Hlavní obsah

Brankář Salfický v návrat do Sparty nevěřil

Radek MalinaPrávo

Unikátní kousek se podařil hokejovému brankáři Dušanu Salfickému. V probíhající sezóně už oblékl dres tří týmů. Z Ústí nad Labem, jehož je hráčem, si na podzim odskočil na výpomoc do extraligové Plzně. V úterý pak nastoupil za Spartu v Kladně. „Chytat v tolika klubech v sezóně je slušný unikát,“ komentoval sedmatřicetiletý brankář nebývalé přesuny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dušan Salfický v dresu Sparty - archivní foto

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že vás na střídavý start pro zbytek extraligové sezóny získala pražská Sparta?

Vlastně až pár dnů po uzavření soupisek, které se musely nahlásit poslední lednový den. Jednání šla zcela mimo mě. Vše jsem se dozvěděl až s odstupem. Sparta požádala Ústí, které se nebránilo. Byl jsem trošku zaskočený. Po zápasech v úvodu sezóny v Plzni jsem si pohrával s myšlenkou, že v případě potřeby se třeba ještě vrátím v play-off na západ Čech.

Vůbec vás nenapadlo, že ke startu v dresu Sparty dojde?

Měl jsem radost z toho zájmu, ale v nominaci k zápasu jsem nedoufal. Spíše jsem se koncentroval na Ústí.

Ve Spartě jste na konci sezóny 2006/07 slavil mistrovský titul. Poté jste však musel odejít. Napadlo vás někdy, že ještě dres týmu z Holešovic obléknete?

V návrat do Sparty jsem nevěřil. Generálnímu manažerovi Petru Břízovi jsem při každém setkání sice říkal, že jsem odešel příliš brzy a možná jsem si zasloužil více trpělivosti, ale o dalším působení jsme se nikdy nebavili a já o něm vážně nepřemýšlel.

Je pro vás nynější, byť zatím jediný start, satisfakcí?

Vůbec ne. Já jsem Spartu neopouštěl ve zlém. Nikdy jsem na ni nezanevřel. Naopak jsem rád, že Sparta věří v mé schopnosti, vlastně mě nepustila z hledáčku a má o mě zájem.

Počítáte s dalšími starty v dresu Sparty?

Myslím, že Přikryl chytá ve výborné formě. Jsem rád za jeden start. Prioritou pro mě zůstává Ústí nad Labem. Jestli se do Sparty ještě vrátím nezávisí na mně. Pokud mě ještě budou Pražané chtít, budu velmi rád.

Prošla kabina, z které jste před téměř třemi lety odcházel, velkou změnou?

S řadou hráčů jsem hrál, s velkým počtem ne. Ale jde o typický jev pro Spartu, kde se tým hodně mění. S nikým z pamětníků jsme ale moji minulost v klubu neprobírali.

Byl jste při utkání v Kladně nervózní?

V úvodu za mnou trošku zvonily tyčky... Ale nervózní jsem nebyl. Po třech vydařených zákrocích jsem se zklidnil. Kluci v defenzivě skvěle pracovali. Až ve třetí třetině jsme gólem v oslabení dostali Kladno do zápasu. Hned jsem si vybavil zápas v dresu Plzně na ledě Středočechů. Kladno znovu ukázalo, že je hodně bojovným týmem, jenž se nevzdává. Ale poslední minuty jsme sehráli skvěle a domácí už k ničemu nepustili.

Reklama