl 84,11 procent.

Článek

Klub čekají po letošní neúčasti v play-off podle pardubického primátora Jaroslava Demla změny. "Hokejový klub bude potřebovat některé kroky v ekonomické i organizační oblasti, aby příprava na příští sezónu byla co nejúspěšnější, aby mužstvo podávalo ty nejlepší výkony, potěšilo diváky a fandy a abychom byli co nejúspěšnější jako hokejové město," řekl Deml ČTK.

Proti Šmidberskému stály další dvě nabídky. Pardubický podnikatel ve stavebnictví Jiří Topolský nabídl za stejný majetkový podíl 35 miliónů korun. Společnost HB Capital se chtěla stát menšinovým akcionářem zvýšením základního jmění a splacením nové emise akcií společnosti HC Moeller vkladem 10 až 20 miliónů korun. Žádný z těchto dvou návrhů však nezískal potřebnou většinu.

Městu zůstane 34 procent akcií klubu

Někteří opoziční zastupitelé transakci kritizovali s tím, že je netransparentní a zvýhodňuje jednoho zájemce. ČSSD dokonce již v úterý pohrozila, že v případě prodeje většinového podílu Šmidberskému napadnou obchod soudní žalobou. Návrh sociální demokracie na vypsání výběrového řízení na prodej akcií města ale zastupitelé neschválili.

Pardubice nyní drží 84,11 procenta klubu. Po prodeji jim zůstane 34 procent, tedy takzvaná blokační minorita. Ta by podle Miroslava Čady z ekonomického odboru magistrátu městu zajišťovala například možnost zabránit takovému zvýšení základního kapitálu, které by město dostalo ze hry, nebo snahám poslat firmu do likvidace. Zbylých téměř 16 procent akciové společnosti vlastní občanské sdružení HC a šéfové hokejového klubu Zbyněk Kusý a Ondřej Heřman. Šmidberský získal jejich souhlas k transakci, své předkupní právo na akcie města manažeři neuplatní.

Pardubice odkoupily v roce 1999 téměř 51 procent akcií od Vladimíra Engelmajera za 15 miliónů korun. Hospodářské výsledky klubu nejsou v posledních letech příliš dobré. Společnost má asi několik desítek milionů korun starých závazků, musí splácet téměř 130 miliónů korun za dostavbu hokejové arény a dlouhodobě má problémy s cash flow.

Šmidberský vloni prodal svoji firmu Šmidberský Transport konkurenční společnosti C. S. Cargo. Ve své nabídce slíbil, že klub zůstane v extralize a vyhraje ji, získá lepší management, bude dbát na rozvoj mládežnického hokeje a v představenstvu zasednou zástupci nejvýznamnějších partnerů, což by mělo hokeji zajistit příliv sponzorských peněz.

Pardubický klub, který v roce 2005 získal extraligový titul a loni hrál ve finále se Spartou, letos nepostoupil ani do play-off.

Reklama

Související témata: