Hlavní obsah

Duda střílel jako Modano a Plzni trefil výhru. Scénář jak pro Hollywood, smál se

Michal OsobaPrávo

Tahle výpomoc se vedení plzeňských hokejistů povedla opravdu parádně. Útočník Radek Duda si z prvoligového Chomutova odskočil do týmu, jenž byl po bodovém odpočtu v kritické situaci, a pomohl mu dostat se zpátky do desítky. Včera se s plzeňským stadiónem loučil stylově – vítězným gólem do sítě Pardubic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Duda slaví s fanoušky.

Článek
Fotogalerie

Podle plzeňského asistenta Razýma je ještě možné, že byste hrál v úterý na Slavii. Duel s Pardubicemi tedy nemusel být váš úplně poslední?

Ta možnost tu je, že bych se mohl jít ještě sklouznout na Slavii, záleží na chomutovském generálním manažerovi Veverkovi, jak se domluví s Plzní.

Doma jste tu hrál každopádně naposledy. Jak emotivní utkání to pro vás bylo?

Nádherné to bylo. Nesmírně si vážím takového ocenění, myslím, že ty ovace byly až přehnané. Když jsem sem přišel, chtěl jsem klukům pomoct. Viděl jsem, jak ten tým funguje a pracuje, jak je hladový po bodech. Kola ubíhala, ten deficit jsme tolik nestahovali, ale já si pořád říkal, že je až neuvěřitelné, jakou má ten tým morálku a vůli. Na konci své dráhy tady musím smeknout před charakterem Plzně. Od trenéra přes hráče po ty fantastické diváky.

Fanoušci Plzně se loučí s Radkem Dudou, svou hvězdou číslo 69... foto: Právo/Jan Handrejch

A ten rozlučkový zápas jste prožíval jak?

Popravdě jsem rád, že skončil. Není co slavit, kdyby nás ten můj gól pošoupl třeba do play off, tak je to něco jiného, ale je to jen jedno kolo základní části. Se štěstím jsme to uválčili, ale stáli při nás všichni svatí. Pardubice byly lepší, měly víc gólovek. O to cennější ta výhra je, nestane se často, abyste hráli špatně a ještě získali tři body.

Vy osobně jste se sebou spokojený byl?

Nebyl. Nohy mi nejezdily jako proti Vítkovicím, kluci v lajně to museli odtáhnout za mě. Kluci mi to mohli dvakrát dát do prázdné, dal jsem tyčku, ale pořád jsem věřil, že nějaká pořádná šance přijde.

Ta, ze které jste dal vítězný gól, ale do kategorie vyložených zrovna nespadala…

Já ze strany ujížděl obránci, nezbylo mi než vystřelit. Byla to střela zápěstím ala Mike Modano, zkusil jsem to mezi nohy a měl jsem kliku. Říkal jsem klukům, že to je scénář jak pro Hollywood.

Když si vzpomenete, s jakými pocity jste do Plzně přicházel, předčilo to angažmá výrazně vaše očekávání?

Tehdy jsme s panem Veverkou řešili přestup do Švýcarska, někam do druhé ligy. Moc se mi to ale nezdálo a pak se naskytla možnost jít sem pomoct, Martin Straka svolil. A když jsem sem přišel, chtěl jsem dokázat, že hokej umím. Protože když ho umíš, tak ho nezapomeneš, pak akorát potřebuješ důvěru trenéra, mít spoluhráče a systém, co ti sedí. Tady přišlo všechno, to se mockrát v kariéře nestane. Od toho okamžiku jsem byl sebevědomý a produktivní, hrál s lehkostí, víc si dovolil. Ale za to můžou spoluhráči a trenér, ti mě posunuli o stupínek výš.

Vnímáte, že jste si zlepšil image u fanoušků? Mnozí vás brali jako rebela, v Plzni jste jim ukázal, že jste pořád výborným hokejistou…

Já nikdy nad sebou nepochyboval. Takovou nálepku jsem dostal od novinářů a žiju s ní. Lidi si o mě udělají obrázek sami.

Je možné, že byste se ještě do Plzně vrátil? 

To jsou jen kdyby a já takhle nepřemýšlím.

Radek Duda v Plzni
25 zápasů
16 gólů
13 asistencí
18 trestných minut

Reklama

Související témata: