Hlavní obsah

Plzeň, Boleslav a Kladno přijdou o body! Opanuje extraligu boj právníků?

PRAHA

Tři kluby přijdou o body v hokejové extralize kvůli neplatné registraci. Nejvíce bolestivé je rozhodnutí pro Mladou Boleslav, která najednou ztratí 22 z 24 získaných bodů, Plzeň přijde o 19 z 28 bodů a Kladno o šest ze 13 bodů. Hokejová extraliga se tak v následujících dnech zřejmě stane rájem pro právníky, ten plzeňský už se proti počínání vedení soutěže ohradil. Odpočtem bodů ztratí extraliga úřadujících mistrů světa prestiž a ušije si z ostudy kabát.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Plzeň mají stát body starty brankáře Petra Přikryla a obránce Tomáše Frola, Mladá Boleslav bude pykat kvůli zařazení Jiřího Marušáka a Tomáše Divíška, Kladno o body připraví neoprávněný start Jindřich Kotrly. To vše způsobí kompletní zemětřesení v extraligové tabulce, v níž nezůstane prakticky kámen na kameni.

Plzeň se s celou situací nechce smířit. "Budeme bojovat. Ke všemu se bude vyjadřovat jen náš právní zástupce pan Tesař," řekl v podvečer jednatel plzeňského klubu Jaromír Zavoral.

Zpráva rozesmutnila útočníka Mladé Boleslavi Lukáše Pabišku. "Překvapuje mě to, co na to říct... Stala se chyba, ale všichni jsme jen lidé, není to jen chyba klubu. Doufám, že se s tím ještě popereme a dostaneme se do předkola play-off," řekl Sport.cz hráč.

Kladenský výkonný ředitel Milan Volf chybu přiznal, podotkl, že nemá cenu nadávat. " Nevidím v tom problém, musíme se s tím smířit, vše je podle pravidel, musíme s k tomu postavit čelem. Za blbost se platí, nemá cenu někde nadávat. Je to nepříjemná situace, stala se chyba," poznamenal zkroušeně.

Reakce expertů
"Vše je podle právního řádu, s extraligou to v podstatě nic neudělá. Jsou tu pravidla, ta se mají dodržovat. Došlo k pochybění ze strany klubů, jede se dál, ale určitě by věci prospělo, kdyby se vše zjednodušilo a pravidla byla jasnější."
Josef Augusta, bývalý reprezentační trenér
"Taková jsou pravidla, podle nich se rozhodlo. Máme nějaké podmínky, proto se podle nich chovejme. Stát se to může každému, nám by se to také samozřejmě nelíbilo. Je to kruté, hráčů mi je líto, ti za nic nemohou, ale taková jsou pravidla."
Vladimír Růžička, trenér Slavie Praha
"Myslím, že pro hokej to není dobré, oddíl může udělat chybu, ale já bych to řešil finančním postihem. Tohle našemu hokeji moc nepomůže, celá soutěž bude devalvována. Co sponzoři, fanoušci? Jsem hokejista, nejsem profesionál, ale udělil bych spíše pokuty, tohle je tvrdé..."
Milan Nový, bývalý reprezentant
"Je to k smíchu, je to kovbojka. Měli si vysypat popel na hlavu a pokračovat dál. Přece pokud jsou potvrzené soupisky, je na nich kulaté razítko a rozhodčí hráče vpustí na led... Na co tu máme svaz? Podle mě tady nefunguje kontrolní systém. Pro kluby to je tragédie. A může to znamenat i finanční postih do budoucna."
David Pospíšil, bývalý reprezentant
"Je to nepříjemné pro celou extraligu, ta chce být v médiích v úplně jiných souvislostech, ale nic jiného se dělat nedalo, máme platné řády a pravidla. Kterýkoli subjekt mohl navrhnout změny, pokud mu to připadalo složité. Ředitel Šulc dělá jen svou práci, nemá smysl na něj útočit. Nemáme s tím nic společného, když si čtu, že na tom nejvíce vyděláme, tak je to absolutní nesmysl. Nám to diváky nevrátí, my se musíme postarat sami."
Petr Bříza, generální manažer Sparty

Určité otazníky vyvstaly ještě u českobudějovického Rostislava Martynka. "Neměli jsme k dispozici potvrzené prohlášení, ale klub nám ho zaslal. Dokument měl všechny náležitosti, proto mohu konstatovat, že všech jedenáct klubů kontrolou prošlo bez výjimky," potvrdil ve středu odpoledne Stanislav Šulc pro svazové stránky Českého svaz ledního hokeje.

Podle řádů ČSLH, kterými se extraliga musí řídit, je zodpovědnost za správné zaregistrování hráčů na straně klubů. "Netvrdím, že současný systém je správný, ale podle řádů to takhle prostě je. Můžeme se bavit o tom, jestli jej změnit, ale až od příští sezony," podotkl Šulc. On sám za úkol platné registrace kontrolovat nemá.

Ani podpis ředitele a kulaté razítko není všemocné 

Nesnázím není konec, přesto je podivné, že ani podepsaná soupiska ředitelem extraligy Stanislavem Šulcem před zahájením soutěže, kde nechybí kulaté razítko, nemusí být závazná.

Plzeň zveřejnila během středy svůj postoj na klubovém webu. „Skutečnost, že rozhodčí umožnili start našich dvou hráčů ve všech kolech extraligy, jasně potvrzuje, že jejich start byl oprávněný. Pokud by hráči nebyli zaregistrováni a uvedeni na soupisce potvrzené šéfem extraligy, rozhodčí by jim neumožnili nastoupit do utkání (byl by to "neoprávněný start"),“ napsal Tomáš Tesař, právní zástupce Plzně.

Současná tabulka a možné pořadí po odečtení bodů
1. Třinec 361. Č. Budějovice 40
2. Vítkovce 352. Třinec 40
3. Č. Budějovice 343. Vítkovice 35
4. Liberec 304. Brno 33
5. Brno 305. K. Vary 31
6. Plzeň 286. Pardubice 31
7. K. Vary 277. Zlín 30
8. Pardubice 278. Liberec 30
9. Litvínov 269. Sparta 30
10. Zlín 2410.Litvínov 29
11. M. Boleslav 2411. Slavia 25
12. Slavia 2212. Plzeň 9
13. Sparta 2213. Kladno 7
14. Kladno 1314. M. Boleslav 2

„Je v tom prostě bordel. Nejvíce mě štve, že pan Šulc nám říkal, že do pátku to nebude zveřejňovat a počká se, než se všechno zkontroluje. A pustí to ven chvíli před zápasem, když navíc není jasno, kdo všechno má potíže. To nechápu," řekl deníku Sport plzeňský kapitán a generální manažer v jedné osobě Martin Straka po úterním utkání s Litvínovem.

Jisté je, že v tomto případě nikdo nezvítězil. Místo toho nejvyšší česká soutěž poslala do světa vzkaz, že si zodpovědní lidé neumí ohlídat "razítka".

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články