Hlavní obsah

Rozhodnuto, extraliga za týden odstartuje. Ve hře je více scénářů vývoje

Praha

Za týden ve čtvrtek se má rozjet hokejová Tipsport extraliga, na programu jsou dva duely úvodního kola. V pátek dalších pět utkání. V neděli druhé kolo a takto až do března, kdy končí základní část. Takový je plán. Odstartuje nejvyšší hokejová soutěž podle plánu, co se dá očekávat v dalších týdnech a měsících? "Začne se v termínu, jak je naplánováno," potvrdil ve čtvrtek ředitel extraligy Josef Řezníček.

Foto: BPA

Ředitel extraligy Josef Řezníček (vlevo) a předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král odhalili Pohár T. G. Masaryka určený pro vítěze Tipsport extraligy.

Článek

Příští čtvrtek startuje Tipsport extraliga, směřuje vše ke startu v termínu?

Dneska byly klubům přiděleny všechny licence. Pokud se do příštího týdne nestane nic výjimečného, tak extraliga začíná podle rozpisu dvěma zápasy 17. září.

V Česku rostou počty pozitivně testovaných na nemoc covid-19, nejste z toho nervózní?

Určitě je potřeba tuhle situaci vnímat, protože v hokejovém prostředí a na stadionu se virusu daří, takže je potřeba toto samozřejmě vnímat. Na druhou stranu je dobré také brát v úvahu, že když jsou hokejisté zasaženi, tak je zasažená věková skupina, která je velice odolná. Asi takto bych se na tento problém zjednodušeně podíval.

Český hokej potvrdil start extraligy
Výkonný výbor ČSLH potvrdil, že letošní ročník Tipsport extraligy začne v plánovaném termínu a probíhat bude podle schváleného rozpisu. Vzhledem k předpokládaným dopadům epidemie a karanténních opatření schválil výkonný výbor ČSLH rovněž pravidla, jak postupovat při odložených utkáních a určení pořadí. Zápasy základní části, které kvůli karanténním opatřením neproběhnou podle rozpisu, se musí uskutečnit do 40 dnů, jinak budou považovány za nesehrané a o výsledku rozhodne sportovně-technická komise ČSLH. V případě, že některé z mužstev nesehraje v základní části všechna utkání, do tabulky mu bude započítán průměrný bodový zisk, přičemž podmínkou postupu do Generali play off Tipsport extraligy bude absolvování alespoň poloviny zápasů v základní části.
Zápasy play off, které nebude možné kvůli karanténním opatřením sehrát vůbec, budou kontumovány s tím, že pokud by se opatření týkala obou mužstev, může být série rozhodnutím sportovně-technické komise ČSLH zkrácena. V případě, že by play off nemohlo být dohráno vůbec, nárok na titul Mistr České republiky získá mužstvo, které dosáhlo nejlepšího umístění v základní části a ke dni ukončení soutěže nebylo vyřazeno z play off.

Stále probíhá komunikace s hygieniky, kluby....

Komunikujeme se všemi možnými lidmi a autoritami, ať je to prezident APK, prezident NSA. Já sám prostřednictvím Milana Hniličky komunikuji se všemi, kteří mají tuto agendu na starosti, ať to jsou hygienici a experti z vlády.

Počet fanoušků na stadionech je omezený, máte v záloze plán na sehrání extraligy i za zavřenými dveřmi?

V současné době takový scénář není a nedokážu předpovídat, co se může a nemůže stát. V současné době jsou podmínky přístupu lidí na stadiony, neříkám, že pozitivní, ale ve srovnání s evropskými soutěžemi, máme jedny z nejlepších podmínek.

Doba je turbulentní, máte x možných scénářů na stole?

Určitě máme, odsouhlasili jsme si regulativ, pokud by se situace zkomplikovala. Jsou tam karantény, neodehraná utkání, na toto máme stanovená pravidla.

Jaký je ideální scénář nadcházející sezony?

Nejlepší scénář je, že se všechna utkání odehrají, aniž by se zpozdila nebo odkládala na základě covidových onemocnění. V minulosti jsme nepovolovali chřipková onemocnění, to jsme nepovažovali za důvod pro odložení utkání. Nyní budeme muset nahlížet na toto asi trochu jinak, protože mohou být zasaženy i juniorské týmy, kterými jsme to v minulosti suplovali.

A nejhorší scénář?

Nouzový stav a zákaz všeho, což ochromí a zastaví soutěž. Tohle je nejhorší scénář, ale mezitím je x možností: karantény, zpřísnění podmínek, zavřené stadiony. Nehorší je, že by se zrušily soutěže jako na jaře, kdy se zakázal pohyb a sportoviště byla zavřená.

Jaká je v současnosti situace u juniorů?

Já jsem i ředitel juniorské ligy akademií a tam máme problémy, mužstva jsou v karanténě v současné době, kdy soutěž běží.

Tento stav se nedá vyloučit ani v extralize...

Možné to je, jde o velmi blízké skupiny, ale kluby velice striktně dodržují bezpečnostní a hygienická opatření, tak aby se jim případně hráči z jiných kategorií neprolínali, nepotkávali se. Kluby k tomuto přistupují se vší vážností.

Reklama