Hlavní obsah

Spartě patří druhé místo, porazila Brno a Falter vychytal čisté konto

PRAHA

Hokejisté Sparty potvrdili formu z posledních týdnů, bodovali v jedenáctém z posledních dvanácti utkání. V 18. kole Tipsport extraligy vyhráli doma nad Kometou Brno 3:0 a posunuli se na druhé místo tabulky. Naopak hosté, kteří v minulých dvou zápasech nastříleli jedenáct gólů, tentokrát nedokázali vyzrát na brankáře Martina Faltera, který vychytal první nulu v sezóně.

Článek

Třikrát v řadě prohrála Sparta s Brnem, úterní zápas měl být podle domácích jiný. V případě úspěchu se mohli hráči vedení trenérem Josefem Jandačem probojovat na druhé místo extraligové tabulky. Jenže hosté přijeli s vizitkou týmu, který se v posledních dvou duelech rozstřílel, vyhrál 6:1 v Plzni a 5:1 s Litvínovem.

Do první velké šance se dostal ve 4. minutě sparťanský útočník Miroslav Forman, ale brankář Sasu Hovi si s jeho příležitostí poradil. „Mířil jsem mu mezi nohy, škoda,“ popadal dech mladý forvard v první přestávce, když mluvil pro sparťanskou televizi.

V 8. minutě hráli domácí úvodní přesilovou hru, ale hned po pár sekundách ujel všem brněnský kapitán Petr Hubáček a sparťanský gólman Martin Falter musel ukázat svůj postřeh. Sparta se dokázala usadit v pásmu hostí, ale žádný gól z početní výhody nevytěžila.

Domácí se dočkali v první třetině i druhé přesilovky, ale dvě vyslané formace nic kloudného nevymyslely. Jedinou střelu si připsal Petr Ton, ale ta byla navíc zblokována. Ani nejlepší střelec mužstva neuspěl.

Když se potkají těla s rozdílem 27 kilogramů 

Ačkoli nepadl žádný gól, domácí fanoušci měli na začátku druhé dvacetiminutovky dobrou náladu, vytasili se s transparentem. „Brno? Zatáčka mezi Prahou a Vídní.“ Za chvíli se jim ale mohl pomstít hostující Jaroslav Svoboda, ale Falter měl betony na správném místě.

Vzruch na hostující střídačce způsobil ve 27. minutě domácí dvoumetrový chasník David Kočí, jeho tělo potkalo u mantinelu Miroslava Holce, ten se poté jen těžce zvedal z ledu. Přece jen váhový rozdíl sedmadvaceti kilogramů je při srážce znát. Nakonec se útočník Komety za potlesku na nohy postavil. Verdikt rozhodčích? O faul nešlo.

V polovině utkání se i hosté dočkali početní výhody, ale i oni pokračovali v tradici - góly nedáváme. Poznal to i Ivan Rachůnek, který se zařadil do řady neúspěšných. O slovo si za chvíli řekli opět brankáři. Nejdříve si poradil šest minut před koncem třetiny Hovi. Z protiútoku si vysloužil zase aplaus Falter v brance Sparty. Ale čekání přece jen skončilo. A radovali se domácí.

V 37. minutě zhasla světla v Tesle aréně po střele Formana, ten si připsal první gól v extralize a Sparta byla blíže k vítězství, ale ještě v téže minutě hrála oslabení. Jenže po dvou minutách zjistila, že o velkou hrozbu nešlo, tahle přesilovka hostům vůbec nevyšla. Naopak dvanáct sekund před sirénou šel pykat brněnský hráč, ale nejdříve si musela střídačka Brna vyjasnit situaci s rozhodčími. Nakonec odjel na lavici hanby Branislav Jankovič.

Kometa nedokázala vstřelit gól

Hráč navíc Spartě na začátku třetí části ale nepomohl k navýšení skóre, hosté stále prohrávali jen o jediný gól. Od 49. minuty byl tento stav historií. Michal Broš si před brankou poradil, Hovimu provedl kličku a zvýšil na 2:0. Třetí gól mohl přidat Alex Foster, když jeli dva sparťané na brněnského gólmana, ale střela rodáka z amerického Cantonu nebyla úspěšná.

Čtyři minuty před koncem třetí třetiny podržel Spartu Falter, když čaroval před svoji brankou, fanoušci poté vyvolávali jeho jméno. Za pár sekund znělo halou děkování pro Petra Tenkráta, on zvýšil na 3:0, o bodech bylo v 57. minutě rozhodnuto.

Sparta - Brno 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 37. Forman (Pacovský, Philipp), 49. Broš (Sersen), 57. Tenkrát (Ton, Bližňák). Rozhodčí: Fraňo, Kalivoda - Lhotský, Jiří Svoboda. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 4505.
Falter - Milam, Sersen, Jan Hanzlík, Husák, Kasík, Kučný, Philipp, D. Kočí - Jánský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Pacovský, Forman, Přibyl. Trenéři: Jandač, Žemlička, Martinec.
Hovi - Švrček, Žižka, Kováčik, Bičánek, Valach, Malec - T. Pospíšil, Petrovický, Hubáček - Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý - H. Zohorna, Holec, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, Podkonický. Trenéři: Venera, Oslizlo.

Reklama