Hlavní obsah

Stavba multifunkční arény v Kladně by mohla začít už letos

KLADNO

Zástupci města Kladna a Středočeského kraje v pátek představili novinářům maketu nové multifunkční haly, která by měla během následujícíh dvou let vyrůst nedaleko kladenského zimního stadionu. V nové aréně se budou pořádat výstavy, kongresy, kulturní akce a sportovní akce pro řadu odvětví, své zápasy by zde měli především hrát extraligoví hokejisté Kladna.

Článek

"Co do počtu obyvatel je Středočeský kraj největší v České republice a dosud tady žádná podobná hala nebyla. V budoucnu může být v lecčems doplňkem i pro potřeby místní kulturní scény," tvrdil na tiskové konferenci v prostorách VIP salonku kladenského zimního stadionu hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

V polovině září letošního roku bylo vyhlášeno výběrové řízení na stavbu haly, které potrvá do 31. října. "V listopadu se sejde zastupitelstvo města a zváží nabídky. Po oznámení vítěze by se v prosinci snad mohlo vydat stavební povolení," říkal opatrně kladenský radní Radek Větrovec. Na samotnou stavbu je poté vyhrazeno 22 měsíců, za tu dobu by měl nový stánek vyrůst.

Hala potěší i ekology

Projekt za téměř miliardu korun bude financován z několika zdrojů. Celkem 150 miliónů vloží město Kladno, zbytek půjde ze státních a krajských peněz, štědré dotace by měla poskytnout i Evropská unie. "V celém projektu jsou dost zásadní sankce, pokud by neměla být dodržena stanovená cena a harmonogram stavby," uklidňoval přítomné kladenský primátor Dan Jiránek.

Zároveň se pochlubil i ekologickým pojetím haly. "Měla by zde vzniknout také kogenerační jednotka, která bude vyrábět proud a teplo pro halu. Současně by měla vytápět i nedaleký aquapark, letní koupaliště, i plánovaný nový areál vysoké školy," dodal.

Především bezpečnost a pohodlí

Nová aréna bude mít 7200 míst k sezení, přičemž kapacitu je možné zvýšit až na osm tisíc. Ne náhodou se maketa kladenské haly vzezřením podobá aréně v Liberci, za oběma stojí totiž projektová kancelář BFB studio. To ostatně připravilo i návrh multifunkční haly v Karlových Varech, kde se už čile staví.

Představitelé pražské společnosti obhlíželi arény ve Spojených státech nebo severských zemích v Evropě a snaží se při svých projektech zúročit nasbírané zkušenosti. "V lecčems jsme se poučili a pokoušeli se v některých směrech jít jinou cestou. Základem je především pohodlí a bezpečnost návštěvníků. Je třeba mít dostatek únikových cest a počet vstupů do hlediště," řekl Sport.cz architekt Ing. Antonín Buchta.

Reklama

Související témata: