Hlavní obsah

České Budějovice schválily finanční pomoc hokejistům

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Zastupitelé Českých Budějovic na svém dnešním zasedání schválili pomoc extraligovému HC Mountfield. Klubu dají dva miliony korun, odpustí mu současné závazky a prominou pronájem ledu. Celkem tak město hokejovému klubu pomůže částkou 4,8 milionu korun. Pro tento návrh dnes hlasovalo 34 ze dvaačtyřiceti přítomných zastupitelů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Českých Budějovic se radují z branky.

Článek

Město vedle dvoumilionového daru klubu promine dluh ve výši 1,305 milionu korun a v této sezoně mu odpustí částku za pronájem ledových ploch do 1,5 milionu. Klub tak nyní například může uhradit dluhy hráčům za platy nebo dodavatelům výstroje.

Podle předsedy představenstva HC Mountfield Zdeňka Blažka nyní nehrozí, že by klub prodal licenci pro extraligu. "Nyní jsme se bavili o dluzích, které nám narostly v roce 2011. Věříme však, že v budoucnosti vznikne dlouhodobý systém, kterým bude radnice podporovat sportovní kluby," uvedl Blažek.

Právě o koncepci dlouhodobé podpory sportu se dnes zastupitelé bavili na zasedání velmi často. Diskuse před hlasováním na podporu hokeje se tak protáhla na dvě hodiny. Pro návrh nakonec hlasovala nejen koalice, podpořili jej například i zastupitelé opoziční ODS.

Podle vedení HC Mountfield 11 ze 14 klubů v extralize významně sponzorují města, ale Budějovice k nim nepatří. Klubu nechtěli radní schválit ani pronájem ledu za symbolickou korunu.

HC Mountfield v létě požadoval od radnice dotaci ve výši 10 milionů korun. S tím však město nesouhlasilo. Radní potom nabídli hokejistům podporu ve výši zhruba pět milionů za podmínek, že HC Mountfiled neprodá licenci na extraligu. Tato podmínka však byla pro představenstvo hokejového klubu nepřijatelná.

Hokejisté Českých Budějovic skončili v uplynulé sezoně v základní části extraligy šestí. Ve čtvrtfinále play off potom vypadli s Vítkovicemi. Momentálně jsou v neúplné tabulce třetí s jednobodovou ztrátou na první místo a zápasem k dobru.

Reklama

Související témata: