Hlavní obsah

Liberec a Sparta se utrhly v čele extraligy, poslední Boleslav propásla šanci dotáhnout Vary

PRAHA

Hokejisté Liberce zůstávají i po středečním 21. kole lídrem Tipsport extraligy. V Českých Budějovicích sice museli otáčet nepříznivé skóre, nakonec ale zvítězili 3:2 a navýšili svůj náskok v čele tabulky. S jednobodovým mankem zůstala druhá pražská Sparta, která zvítězila 3:0 v Karlových Varech. Na ty se mohla z posledního místa dotáhnout Mladá Boleslav, v utkání s Pardubicemi ale nedokázala využít dvoubrankový náskok a zůstala s tříbodovu ztrátou poslední.

Foto: David Veis, ČTK

Kapitán Liberce Petr Nedvěd střílí gól brankáři Jakubovi Kovářovi.

Článek

Liberec díky trefě staronového reprezentanta Nedvěda vyhrál na jihu Čech první třetinu, domácí ale dokázali v úvodu druhé části za čtyři minuty strhnout vedení na svou stranu. Záhy však bylo srovnáno a ještě před druhou pauzou určil konečný výsledek utkání Vantuch. Severočeši tak mají na kontě 42 bodů, Budějovice zůstaly s 38 body druhé.

O vyrovnání historického rekordu extraligy se postarala pražská Sparta v Karlových Varech. Úvodní gól střetnutí totiž zásluhou Pacovského vstřelila již po sedmi sekundách a bleskově tak vykročila za třináctým vítězstvím v sezóně. To pojistil v 11. minutě Hanzlík a před koncem druhé třetiny jistil Philipp. Pražané jsou tak dál stínem Liberce a zatím se spolu se Severočechy dostali jako jediní přes hranici 40 bodů.

Nejhorší extraligovou bilanci na kluzištích soupeřů potvrdili hokejisté Litvínova, kteří se představili v Třinci. Oceláři se pro změnu nijak nechlubí svou domácí bilancí, se Severočechy ale mnoho práce neměli. Litvínov po první třetině prohrával o tři branky, a přestože dokázal v průběhu utkání stáhnout náskok domácích na dvě branky, blíž na dostřel se nedostal a nakonec prohrál 3:7.

Slavia protáhla hrozivou sérii 

Jen tři body z posledních sedmi zápasů, to je smutná bilance hokejistů Slavie. Ve středu Pražané prohráli na ledě Kladna 1:5 a po reprezentační pauze nezvládli ani druhý zápas, i s pondělním debaklem v Brně mají navíc tento týden hrozivé skóre 1:9. Středočeši si během úvodních patnácti minut dokázali vytvořit pohodlné tříbrankové vedení, které v úvodu třetí třetiny ještě navýšil Valský. Slavia sice kontrolovala trefou Kůrky, v poslední minutě ale inkasovala po nepovedené rozehrávce pátý gól. Slávisté tak dál setrvávají nebezpečně blízko dnu extraligové tabulky, Kladno naopak potvrdilo svou přítomnost v elitní desítce.

Hodně blízko měli hokejisté Mladé Boleslavi k tomu, aby se v pozici nejhoršího celku extraligy bodově dotáhli na předposlední Karlovy Vary. Jenže ani dvoubrankový náskok jim nakonec v duelu s Pardubicemi nestačil. Východočeši totiž během posledních jedenácti minut otočili vývoj zápasu třemi góly a odvezli do města perníku všechny body, díky nimž udrželi kontakt s čelní částí tabulky.

To se naopak nepodařilo Zlínu, do středy pátému celku tabulky. V utkání s Plzní Berani po pětadvaceti minutách prohrávali o dvě branky, po polovině zápasu pak sice korigoval Holík, ale poslední slovo měli opět hostující Západočeši. Indiáni se tak svého soupeře dotáhli a aktuálně jsou šestí, Zlín sedmý.

Hokejisté Vítkovic zůstali i přes prohru v Brně na osmé příčce, Kometa se na ně ale bodově dotáhla. Vítkovicím se nepodařilo prodloužit sérii dvou výher v řadě, jejich porážku zařídili ve druhé a třetí třetině Dlouhý s Pospíšilem. Brněnský brankář Sasu Hovi vychytal podruhé za sebou čisté konto.

Hokejová Tipsport extraliga - 21. kolo
Třinec - Litvínov 7:3on-line
Branky: 3. Hrabal, 4. Hrňa, 12. Hampl, 23. Polanský, 38. Květoň, 58. Květoň, 60. Hrabal - 29. Lukeš, 32. Hujsa, 41. Lukeš.
Kladno - Slavia 5:1on-line
Branky: 3. Majeský, 9. Bicek, 15. Patera, 42. Valský, 60. Kafka - 53. Kůrka.
Zlín - Plzeň 1:3on-line
Branky: 35. Holík - 11. Pitule, 26. Straka, 50. Kratěna.
Mladá Boleslav - Pardubice 3:4on-line
Branky: 22. Balaštík, 23. Demel, 38. Podkonický - 38. Kolář I. 49. Buchtele, 53. Kolář I, 59. Brendl.
Karlovy Vary - Sparta 0:3on-line
Branky: 1. Pacovský, 11. Hanzlík, 38. Philipp.
Brno - Vítkovice 2:0on-line
Branky: 38. Dlouhý, 47. Pospíšil.
České Budějovice - Liberec 2:3on-line
Branky: 21. Kotalík, 25. Šimánek - 18. Nedvěd, 27. Kudrna, 40. Vantuch.

Reklama