Hlavní obsah

Boj o titul nekončí, Slavia první mečbol Karlových Varů odvrátila

Jan ŠkvorSport.cz

První mečbol dokázali hokejisté pražské Slavie odvrátit. V pátém finálovém zápase Růžičkův tým na svém ledě porazil Karlovy Vary 3:2 a snížil stav série na 2:3. Hrdinou utkání byl útočník Roman Červenka, autor prvních dvou branek sešívaných. Série se nyní přesouvá na západ Čech, kde bude mít Energie druhý pokus na ukořistění prvního mistrovského titulu v dějinách klubu.

Slávistický útočník David Hruška (vlevo) před brankářem Karlových Varů Lukášem Mensatorem

Článek
Fotogalerie

Do úvodních minut pátého duelu vstoupili mnohem aktivněji Západočeši, slávisté se před Mensatora dostávali jen sporadicky. To Neruda musel být v pozoru už ve třetí minutě, kdy těsně před ním chytře tečoval nahození od modré Pech. O minutu později se z levého křídla řítil na Nerudu Kumstát, gólmanovy betony ale neprostřelil.

Slavia si v první dvacetiminutovce vypracovala jen jednu šanci, dokázala ji ale přetavit v branku. Sklenář vrátil zpoza klece puk do ohně, kde jej za Mensatorova záda neomylně napálil Červenka. Po čtyřiceti vteřinách hry v prostřední části ale bylo znovu srovnáno. Skladaný si chytře počkal, až půjde Neruda do rozkleku, aby poté puk bekhendem poslal pod horní tyčku.

Karlovy Vary se ovšem z vyrovnání radovaly jen čtyři minuty. Kadlec poslal při hře ve čtyřech puk před branku, kde jej mimo Mensatorův dosah ze vzduchu tečoval Červenka. V 29. minutě byl blízko gólu karlovarský Melenovský, Neruda ale puk nadvakrát zkrotil.

Radost hokejistů Slavie po gólu Červenky (uprostřed) v pátém finále proti Karlovým Varůmfoto: Právo/Michaela Říhová

V 33. minutě zavřel elitní slávistický útok své protivníky snad na minutu před Mensatora a byl za to odměněn třetí brankou. Hruška našel pasem od zadního mantinelu nekrytého Beránka, na jehož střelu nestačil Mensator ani zareagovat. Tři minuty před vypršením druhé třetiny se hosté znovu dostali na dostřel, Sailer zblízka snížil na 2:3. Při neúspěšném zákroku se navíc zranil Neruda a jeho místo tak musel zaujmout Furch.

Třetí třetině dlouho dominovaly pozorné obrany, k vidění byly jen náznaky příležitostí. V 49. minutě se do sebe před brankou hostů pustili Čutta s Beránkem. Karlovarský zadák sice bitku na body vyhrál, oba aktéři za ni ovšem vyfasovali 2+2 minuty. V 55. minutě mohl slávisty uklidnit Bednář, Mensator se ale proti jeho střele švihem blýskl ukázkovým semaforem.

O dvě minuty později stálo při Varech štěstí, v letu dorážející Jelínek trefil jen vnější tyč. I proto, že jej nedovoleně držel Košťál. V následné přesilovce měl na hokejce dvě tutovky Bednář - nejprve orazítkoval horní tyč, vzápětí jej vychytal Mensator. V poslední minutě sáhli hosté ke hře bez brankáře. Málem ale inkasovali, Červenka trefil místo prázdné brány jen tyč. I to ale Slavii na vítězství stačilo.

Česká pojišťovna play-off hokejové O2 extraligy:
Slavia Praha - Energie Karlovy Vary 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)ON-LINE
Branka a nahrávka: 15. Červenka (Sklenář), 24. Červenka (Kadlec, Bednář), 33. Beránek (D. Hruška) - 21. Skladaný (Melenovský), 38. Sailer (Kristek, Duben). Rozhodčí: Hradil, R. Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:13. Bez využití. Diváci: 14 102.
Slavia: Neruda (38. Furch) - Kadlec, Vašíček, Kolařík, Žižka, Sloboda, Drtina - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, Endál, Vondrka - P. Jelínek, V. Růžička ml., Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Kristek, Sailer - Zaťovič, Pech, Hluchý. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.
STAV SÉRIE: 2:3.

Reklama

Související témata: