Hlavní obsah

Liberec vyhrál na ledě Českých Budějovic a dál vede extraligu

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Liberce vydřeli ve 21. kole extraligy výhru na ledě Českých Budějovic 3:2 a udrželi se tak v čele soutěže. Vyrovnaný zápas týmů z čela tabulky, které před jeho začátkem dělil jen jeden bod, rozhodl gól Lukáše Vantucha 41 sekund před koncem druhé třetiny.

Článek

Oba týmy začaly zápas obezřetně a zabezpečené obrany na obou stranách nechávaly brankáře dlouho bez práce. První velkou šanci měl až v 11. minutě liberecký Bortňák, ale ze dvou metrů Kováře neprostřelil. Při vyloučení Kajínka pálil od modré Ptáček, následná Kotalíkova dorážka však nenašla cíl.

V oslabení se prodral před domácí svatyni Bartovič, ale také on neuspěl. Při narůstajícím tlaku Severočechů si Kovář poradil rovněž s jedovatou střelou Holuba a zareagoval správně i na Krejčíkův nápřah v prostoru mezi kruhy. Nedokázal ale vyřešit akci Bartoviče s Nedvědem, kteří najížděli na osamoceného obránce Kolarze. Střela libereckého kapitána k levé tyčce byla pro reprezentačního gólmana nechytatelná.

Pouhých 24 vteřin po zahájení druhého dějství Jihočeši srovnali zásluhou Kašpaříka, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou Pince. Autor vyrovnávací trefy se zasloužil také o vedení Mountfieldu, když přesnou nahrávkou od bočního mantinelu našel najíždějícího Šimánka, který odstřelil Pincovu lapačku.

Domácí se však z hubeného náskoku těšili jen dvě a půl minuty. Při hře čtyři na čtyři propadl obránce Mikuš, Liberečtí jeli ve dvou proti osiřelému Vráblíkovi a zatímco Krejčíkovu střelu Kovář vyrazil, proti nápřahu Kudrny už byl bezmocný.

V polovině utkání se Kovář vyznamenal při samostatném nájezdu Vantucha. Na protější straně ve 37. minutě zachránila Pince od pohromy tyčka po Červeného střele švihem. Tyčka zazvonila také za Kovářem ve 40. minutě po ráně Vantucha. Tentokrát se puk od Kovářových zad nešťastně odrazil za brankovou čáru a hosté znovu vedli.

Do závěrečné třetiny poslali domácí trenéři na led pouze tři útoky a ve zrychleném tempu se dostal do šance Šimánek, jenže kotouči stál v cestě do branky Pincův pravý beton. Při trestu Kuchejdy vyzkoušel Kovářovu pozornost Nedvěd, po přestálém oslabení se však znovu pustili do ofenzivy domácí hráči. Bombu z pravého kruhu vypálil Kotalík, o střelbu se pokoušel také Šimánek a znovu Kotalík. Vyrovnat se domácím nepodařilo ani při power play a počtvrté v sezoně tak ve své Budvar aréně prohráli.

HC Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec 2:3 (0:1, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Kašpařík (Kolarz), 25. Šimánek (Kašpařík, Kotalík) - 18. P. Nedvěd (Bartovič, Kudrna), 27. Kudrna (L. Krejčík), 40. Vantuch (Vak). Rozhodčí: Smitka, Šindler - Jindra, Pouzar. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 4226.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Vydarený, Vráblík, Mikuš, Kolarz - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Pletka, Langhammer, Podlešák - L. Květoň, Červený, Martynek - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Liberec: Pinc - Čakajík, Výtisk, Trončinský, Derner, Holub, D. Kajínek, Pavlů, Štich - Kudrna, Nedvěd, Bartovič - Bortňák, Vak, Vantuch - Bárta, Urban, Dušek - L. Krejčík, Bulíř, Kica. Trenéři: Kalous a Pešán.

Reklama

Související témata: