Hlavní obsah

V Brně odhalili pamětní desku trenérovi Eduardu Fardovi

Pamětní desku bývalému trenérovi československé hokejové reprezentace a Rudé hvězdy Brno Eduardu Fardovi v pondělí slavnostně odhalili zástupci městské části Brno-Židenice na domě v Kaleckého ulici, kde Farda žil. Sedmačtyřicetiletý trenér tragicky zahynul při autohavárii 25. ledna 1961 cestou z hokejového utkání v Bratislavě.

Článek

V té době Farda trénoval československou reprezentaci, kterou vedl na olympijských hrách 1960 ve Squaw Valley a připravoval ji na mistrovství světa v Ženevě. Brněnský klub tento bývalý úspěšný fotbalista a hokejista přivedl dvakrát k titulu mistrů republiky v letech 1955 a 1960. Vychoval tři syny, prostřední Richard získal titul mistra světa a vede si úspěšně i jako hokejový kouč.

Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnili bývalí přední hokejisté Bronislav Danda, Jaroslav Havlát, Milan Kokš, Jiří Kolouch, František Mašláň, Jaromír Meixner, Vladimír Nadrchal, Rudolf Potsch, Karel Šuna a také oba žijící synové trenéra Fardy Richard a mladší Jiří společně se svou maminkou.

Trenér Eduard Farda měl původně pamětní desku s bustou na bývalém stadionu za Lužánkami. Z tohoto chátrajícího kolosu, který už byl zbourán a odstraněn, pamětní desku neznámý pachatel odcizil.

Reklama