Hlavní obsah

Sparta míří k bojům o záchranu a její druhý nejlepší střelec v době zápasu šlape na kole

PRAHA

Tenhle hokejový uzel bude ještě dlouho zašmodrchán. V úterní dohrávce 35. kola Sparta doma prohrála s Litvínovem 1:4. A to značí jediné. Na tři místa do postupové desítky se tlačí čtyři týmy. Ty navíc od sebe dělí jen tři body. „Je to špatná prohra, ale ještě není po posledním kole. Já na play-out nemyslím,“ řekl v civilu oblečený sparťanský forvard Radek Smoleňák.

Foto: , ČTK

Zklamaní hokejisté Sparty po prohře s Litvínovem. Brány play-off jsou pro Pražany podle všeho uzavřeny.

Článek

On totiž nehrál. V době zápasu jezdil druhý nejlepší střelec mužstva v šatně na kole. „Je to rozhodnutí trenérů, řekli mi, že nehraji. Já jsem hráč, jsem tu od toho, abych hrál hokej. Co je mimo, to neovlivním. Ani to neřeším,“ nechtěl situaci rozebírat čtyřiadvacetiletý hráč.

Sparťané se vyřazují ze hry o play-off. A „děkovat“ mohou jen sobě. Podruhé v řadě doma padli. Přitom mohlo být všechno jinak. Na začátku druhé třetiny neproměnil Petr Ton trestné střílení.

Litvínov šel do vedení, domácí ale poté hráli téměř 100 sekund 5 na 3. Jenže nic, bída. Ve čtyřicáté minutě bylo přece jen srovnáno. Velkou radost z prvního gólu měl Lukáš Žalčik. Dlouho nekřepčil. Pozornost na sebe strhl opět Ton. Ztratil puk a za 32 sekund hosté vedli, domácí útočník jen smutně odjel na střídačku a mlčky se usadil. Studená sprcha. To byl moment, který rozhodl. Pak už to bylo jen o Litvínovu.

Hokejisté Litvínova oslavují vítězství na ledě Sparty.foto: ČTK/

„Není to jen moje zásluha, ale celého mužstva. Kluci šlapají, bojují, dávají do toho srdíčko,“ říkal skromným hlasem brankář Martin Volke, který za poslední dva zápasy pouze jednou inkasoval. „Přenesli jsme obětavost a nadšení ze zápasu s Plzní a gólman byl výborný. Dnes rozhodl druhý gól,“ pověděl litvínovský asistent Jíří Kučera. Ano, ten okamžik, který nastal devět sekund před koncem druhé třetiny po Tonově zaváhání.

„Nebudeme čekat, co s námi bude Sparta vyvádět,“ prohlásil před zápasem nový trenér Vladimír Kýhos, ten odkoučoval teprve druhé utkání za tým ze severu Čech. Pokaždé vítězné. V neděli Plzeň, v úterý Sparta. Ta na desáté místo ztrácí hrozivých dvanáct bodů. Pokud se nestane zázrak, letos si jeden z favoritů soutěže o titul už nezahraje.

A situace okolo absentujícího Smoleňáka? "Představuji si větší zápasovou a tréninkovou profesionalitu, záleží jen na něm, jak se k tomu postaví. Chtěli jsme, aby si to uvědomil a vrátil se k poctivé práci,“ vysvětlil důvody netradičního tréninkového plánu trenér Miloslav Hořava.

Ten by ale dle výkonu potřebovala celá Sparta...

Reklama

Související témata: