Hlavní obsah

Případ hokejového obránce Melichara řeší smírčí komise

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Vedení hokejistů extraligových Českých Budějovic se obrátilo na smírčí komisi Asociace profesionálních klubů (APK) kvůli rozřešení případu obránce Josefa Melichara. Důvodem jsou podle oficiálního prohlášení Jihočechů nevyrovnané závazky ze strany Pardubic, jimž Mountfield před začátkem sezony postoupil hráčská práva na dvaatřicetiletého beka; ten ale poté nečekaně ukončil kariéru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Roman Turek a Josef Melichar z Českých Budějovic v pohotovosti před Kallou z Kladna

Článek

Českobudějovičtí jsou přesvědčeni, že při transferu jednali v souladu s přestupním řádem, nevidí proto důvod ke zpochybnění platnosti smlouvy mezi oběma kluby. "Protože částka za převod hráčských práv nebyla Pardubicemi dosud uhrazena, vedení českobudějovického klubu se obrátilo na smírčí komisi APK," vysvětlilo svůj krok vedení jihočeského klubu, které nárokuje včetně DPH 360 tisíc korun.

Odchovanec českobudějovického hokeje Melichar působil v minulé sezoně v mateřském klubu a ve švédském Linköpingu. V létě se hráč, který má za sebou desetileté angažmá v zámoří a 354 zápasů za Pittsburgh, Carolinu a Tampu, rozhodl vrátit domů. Obdržel ze strany Mountfieldu nabídku smlouvy, kterou ale neakceptoval.

Za své další působiště si vybral Pardubice, kde měl údajně i nastoupit k tréninku a vedení Východočechů s ním podepsalo smlouvu. O něco později se však obě strany dohodly na jejím ukončení, neboť Melichar necelý měsíc před začátkem extraligy nečekaně ohlásil konec kariéry, což vysvětlil osobními důvody.

Podle informací Českých Budějovic byl zároveň součástí dohody obou stran závazek Melichara o tom, že neuzavře v žádném jiném klubu hráčskou smlouvu v sezoně 2011/2012 pod pokutou milion korun, kterou by měl v opačném případě zaplatit pardubickému klubu.

"To, že Pardubice přistoupily na ukončení hráčské smlouvy dohodou, jen dokazuje, že vlastní hráčská práva Josefa Melichara do konce probíhající sezony," uvedlo v prohlášení vedení Mountfieldu. Také proto považuje dohodu s Východočechy za platnou a požaduje plnění smluvních závazků, přestože "chápe problém Pardubic v tom, že Josef Melichar za jejich tým nehraje".

Přestože Melichar nehraje, nelze podle Jihočechů ignorovat právní hledisko a tedy uzavřenou smlouvu o postoupení hráčských práv.

"Dohodu o případné pokutě mezi Pardubicemi a Josefem Melicharem bereme jako důkaz, že do konce smlouvy, tedy do 30. dubna 2012, je Melichar hráčem Pardubic. My nárokujeme pouze plnění ze smlouvy o podstoupení hráčských práv. Neplnění hráčské smlouvy ze strany Josefa Melichara je věcí pouze mezi hráčem samotným a Pardubicemi," řekl ČTK tiskový mluvčí jihočeského klubu Radek Papáček.

"Ten případ má trošku jiné pozadí. Budějovice rozporují nabytí práv, my zase plnění smlouvy. Josef Melichar měl u nás smlouvu až od 1. srpna, ale k týmu nikdy nenastoupil a k jejímu rozvázání došlo už v červenci. Takže já nemohu platit za něco, co vůbec nenastalo," komentoval situaci pro ČTK ze svého pohledu generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý.

Smírčí komise už případ řeší a vyžádala si další materiály z obou stran. Mají mezi nimi být i návrhy smlouvy, které České Budějovice předložily Melicharovi předtím, než zamířil na východ Čech. Jako důkaz o tom, že o jeho úmyslech o ukončení kariéry vedení Mountfieldu nevědělo a stálo o jeho služby.

"Případ byl na jednání smírčí komise v minulém týdnu, posléze jsme si vyžádali doplnění materiálů z obou stran. Postatou věci a celého sporu je to, zda jeden klub má platit druhému za hostování hráče, když ten hráč za druhý klub ani nenastoupil a ukončil kariéru," řekl ČTK předseda smírčí komise APK Stanislav Šulc.

Ortel by mohl padnout již ve čtvrtek, kdy je naplánováno další jednání smírčí komise. "Nechci říct, že se tak určitě stane, ale je pravděpodobné, že zítra o případu rozhodneme," doplnil Šulc.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice