Hlavní obsah

Kdy začne hokejová extraliga? Řeší se výplaty hráčů, fanoušci a pomoc státu

Co bude přesně s nejvyšší hokejovou soutěží, která startuje 18. září? Podle jakého scénáře pojede? Měsíc zbývá do prvních zápasů a všechny zajímá, co bude. Jak ovlivní koronavirus soutěž, kolik bude moct chodit na stadiony fanoušků, jak velkou finanční sekeru zasekne covid-19 do klubů. Začátek ročníku 2020/2021 se blíží a zatím je hodně neznámých.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Fanoušci Komety Brno během utkání letního poháru.

Článek

„Profesionální sport stojí před třemi zásadními body: účast diváků v hledištích, karanténní opatření a jejich dopad na průběh soutěže a kompenzace za drasticky snížené počty diváků a další újmy," řekl ve středu k současné situaci viceprezident APK LH Prokop Beneš.

Ve svízelné situaci je také fotbal, proto profesionální hokejová liga a fotbalová LFA našly společná témata v současné situaci před starty ligových ročníků a dohodly se na uzavření memoranda o vzájemné spolupráci, které valná hromada APK LH na středečním setkání odsouhlasila. Zatím je hodně věcí spíše v mlze. A ta by se dala krájet.

Žádné konkrétní body, scénáře. Zatím. Snahou je jednat se všemi, kde je možné najít vstřícnou náruč. Jedinou jistotou je start Tipsport extraligy, ta je naplánována na 18. září. Ovšem je nutné podotknout – opět zatím.

„Neřešili jsme žádný radikální krok směrem, že bychom soutěž nezahájili, snažili jsme se najit řešení, aby byl ročník zahájen a proběhl. Je logický, že když je plánovaný radikální výpadek v rozpočtech, tak bychom chtěli požádat o pomoc. V první řadě to je vláda a NSA (Národní sportovní agentura) a také u samotných hráčů. Věříme, že najdeme u nich pochopení," přidal Beneš směry, kde chtějí najít řešení.

Méně financí, takže menší výplaty, a to ne v jednotkách procent, takový scénář také Beneš naznačil, přesto věří, že se samotní hráči k situaci postaví čelem. „Nechceme jednat ultimativně, chceme kultivovaně komunikovat. Záleží, jak se bude vyvíjet ekonomická situace," nakousl Beneš téma, které se bude muset vyřešit.

Co se týče omezení fanoušků na stadionech, vláda vydá prohlášení, podle něhož se musí jet. Reagovat mohou ještě příslušné hygienické stanice, ale ty nemohou jít přes vládní nařízení, tedy zmírnit, naopak mohou ještě šrouby utáhnout. Zde se může situace měnit kraj od kraje. A podzimní výhled je už několik týdnů vyobrazován s vykřičníkem.

Na letní pohár Generali Česká Cup nyní chodí okolo deseti procent fanoušků z kapacity stadionů. S takovým číslem odjet celou sezonu je pro kluby ruinující. Řešením by mohly být kompenzace, ale jak velké, podle čeho by se vypočítávaly, se nyní neví. Bude se jednat.

Samotnou kapitolou je koronavirus. Pokud bude řádit v klubu několikrát za měsíc, může vyřadit klidně polovinu týmu. A takto bez tréninku rozsekaná sezona je černou můrou. Podle Beneše je na stole myšlenka, že by se týmu zkrátila karanténa na pět dní. To je zatím jen úvaha. S jakými pravidly vstoupí týmy do ligy, aby nebyla ohrožena regulérnost soutěže?

Dokdy má být jasno o jízdním řádu, který dovolí klubům přežít sezonu, se nyní neví. „Termín jsme si nedali, situace je turbulentní. Chtěli bychom se o riziko podělit. Chtěl bych ocenit přístup hráčů, jak se zachovali v první vlně na jaře," připomenul snížení platů Beneš. Tehdy šlo ale o časově omezené období, navíc šlo o konec sezony. Teď se tu řeší začátek a celá sezona je přede dveřmi a veselo rozhodně není.

„Profesionální soutěže dvou nejvýznamnějších sportů nejsou jen sportovní aktivitou a zábavou, ale rovněž významnou ekonomickou aktivitou, která do veřejných rozpočtů přispívá částkami v řádech miliard korun," dodal Beneš.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice