Hlavní obsah

Boleslav mě zlákala na velkou smlouvu, vtipkuje šampión Výborný

V ambiciózní pražské Spartě nezářil on ani celý tým, teď zkusí pětinásobný hokejový mistr světa David Výborný pozvednout Mladou Boleslav. V klubu, jenž si poslední tři roky zachoval extraligovou účast jen díky úspěšně zvládnutým barážovým bitvám, podepsal 36letý útočník smlouvu na příští dvě sezóny.

Foto: hcsparta.cz

Hokejista Sparty David Výborný

Článek

Bylo pro vás těžší se rozhodnout, že ještě budete pokračovat v kariéře, nebo vybrat si nabídku, na kterou kývnete?

V lednu jsem chtěl skončit, pak asi od března jsem byl v kontaktu s Milanem Hniličkou (sportovní manažer klubu – pozn. red.) a pomalu jsme směřovali k tomuhle kroku. Měl jsem tři velmi konkrétní nabídky, které jsem zvažoval, nakonec jsem se rozhodl pro Bolku. I rodina mě podpořila, abych nekončil.

Co tedy rozhodlo pro Boleslav? I její blízkost od Prahy?

Určitě, velkou roli hrála rodina. Nechtěl jsem každý den někam daleko dojíždět, to bych se pak nemusel vracet z Ameriky a zůstal bych někde venku. Velkou roli hrál i Milan Hnilička, který projevil zájem a začal mě přemlouvat. Začíná tu něco nového, chci být přínosem.

Do Litvínova vás lákal váš bývalý spoluhráč Martin Ručinský…

Litvínov je také dobré mužstvo, volali jsme si, ale pak už k dalšímu kontaktu nedošlo.

Čím vás tedy přesvědčil Milan Hnilička?

Tak jednoznačně velkou smlouvou, dostal jsem hodně peněz. (směje se) Čtyři roky jsem tady kdysi působil, takže to tu znám. Může to být hokejové město, kádr posiluje, těším se na to.

Od doby, kdy jste v Boleslavi působil, už uteklo hodně času…

Ale mám na to dobré vzpomínky, čtyři roky jsem chodil do sportovní hokejové školy, hrál tu za mladší dorost. Udělal to pro mě táta, když šel z Jihlavy, měl nabídku hrát ještě za Spartu, ale kvůli mně šel do Boleslavi a strávili jsme tu hezké čtyři roky.

Teď budete tváří nového týmu, těšíte se na to, že bude stát na vás?

Nemělo by to tu stát na mně, ale na celém mužstvu. Nechci, aby přišel Výborný a všichni si sedli na zem. Musíme hrát kolektivně, jinak na desítku nedosáhneme.

Je to pro vás velký sešup? Z týmu s ambicemi na titul do mužstva, které hrálo baráž…

Asi tu nebudeme hrát finále, zatímco ve Spartě je minimálně semifinále povinností, ta situace je odlišná. Prioritou je desítka, trochu mi to připomíná Columbus, kdy jsme také každou sezónu chtěli hlavně do play-off. A nedařilo se nám to.

S jakými pocity Spartu vůbec opouštíte? Zažil jste toho v ní spoustu…

Budu na ni mít dobré vzpomínky. Dala mi šanci zahrát si extraligu, nějaká nostalgie tam je.

Ve Spartě vám nabízeli i pozici v managementu, přemýšlel jste o tom?

S Petrem Břízou jsme o tom mluvili před dvěma týdny, ale to už jsem byl na 90 procent rozhodnutý, že ještě chci pokračovat.

Když jste od ledna věděl, že ve Spartě končíte, jak se vám s tím dohrávala sezóna?

Pro mě byla motivace vyhnout se skupině o záchranu, postoupit do předkola a tam zkusit překvapit. Mužstvo jsme na to měli. Bohužel ta sezóna nebyla podle mých představ, tady dostanu novou chuť.

Kam byste to s Boleslaví chtěl dotáhnout?

Nebudu říkat nějaké velká slova, nevyhlašoval jsem ani na Spartě, že chci vyhrát titul. Ale samozřejmě do play-off tu všichni chceme, desítka by byla moc hezká.

V čem byl podle vás největší problém Mladé Boleslavi?

Nevyhrála venku. Jen domácí zápasy na desítku nestačí, to vím z vlastní zkušenosti z této sezóny.

Jak se vám ve sparťanském dresu proti Boleslavi hrávalo?

Vždycky špatně. Za ty tři roky, co jsem byl ve Spartě, to většinou bylo o gól. Hráli doma nepříjemný hokej na užším kluzišti.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice