Hlavní obsah

Reprezentace? To je pro mě uzavřená kapitola, ujišťuje navrátilec Čajánek

V minulé dekádě byl stabilním článkem hokejové reprezentace, dosáhl s ní na tři tituly mistra světa. Po loňské olympiádě ve Vancouveru se ale 36letý Petr Čajánek s národním týmem rozloučil, aby během angažmá v Petrohradu mohl být častěji s rodinou. A na jeho přesvědčení nic nezměnil ani návrat do rodného Zlína.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapitán hokejistů Zlína Petr Čajánek

Článek

Hned první zápas v novém dresu vám vcelku vyšel. V Mladé Boleslavi jste dal gól, vyhlásili vás nejlepším hráčem týmu… I když se vám bude podobně dařit také nadále, návrat do reprezentace vylučujete?

Já myslím, že jsem v Boleslavi žádný extra výkon nepředvedl, bylo to dost utrápené. A reprezentace je pro mě dál uzavřená kapitola.

Posledních šest let jste působil v zámoří a v KHL, byl pro vás návrat do extraligy velkým skokem? Máte tady třeba na vše víc času?

První zápas se hrál ve vedru, nebylo jednoduché se dostat do tempa. Na nějaké hodnocení je strašně brzo, tohle budu moct porovnávat tak po čtvrtině soutěže.

Prožíval jste svůj návrat na extraligové stadióny? Šest let je dlouhá doba…

Já jsem hrozně rád, že můžu být zpátky ve Zlíně, ale tím, že jsme hráli první zápas venku a tím kolotočem, co byl v posledních dnech, jsem si to ani moc neuvědomoval.

Poslední dny musely být i pro vás psychicky náročné. Jak těžké bylo po letecké katastrofě, při níž zahynul i váš kamarád Karel Rachůnek, přepnout na hokej?

Ten poslední týden byl těžký pro všechny, spousta kluků hrála s Karlem hokej nebo i inline a všichni jsme ho dobře znali… Když jsem si před rozbruslením oblíkal dres s Karlovým číslem, v hlavě se mi honily různé myšlenky, a bude to tak asi ještě hodně dlouho. V životě jsou věci, které jsou nepochopitelné, ale člověk se s nimi musí vyrovnat.

Dá se hned z prvního zápasu něco usuzovat o síle letošního kádru Zlína?

Zatím vůbec nic. Byl to první zápas v sezóně, pro nás je dobré, že jsme začali úspěšně, ale jedno vítězství nic neřeší, musíme podobný výkon zopakovat i proti Kladnu.

Pro vaši osobní pohodu bylo důležité, že jste se střelecky prosadil hned při prvním zápase nové sezóny?

Já říkal už před sezónou, že máme čtyři lajny, které jsou schopné dát gól a teď se to potvrdilo. Je úplně jedno, kdo ty góly dává. Já se snažím hrát poctivě i dozadu, vždycky jsem tak hrál, teď už nebudu nic měnit.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec