Hlavní obsah

Nesmíme usnout na vavřínech, říká po kanonádě slávista Novák

PRAHA

V minulých sezónách střílel slávistický obránce Jan Novák od modré čáry jeden gól za druhým, letos, nepočítáme-li zásah v Lize mistrů proti Linköpingu, jako když utne. Až v pětatřicátém kole se devětadvacetiletý bek konečně dočkal. I když mu k tomu notně dopomohlo štěstí. Jeho ránu si za čáru litvínovský obránce. „Byla to náhoda, ale ta šmudla nakonec do branky zapadla,“ oddechl si.

Článek

Z nuly v kolonce branek mu nebylo dobře. Častokrát říkal, že by pomohl nějaký náhodný gól, který by jej nastartoval.Ten přišel dnes proti Litvínovu. „Samozřejmě mě to štvalo, jedno mi to nebylo. Góly chci dávat, stejně jako chci vyhrávat,“ přiznal Jan Novák v rozhovoru pro Sport.cz, zatímco jej spoluhráči za první trefu v sezóně s lehkou dávkou ironie plácali po zádech.

Jeho radost je navíc o to větší, že Slavia se po mizérii konečně po pěti zápasech dočkala výhry. Za posledních šestnáct zápasů teprve druhé po šedesáti minutách. „Bylo to dlouhý, Už jsme nevěděli, jak z toho ven.“ Novák si neuvědomuje konkrétní moment, který by Pražany nastartoval. „Výhra někdy přijít musela. Už jsme dělali takových nových věcí... A nikdy nic nepřišlo. Třeba je impuls to, že jsme hráli od tří. To ale asi ne, že jo...,“ smál se.

Že se Růžičkovi svěřenci dočkají výhry proti Litvínovu, který suverénně kraluje extralize, nejspíš čekal jen málokdo. „Z Litvínova jsme měli respekt. Tahle výhra může zvednout sebevědomí.,“ přemýšlí Novák, ale zároveň jeden tříbodový zisk nepřeceňuje. „Nesmíme usnout na vavřínech, jedna výhra nic neznamená.“

Když padlo jméno brankáře Stanislava Nerudy, který dostal v extralize poprvé v kariéře šanci od úvodních minut, Novák nešetřil chválou. „Chytal výborně, můžu mu akorát pogratulovat,“ pochválil svého spoluhráče, na kterém před utkáním prý nebyly znát stopy nervozity. „Nepřišel mi vyplašený. Myslím, že byl v klidu,“ říká obránce.

Jediná věc, která Nováka trochu mrzí je, že svému gólmanovi nedopomohli k udržení čistého konta. Přitom k tomu scházelo necelých sedm minut. „Snažili jsme se mu maximálně pomoct. Škoda jen toho gólu, který tam na konci padnul.“ Sám brankář si z inkasované branky ale příliš hlavu nedělal. „Přišel nám poděkovat, což nemusel. Zachoval se úplně suverénně, odvedl super práci,“ zopakoval Novák.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec