Hlavní obsah

Hokejový mistr má novou karlovarskou arénu pronajatou na pět let

Karlovy Vary pronajaly mistrovskému celku hokejové extraligy HC Energie na pět let novou multifunkční arénu, která bude otevřena v červnu. Klub by měl jako hlavní nájemce zaplatit ročně maximálně 13 miliónů korun bez služeb.

Článek

Smlouva se týká hlavně využívání dvou hracích ploch. Je specifikovaná na 2300 hodin v tréninkové hale a dalších 1600 hodin v hlavní části arény. ČTK to oznámil mluvčí magistrátu Jan Kopál. Město klub dotuje, letos má pro něj v rozpočtu vyčleněných 16 miliónů korun.

Kolik přesně klub městu zaplatí, to ovlivní počet dnů, po něž bude arénu využívat. V příští sezoně odehraje každý klub v základní části 26 zápasů na vlastním ledě. Energii čekají doma s určitostí ještě dva zápasy Ligy mistrů. "Pokud by se týmu podařila stejně úspěšná sezona jako letos, to znamená s navýšením hracích extraligových dní, zaplatí kolem 13 milionů korun," uvedl mluvčí.

Klub dovybaví prostory

Nájemní smlouva se týká nejenom extraligového týmu HC Energie, ale i všech mládežnických celků klubu. Po roce bude vyhodnocena a případně upravena. Klub HC Energie bude jediným dlouhodobým uživatelem haly, jíž spravuje společnost KV Arena vlastněná městem. "Klub na vlastní náklady dovybaví prostory, které bude využívat výlučně pro své potřeby. Jedná se především o kanceláře a šatnu pro hráče," uvedl Kopál.

Ve dnech, kdy bude HC Energie hrát v multifunkční aréně extraligové zápasy, si bude podnajímat halu jako celek. Současně si zajistí všechny služby, od pořadatelské a bezpečnostní přes prodej lístků po obsazení skyboxů a režii multimediální kostky a pásu. Podle vlastníka klubu Karla Holoubka stál provoz starého zimního stadionu kolem sedmi milionů korun. Náklady v nové hale tak mohou vzrůst až na dvojnásobek.

Největší investice v historii města

Zatím není jasné, jaký bude osud starého zimního stadionu v Dolní Kamenné. Holoubek ho nechá dočasně uzavřený s tím, že se budou posuzovat varianty, jak s objektem naložit. Podle všeho ale patrně dojde na jeho demolici, která bude stát několik milionů korun. Město chce připravit studii, jak v budoucnu využít lukrativní pozemky v celé lokalitě. Po demolici stadionu se uvolní další místo v zóně, kde zatím stojí tři nákupní centra.

Karlovy Vary zaplatí za stavbu arény s kapacitou asi 6000 míst, která je největší investicí v historii města, přes jednu miliardu korun. Dosud není zřejmé, kolik bude provoz haly ročně stát. Hovoří se o 40 až 50 milionech korun. Halu staví sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav. Za sporné losování v tendru na výstavbu arény udělil v loňském roce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže městu pokutu půl milionu korun.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice