Hlavní obsah

Vítkovice dvěma góly Pohla vyhrály na ledě Českých Budějovic a vedou sérii

ČESK0 BUDĚJOVICE

Hokejisté Vítkovic zvládli lépe úvod čtvrtfinálové série play off extraligy, když vyhráli na ledě Českých Budějovic 3:1. Dvěma góly se pod výhru Ostravanů podepsal útočník Petr Pohl, jenž si na konto připsal i vítěznou trefu ve 37. minutě.

Foto: Petr Hloušek

Radost hokejistů Vítkovic z vítězství v Českých Budějovicích.

Článek
Fotogalerie

Domácí Mountfield byl v první třetině herně aktivnější a mohl pouze žehrat na smůlu, která při něm ve dvou situacích stála v koncovce. Již na konci čtvrté minuty si domácí zahráli pár vteřin v pěti proti třem, poté co Ostravané hráli nejprve v šesti a vzápětí Vrána vyhodil z vlastního pásma kotouč až do kostky nad ledem. Větší šance však nepřišla.

Po Málkem vyražené Novákově střele v šesté minutě už ano, jenže Mikesku zjevně zaskočila a vítkovického gólmana nepřekonal. Hosté se osmělili vpřed až v osmé minutě, Hunovu ránu ale bez potíží vykryl Kovář. V desáté minutě hráli Českobudějovičtí další přesilovku a Květoň v ní bombou od modré čáry orazítkoval tyč.

Na konstrukci Málkovy branky skončil kotouč také v 17. minutě, kdy při přesilovce pálil z podobné pozice Vykoukal. Po zvláštním odrazu sudí raději požádali o konzultaci videorozhodčího, po níž však mohli pouze rozpažit na znamení toho, že gól nepadl.

Během úvodu druhé části minul ve velké příležitosti Šimánek, domácí museli vzápětí do čtyř a po nezištné Káňově přihrávce z otočky otevřel skóre střelou do odkryté klece Ujčík. Ve 25. minutě mohl v další početní výhodě zvýšit Pohl, také on však mířil jen do brankové konstrukce. Lepší rozpoložení hostů v těchto fázích duelu potvrdila i obrovská šance Klimka, jenže ten sám proti Kovářovi ani nadvakrát neuspěl.

Na začátku 32. minuty po Ujčíkově ztrátě kotouče ve středním pásmu uháněli Pšurný s Mertlem dva na jednoho, Pšurného zakončení ale dokázal Málek vyrazit. Ve 35. minutě vítkovického gólmana znovu zastoupila horní tyčka po další pumelici Vykoukala a domácí toho mohli hodně litovat, neboť na druhé straně vystřelil Vrána a Pohl úspěšnou dorážkou zvýšil.

Ve 46. minutě domácí rozproudili krev zamlkle přihlížejícím divákům parádně sehranou přesilovkou, v níž stihli vyslat okolo deseti ran, ale Málek i s přispěním velkého štěstí při několika tečích nadále držel čisté konto. O chvilku později už ale jeho kouzlo zlomil Kašpařík a zápas dostal nový náboj.

Tlak domácích sílil, byť hosté naopak hrozili z brejků. Blízko vyrovnání byl Kuchejda, když nastřelil zpoza branky brusli jednoho z protihráčů před hostujícím brankovištěm, ale puk proklouzal jen těsně vedle levé Málkovy tyče. Už v polovině 58. minuty sáhla domácí lavička k oddechovému času a následné power play. Tuto odvahu ale potrestal 46 sekund před závěrečnou sirénou svým druhým zásahem Pohl.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. Kašpařík (Gulaš) - 23. Ujčík (Káňa, Burger), 37. Pohl (Vrána), 60. Pohl. Rozhodčí: Hradil, Fraňo - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. Diváci: 5380. Stav série: 0:1.
České Budějovice: Jakub Kovář - Vykoukal, Vydarený, Ptáček, Kolarz, Novák, Kotaška - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Červený, Langhammer (24. Burian), Podlešák. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Vítkovice: Málek - Vosátko, Malík, Punčochář, Voráček, Ovčačík, Trnka, Bartoň, Rehák - Huna, Burger, Szturc - Šedivý, Húževka, J. Sýkora - Pohl, Vrána, Klimek - Ujčík, Káňa, Tomas. Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice