Hlavní obsah

Růžička ve Slavii chystá změny, už volal i Vondrku do Finska

PRAHA

Přemýšlí, telefonuje, spekuluje. Cíl jediný: najít cestu, která povede výše tabulkou hokejové extraligy. Vladimír Růžička prožívá ve Slavii jedno z nejobtížnějších období. Mužstvo je dvanácté, doma nejhorší ze všech, z posledních pěti zápasů třikrát nedalo gól. Tragédie. Co s tím? Z Finska se pokoušel přetáhnout i Michala Vondrku, který před sezónou odešel. Marně. Hledání posil pokračuje. Stav ohrožení trvá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč Slavie Vladimír Růžička si v této sezóně dost zařve

Článek

"Rozhodně nebudu nikoho měnit jen tak. Musím být přesvědčený, že nám nový hráč pomůže," reagoval zkušený kouč na slávistických stránkách.

Na prvních třech místech v bodování týmu jsou dvaadvacetiletý Vladimír Růžička, v pátek osmnáctiletý Tomáš Hertl a čtyřiadvacetiletý Tomáš Svoboda. „Situace je taková, že mám v týmu jen tři starší útočníky a prakticky není koho získat. Terén sonduji už tři týdny, volám i do zahraničí, ale není to jednoduché. Je to o tom najít dva zkušené hráče do ofenzívy a možná jednoho beka. Jenže zatím jich není moc k mání a já se nechci nijak ukvapit. Musí to mít hlavu a patu," pověděl o strategii změn Růžička.

Kluby Slavii nabízejí mladší hráče, ale těch je v Edenu dost. Růžička chce přivést do klubu někoho se zkušenostmi, hokejisty, kteří mají už něco odehráno, jsou starší. Jasná představa, která se těžko naplňuje, tento materiál zkrátka není a pod pultem ho stěží seženete.

Vladimír Růžička letos hlasivky nešetří.foto: Právo/Jan Handrejch

"Musíme si počkat, ti lepší hráči na trhu teď nejsou. Mluvil jsem třeba s Michalem Vondrkou, kterému se nedaří ve Finsku tak, jak si on sám představoval. Po diskuzi s ním i s jeho agentem jsem ale vycítil, že chce v Oulu zůstat a poprat se o místo. Ještě s ním budu mluvit, ale teď to nevypadá. Bohužel," přiznal Růžička kontakt s útočníkem, který byl loni nejproduktivnějším slávistou.

Trenér podle svých slov současným hráčům věří, ale to hlavní jsou výsledky. "Nesmíme se unáhlit. A jelikož na naše starší hráče sahat nechci, asi místo výměn dojde k rozšíření kádru."

Z mužstva opačným směrem zamířil do prvoligového Berouna Tomáš Micka. Nové posily, které přišly před sezónou, mají rezervy. Petr Kalus - pět bodů v patnácti zápasech, ale dvaaosmdesát trestných minut. Tomáš Kůrka dvanáct bodů ve dvaceti zápasech, jednou vyletí, podruhé zapadne.

Michal Vondrka loni táhl Slavii, ale odešel do Finska.foto: Právo/Milan Malíček

"Myslím, že se Petr ještě trochu hledá, to zranění mu určitě také moc nepomůže. Nemá to lehké, musí si na extraligu zvyknout. A co se týče Tomáše, jeho potenciál je obrovský, ale je potřeba, aby ještě víc zabral. Je tu od toho, aby tým zvedl. Jeho výkony se musí zlepšit," dodal jednoznačně Růžička, který může být spokojený s brankářem Dominikem Furchem, který nahradil zraněného Miroslava Kopřivu.

Slavia má před sebou perné týdny. Na ty minulé se snaží zapomenout. "Hlavně doma byly některé naše zápasy doslova tragické. Nejsme v lehké situaci a musíme se z ní vyhrabat, nikdo jiný nám nepomůže. Pořád tam vidím spoustu nedostatků. Čeká nás hrozně moc práce, abychom je odstranili," dodal Růžička.

V pondělí má šanci na nápravu v Brně. Ale. Minule slávisté dostali od Komety devět gólů!

Reklama

Související témata: