Hlavní obsah

Třinec zachránil play-off, Budějovicím nepomohla ani výhra nad Libercem

PRAHA

Hokejisté Českých Budějovic svojí stíhací jízdu pohádkovým koncem nezavršili. V závěrečném 52. kole základní části O2 extraligy sice porazili 4:3 Liberec, ale Třinec po šťastném vítězství ve Vítkovicích po prodloužení zůstal na 10. místě, zaručujícím předkolo play-off. Šesté místo si výhrami pohlídaly celky Zlína a Karlových Varů. Vítěz základní části Slavia prohrál ve Znojmě.

Článek

Naděje žila. Hokejisté Českých Budějovic v úterý gólem osm sekund před koncem porazili Karlovy Vary a udrželi se na dohled desátému místu, zaručujícímu postup do předkola vyřazovací části. Po mizerné sezóně heroický výkon. Jihočeši ovšem potřebovali porazit Liberec, se kterým všechny tři vzájemné zápasy v sezóně  prohráli, a doufat v zaváhání Třince.

Jihočeši měli dobrý start, v 9. minutě ale chybovali v obraně a Radim Vrbata do odkryté branky vstřelil první gól. O vyrovnání se přesilovkovou bombou od modré čáry postaral Petr Gřegořek. Ihned po přestávce ovšem skóroval hostující Daniel Špaček a faul Frola z trestného střílení potrestal forhendovým blafákem opět Vrbata. Budvar arénu rozjásal Milan Gulaš, které po buly přesnou bekhendovou střelou snížil a ve 47. minutě šťastnou střelou od mantinelu vyrovnal Vítězslav Bílek. V 56. minutě byl v brankovišti nejdůraznější Ondřej Veselý a zařídil Mountfieldu důležité vítězství!

Oceláři v úterý nevyužili další šanci definitivně stvrdit postup a po páté prohře v řadě odvolali trenéra Antonína Stavjaňu. Toho na lavičce nahradil sportovní ředitel Pavel Marek a pokusil se vyburcovat trápící se tým. Domácí, kteří postrádají dlouhodobě zraněného Václava Varaďu, ovšem bojovali o šesté místo a regionálnímu rivalovi nedarovali nic zadarmo. Během šedesáti minut gól nepadl, v prodloužení odrazil Jozef Balej svoji střelu od brusle obránce Barinky a poslal Třinec do play-off!

Zlínu stačilo uhrát bod 

Vedle Vítkovic se o přímý postup do čtvrtfinále snažily další tři celky. Nejlepší pozici měl Zlín, kterému k jistotě stačilo proti Spartě uhrát bod. Beranům se daří, po reprezentační pauze neprohráli a z pěti utkání získali třináct bodů. Zlín vedl po trefách Ivana Rachůnka a Martina Hamrlíka 2:0, po gólu hostujícího Michala Broše se trefil Jaroslav Balaštík. Oba celky se opět utkají ve čtvrtfinálové sérii.

Karlovy Vary měly po prohře v Českých Budějovicích před západočeským rivalem Plzní jednobodový náskok a lepší vzájemné zápasy k dobru. Energie změřila síly s nováčkem z Mladé Boleslavi, který v závěru základní části na posledním místě snížil odstup na týmy před sebou a v play-outu se pokusí vyhnout baráži. Domácí poslal ve 4. minutě do vedení Roman Prošek, pak se dvakrát trefil Milan Hluchý. Snížili Tomáš Nouza a Daniel Boháč, pojistku k výhře přidal Petr Kumstát. Úřadujícího vicemistra čeká ve čtvrtfinále souboj s Litvínovem.

Plzni se daří, vyhrála pětkrát za sebou a místo starostí o postup do play-off pošilhávala po šesté příčce. Lasselsberger měl ale horší vzájemné zápasy se Zlínem i s Karlovými Vary, a tak ani výhra nad oslabenými Pardubicemi nepomohla k proklouznutí do elitní šestice. Východočeši vedli po gólu Lukáše Krále, těsně před druhou sirénou vyrovnal Jaroslav Kracík, v úvodu třetího dějství poslal do vedení Západočechy Tomáš Vlasák a na 4:1 upravil dvěma góly kapitán Martin Straka. Před Kracíkovým gólem neproměnil trestné střílení domácí Pavel Vostřák. Plzeň se v předkole play-off utká s Třincem.

Kladno chtělo navázat na závěr duelu na Slavii

Čtvrtý Litvínov potřeboval k jistotě domácího prostředí ve čtvrtfinále uhrát proti Kladnu alespoň bod. Chemici stále postrádali zraněné opory Šlégra a Kubinčáka, mimo je i útočník Černý. Předposlední Kladno už má jistotu bojů o udržení, v úterý se ale na Slavii vzepjalo a dvěma góly v závěru alespoň dokázalo vyrovnat. Kladno vstřelilo první gól čtvrtečního programu, skóre otevřel Pavel Patera. Domácí ale ještě do přestávky vyrovnali Michalem Trávníčkem a v prodloužení rozhodl o výhře Litvínova Peter Jánský.

Už jistý vítěz základní části Slavia zakončila dlouhodobou část ve Znojmě, které se pokoušelo vylepšit si pozici před boji o udržení. Orli již mohli počítat se zkušeným bekem Radimem Bičánkem, který si odpykal jednozápasový disciplinární trest. Slavii sice poslal do vedení kanonýr David Hruška, poté ovšem vyrovnal Radek Procházka a obrat završili Martin Růžička a Tomáš Demel.

Hokejová O2 extraliga, 52. kolo:
Znojmo - Slavia Praha 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)ON-LINE
Branky: 30. R. Procházka, 38. M. Růžička, 40. Demel - 25. D. Hruška.
Litvínov - Kladno 2:1 po prodl. (1:1, 0:0, 0:0-1:0)ON-LINE
Branky: 20. Trávníček, 65. Jánský - 5. Patera.
Vítkovice - Třinec 0:1 po prodl. (0:0, 0:0, 0:0-0:1)ON-LINE
Branka: 64. Balej.
K. Vary - Ml. Boleslav 4:2 (3:0, 0:1, 1:1)ON-LINE
Branky: 4. Prošek, 8. a 15. Hluchý, 51. Kumstát - 23. Nouza, 42. Boháč.
Č. Budějovice - Liberec 4:3 (1:1, 1:2, 2:0)ON-LINE
Branky: 19. Gřegořek, 32. Gulaš, 47. Bílek, 56. Veselý -  9. a 30. z tr. střílení R. Vrbata, 23. Špaček.
Zlín - Sparta Praha 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)ON-LINE
Branky: 16. Rachůnek, 20. Hamrlík, 46. Balaštík - 23. Broš.
Plzeň - Pardubice 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)ON-LINE
Branky: 40. Kracík, 45. Vlasák, 54.a 55. M. Straka - 14. L. Král.

Reklama