Hlavní obsah

Čtvrtfinále může začít! Slavia se z debaklu oklepala a Vary vyřadila. Teď ji čeká Liberec

PRAHA

Nedělní sedmigólový příděl na nich žádné stopy nezanechal. Hokejisté Slavie se z nedělního debaklu v Karlových Varech otřepali, rozhodující páté klání předkola vyhráli 3:1 a slaví postup do čtvrtfinále. Hrdinou utkání byl obránce Tomáš Žižka, který vstřelil první dva góly. V boji o semifinále čeká Růžičkovu partu Liberec, série začíná v sobotu na severu Čech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slávista Tomáš Žižka (uprostřed) oslavuje branku vstřelenou Karlovým Varům.

Článek

Kdo z fanoušků si myslel, že rozhodující utkání série nabídne zpočátku opatrný hokej s minimem šancí, musel být překvapen. Oba týmy se hnaly do útoku, brankáři Kopřiva s Mensatorem museli být neustále ve střehu. Mírně aktivnější byla přeci jen domácí Slavia, která si ve 13. minutě zahrála i první přesilovku, když za katr putoval na čtyři minuty za faul vysokou holí Zaťovič.

Dvojice pro čtvrtfinále play-off
Třinec – Litvínov, Liberec – Slavia, Č. Budějovice – Vítkovice, Zlín – Pardubice.
Čtvrtfinále odstartují ve čtvrtek duely Č. Budějovice - Vítkovice a Zlín - Pardubice. Série Třinec - Litvínov a Liberec - Slavia začnou v sobotu.

V šestnácté minutě už letěly ruce domácích příznivců poprvé nad hlavu, to když střelou nad ledem přesně zacílil od modré kapitán Kadlec. Rozhodčí ale po zhruba minutové poradě trefu nakonec neuznali, za faul na Pecha navíc inkasoval menší trest Tomica. Při následné přesilovce se připomněly i Vary, Pechovu ránu nad ledem Kopřiva betonem vyrazil. V závěru první části ještě šikovně tečoval Krejčíkovo nahození Třetina, kotouč ale zamířil nad Mensatorovu klec.

Trenér Slavie Vladimír Růžička diskutuje s rozhodčím při pátém duelu předkola play-off proti Karlovým Varům.foto: Právo/Petr Hloušek

Sváteční střelec Žižka dvakrát zaúřadoval

Druhá třetina se nesla v podobně aktivním duchu, jako první mohli jít do vedení Karlovarští. Ve 26. minutě si Gřegořek sjel od modré čáry až na vrcholek kruhu, červenou jeho dělovce vystavil Kopřivův ukázkový semafor. Po následném vhazování vypálil Zaťovič, slávistickému brankáři puk vypadl, obránci jej však na poslední chvíli odpálili do bezpečí.

Místo toho, aby šli Západočeši do vedení, opět platilo okřídlené nedáš-dostaneš. Čutta si za vlastní brankou počítal nedůrazně, Sklenář okamžitě našel před brankou volného Žižku, který prostřelil Mensatora a poslal sešívané do vedení. Vary inkasovaná branka zbrzdila, jen s obtížemi se dostávaly přes střední pásmo, které Pražané pečlivě střežili.

Karlovarský gólman Lukáš Mensator po inkasovaném gólu v pátém duelu předkola play-off proti Slavii.foto: Právo/Petr Hloušek

Výjimkou byla jen Rohanova střela z mezikruží, kterou ovšem spolehlivý Kopřiva zpacifikoval. Ve 36. minutě zamířil Tomica podruhé v zápase na trestnou lavici, místo srovnání se však Karlovarští „dočkali“ inkasované branky. A znovu v tom mělo prsty duo Žižka - Sklenář. Při přečíslení dvou na jednoho předložil druhý jmenovaný ideální žabičku slávistické pětce, která svým druhým gólem v utkání zvyšovala na 2:0.

Krenželokova pojistka

Do závěrečné třetiny vstoupili Západočeši náporem, Kopřiva ale všem pokusům odolal a dál držel slávistické akcie vysoko. Ve 49. minutě mohl na druhé straně dát razítko na postup Svoboda, sám před Mensatorem ale zamířil mimo. Podobně dopadl v 55. minutě i Sklenář, když o kousek minul horní tyčku. O dvě minuty později už ale rozhodnuto bylo, Krenželok si položil Menatora a přesnou ranou pod horní tyčku odstartoval slávistické veselí.

V závěru sáhli hosté ke hře bez brankáře, dočkali se ale jen korekce skóre, když na konečných 3:1 pro sešívané upravoval Skuhravý.

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Žižka (Sklenář), 38. Žižka (Sklenář, P. Jelínek), 57. Krenželok - 59. Skuhravý. Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 7394.
Slavia: M. Kopřiva - Kadlec, Vašíček, Roth, Krejčík, Kolařík, Žižka - Micka, P. Jelínek, Sklenář - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Krenželok, Endál, Vondrka - Pospíšil, Jaškin. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, M. Rohan, Prošek, Trefný - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, T. Klíma, T. Rohan. Trenéři: Baďouček a Pešout.
Konečný stav série: 3:2
Program čtvrtfinále play-off
Čtvrtek 3. března - 1. zápasy:
17:30 HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel (1:3, 3:2 v prodl., 6:4, 6:1), 18:10 PSG Zlín - HC Eaton Pardubice (3:1, 3:4, 4:2, 2:3 v prodl.; ČT4 Sport).
Pátek 4. března - 2. zápasy:
17:30 PSG Zlín - HC Eaton Pardubice, 18:10 HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel (ČT4 Sport).
Sobota 5. března - 1. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Benzina Litvínov (4:2, 10:1, 3:6, 1:3), 18:30 Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha (1:4, 2:1, 1:7, 1:2 v prodl.; ČT4 Sport od 19:30).
Neděle 6. března - 2. zápasy:
17:00 Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha, 18:10 HC Oceláři Třinec - HC Benzina Litvínov (ČT4 Sport).
Pondělí 7. března - 3. zápasy:
17:30 HC Vítkovice Steel - HC Mountfield České Budějovice, 18:10 HC Eaton Pardubice - PSG Zlín (ČT4 Sport od 19:30).
Úterý 8. března - 4. zápasy:
17:40 HC Vítkovice Steel - HC Mountfield České Budějovice (ČT4 Sport), 18:10 HC Eaton Pardubice - PSG Zlín.
Středa 9. března - 3. zápasy:
17:30 HC Benzina Litvínov - HC Oceláři Třinec, 18:15 HC Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec.
Čtvrtek 10. března - 4. zápasy:
17:30 HC Benzina Litvínov - HC Oceláři Třinec, 18:15 HC Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec.
Pátek 11. března - případné 5. zápasy:
17:30 HC Vítkovice Steel - HC Mountfield České Budějovice, PSG Zlín - HC Eaton Pardubice.
Sobota 12. března - případné 5. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Benzina Litvínov, Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha.
Neděle 13. března - případné 6. zápasy:
17:00 HC Eaton Pardubice - PSG Zlín, HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel.
Pondělí 14. března - případné 6. zápasy:
17:30 HC Benzina Litvínov - HC Oceláři Třinec, 18:15 HC Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec.
Úterý 15. března - případné 7. zápasy:
17:30 HC Vítkovice Steel - HC Mountfield České Budějovice, PSG Zlín - HC Eaton Pardubice.
Středa 16. března - případné 7. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec - HC Benzina Litvínov, 18:30 Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha.

Reklama

Související témata: