Hlavní obsah

Třinec v úvodu play-off roznesl Litvínov, Slavia vyhrála v Liberci

PRAHA

Hokejisté Třince ovládli základní část extraligy a v sobotu přesvědčivě vstoupili i do bojů v play-off. Oceláři v úvodním čtvrtfinálovém duelu rozdrtili 6:0 Litvínov, který si v předkole zajistil účast v elitní osmičce na úkor Plzně. Druhý nejlepší celek dlouhodobé části Liberec neuspěl v prvním duelu se Slavií a prohrál s přemožitelem Karlových Varů 4:5.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Třince oslavují vstřelenou branku ve čtvrtfinálovém duelu s Litvínovem.

Článek

Třinec je po zisku Prezidentského poháru za vítězství v základní části extraligy hladový po úspěchu i v play-off a v úvodním duelu s Litvínovem jasně naplnil roli favorita. Sobotní zápas měl zcela jednostranný průběh a o vítězství domácích bylo rozhodnuto ještě před polovinou řádné hrací doby.

Chemici byli od první minuty utkání pod tlakem a domácí proměnili obléhání soupeřova pásma ve vedoucí gól v 6. minutě, kdy zapadla za záda gólmana Volkeho rána Poláka. Ve 12. minutě se dostal k úspěšné dorážce před litvínovskou klecí Bonk a před přestávkou zvýšil na tříbrankový rozdíl Peterek.

Litvínovský Jaroslav Kracík míří k ledu po ostrém střetu s Václavem varaďou z Třince.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

A mělo být pro Severočechy ještě hůř. V 25. minutě měl Litvínov po vyloučení Zíba přesilovku, početní převahu ale nevyužil a navíc ostudně sám dvakrát inkasoval! Na 4:0 zvyšoval Květoň a o 43 sekund později přidal další zásah Růžička. Debakl hostujícího týmu pak dokonal v 45. minutě Hudec, který pokazil čisté konto střídajícího gólmana Jaroslava Hübla.

Liberec rychle ztratil dvoubrankový náskok 

Mnohem dramatičtější průběh nabídl úvodní čtvrtfinálový duel mezi Libercem a Slavií. Pražané se ujali vedení v 11. minutě, kdy Třetina po chybě domácího gólmana zakončoval prakticky do prázdné branky. Tygři ale rychle odpověděli: ve 12. minutě srovnal Hořava. A ještě před první přestávkou Liberec vedl, když se trefil Klimenta.

Slavia sice hned v úvodu prostřední části vyrovnala gólem Sklenáře, v polovině utkání ale využil rychlý protiútok Bartovič a domácí byli opět na koni. V 38. minutě se navíc prosadil Nedvěd a s týmem kouče Růžičky to nevypadalo dobře. Vzápětí ale snížil Vondrka a akcie Pražanů šly opět o něco nahoru.

Zklamaný gólman Liberce Marek Pinc po duelu se Slavií.foto: ČTK/Radek Petrášek

V závěru první desetiminutovky Slavia nevyužila 48 sekund dlouhou přesilovku 5 na 3, v další přesilovce už ale převahy využila a Svoboda srovnal na 4:4. Nabuzení Pražané poté pokračovali v aktivitě, kterou korunoval v 57. minutě vítězným gólem Endál, jehož platnost potvrdil po dlouhém zkoumání až videorozhodčí.

Obě série pokračují druhými zápasy v neděli, ovšem v opačných časech. V Liberci tak padne úvodní buly v 17 hodin a v třince bude duel před televizními kamerami (ČT4) rozehrán v 18:30.

Play-off hokejové extraligy - čtvrtfinále, 1. zápasy
Třinec - Litvínov 6:0on-line
Branky: 6. Polák, 12. Bonk, 18. Peterek, 26. Květoň, 27. Růžička, 45. Hudec. Stav série 1:0.
Liberec - Slavia 4:5on-line
Branky: 12. Hořava, 17. Klimenta, 30. Bartovič, 38. Nedvěd - 11. Třetina, 22. Sklenář, 39. Vondrka, 53. Svoboda, 57. Endál.

Reklama