Hlavní obsah

Odvolací komise APK nerozhodla. Šulc i kluby se verdiktu diví

PRAHA

Konec a verdikt nepřišel. Tento případ v hokejové extralize pokračuje dále. Úterní schůzka Odvolací komise Asociace profesionálních klubů ledního hokeje rozhodnutí o odvolání Mladé Boleslavi a Plzně v případu bodových odpočtů v extralize nepřinesla. Podle předsedy komise Mojmíra Šatavy nedošlo k naplnění všech bodů odvolacího řádu potřebných k tomu, aby komise rozhodovala.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právník Tomáš Tesař (vlevo) a generální manažer HC Plzeň 1929 Martin Straka mají jiný právní názor oproti řediteli extraligy.

Článek

Případ se nyní vrací k oběma potrestaným klubům a řediteli extraligy Stanislavu Šulcovi. "Toto rozhodnutí mě zklamalo a považuju ho za alibistické a špatné i z hlediska špatného výkladu odvolacího řádu," řekl ČTK Šulc, který se oficiálně a komplexněji plánuje vyjádřit v pondělí. "Ještě se chci poradit s kolegy a našimi právníky," vysvětlil ředitel soutěže.

"Naše komise si je vědoma velikosti celé té kauzy a chceme, abychom z toho i my jako komise vyšli s čistým štítem. K tomu je třeba, aby byly procesně naplněny všechny odstavce odvolacího řádu, k čemuž ale nedošlo," řekl dnes Šatava.

Celá záležitost se řeší kvůli administrativním nesrovnalostem. Za neoprávněné starty hráčů přišly o body tři kluby české nejvyšší soutěže: Mladé Boleslavi bylo odečteno 22 bodů, Plzeň ztratila 19 a Kladno šest bodů.

Václav Hořejší, ředitel BK Mladá Boleslav
"V Boleslavi jsme se domluvili, že záležitost dostane do ruky právník, poté vydáme oficiální stanovisko klubu. Osobně si myslím, že tento průběh je nešťastný. Zatím to nechci komentovat. Musím si udělat rozbor, aby má odpověď byla fundovaná. Nicméně po čtrnácti dnech není rozhodnutí žádné, to z důvodu, že to komisi nepříslušelo. A to proto, že ředitel extraligy to měl vrátit klubům jako stížnost bezpředmětnou, tak aby si mohly kluby ke komisi stěžovat. To se nestalo. Co bude dál, netuším. Zkrátka patová situace stále trvá. Mám neutrální pocit."

"Pan Šulc uvedl, že v mezích, které má k dispozici, postupoval podle řádů Českého svazu ledního hokeje a vyčerpal všechny možnosti. Abychom však rozhodovali nyní my, měl by podle řádů odvolání klubů odmítnout a vrátit jim ho zpátky," uvedl Šatava. Až dosud přitom všichni aktéři tvrdili, že po verdiktu ředitele soutěže se kluby mohou odvolat pouze k Šatavově komisi.

Výsledek jednání dala pětičlenná komise ve složení Šatava, Martin Urban, Vladimír Šubrt, Zdeněk Haber a Bohumil Kožela vědět v úterý večer Šulcovi i klubům. "V tuto chvíli je pro nás kauza procesně nepříslušná. Pokud se ale tento zmíněný krok naplní, pak budeme muset samozřejmě rozhodnout. Nechci však předjímat či spekulovat, co bude dál," uvedl Šatava.

Vedení Kladna trest o odečtu bodů přijalo, Mladá Boleslav i Plzeň se s ním nechtějí smířit a sáhly k odvolání. Oba kluby zároveň připustily možnost hájit se v případě neúspěchu soudní cestou.

Vyjádření Jaromíra Zavorala z HC Plzeň 1929
Co říkáte rozhodnutí odvolací komise APK?
Já ho moc dobře nechápu. Tři týdny zasedali, potom přišli na toto, to je krása. Zatím nevíme, co budeme dělat, musíme se poradit s právníkem, musíme se zamyslet, co se mělo udělat, jaká jsou další řešení.
Co nyní bude tedy následovat?
Budeme se samozřejmě radit, ale dnes jedeme do Vítkovic, takže teď už na hodině asi nezáleží. Musíme s právníkem vymyslet další kroky.
Překvapilo vás rozhodnutí komise?
Situace je dost patová, když Šulc řekne, že nic dělat nebude, tak nic dělat nebude. Já jsem čekal jiné rozhodnutí. Ať už o pochybení kohokoli. Jestli rozhodnutí o kontumaci platí, nebo neplatí. Tomuto nerozumím, tohle mi musí vysvětlit právník.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice