Hlavní obsah

Extraliga, to je ráj třicátníků a ještě starších. Dvacetiletí mohou jen zírat

Libor KalousSport.cz

Zlatý věk v české hokejové extralize? Pár let před čtyřicítkou se hráči mohou těšit na výsostné postavení. Do té doby nasbírají zkušenosti, získají si respekt. Poté budou vládnout statistikám. Mladší nestíhají, jsou až za nimi. Tak tomu je v letošní sezóně. Kdo má pod třicet, jako by nebyl. Bodování a střelce vede osmatřicetiletý Sparťan Petr Ton, druhý je čtyřicetiletý Petr Nedvěd z Liberce. Ale skupina třicet plus je všude.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Ton (vlevo) ze Sparty proměňuje trestné střílení do branky Petera Hamerlíka z Třince.

Článek

V první desítce bodování jsou jen dva hráči, kteří nemají ještě třicet let. Ale moc jim nechybí. Pardubický Petr Koukal a František Lukeš se k této hranici rychle blíží, je jim devětadvacet. Průměrný věk elitní desítky je téměř čtyřiatřicet let, přesně 33,8.

Na úplné špici jsou dva čtyřicátníci. I když jeden si ještě pár měsíců počká. Spartu táhne Ton, nejproduktivnější a nejlepší střelec ligy. „Mám štěstí a jsem zdravý, je to ale hrozně vyrovnané. Bude rozhodovat každý bod, stejně jako v tabulce,“ tuší Ton.

Desítka nejproduktivnějších hráčů v extralize
1. Petr Ton (Sparta)40 bodů (20+20)38 let
2. Petr Nedvěd (Liberec)38 (16+22)40
3. Radek Duda (Plzeň)37 (18+19)32
4. Petr Koukal (Pardubice)37 (15+22)29
5. Jiří Burger (Vítkovice)35 (12+23)34
6. Viktor Hübl (Litvínov)34 (15+19)33
7. Jan Kolář (Pardubice)33 (11+22)30
8. Martin Straka (Plzeň)33 (10+23)39
9. Petr Tenkrát (Sparta)32 (15+17)34
10. František Lukeš (Litvínov)32 (12+20)29

Za ním se drží čtyřicátník Nedvěd, na kterém je vidět, že si hokej užívá. V pátek si dokonce připsal proti Slavii hattrick. On je o třídu výše než většina hokejistů v lize. „Vážím si toho, že po nedávném útlumu, kdy se mi nedařilo, už chodím na led i po operaci zlomené čelisti s větším sebevědomím a nepřemýšlím o zranění".

Martin Straka z Plzně. Tomu chybí do čtyřiceti devět měsíců, přesto je v kanadském bodování na osmé příčce. „Bez hokeje bych to nebyl já. Vždycky se kolem něj budu někde motat, nedovedu si představit, že bych byl bez něj. Kdybych nebyl spolumajitelem plzeňského klubu, asi bych někde trénoval žáky,“ přiznal pro Deník Straka, který se před pár dny dohodl na načekané posile - v neděli proti Kladnu hrál v plzeňské obraně čtyřicetiletý Jaroslav Modrý.

S touto dvojící hraje i třetí nejproduktivnější hráč ligy - dvaatřicetiletý Radek Duda, kterému se na konci roku narodila dcera. Sám přiznal, že tento povolený doping mu pomáhá i na ledě.

Kapitán Liberce Petr Nedvěd hrál extraligu i v masce po operaci čelisti.foto: ČTK/Radek Petrášek

Vzpoura zkušených platí i u střelců - osmatřicetiletý Ton, třicetiletý karlovarský Petr Kumstát a dvaatřicetiletý Indián Duda. U přihrávek je porovnání s mladšími ještě zjevnější. Zkušenost nenahradíte zkrátka ničím. Na čele je po 37. kole pětatřicetiletý Jiří Burger z Vítkovic. Druhý Straka a třetí Nedvěd. Trojice, která by mohla hrát veteránskou ligu nad pětatřicet let. Ale oni kralují extralize.

Obráncům vládne třinecké duo. Na čele se drží Lukáš Zíb, ten oslavil třicátiny už před čtyřmi lety. Druhý Josef Hrabal má o osm roků méně a třetí liberecký Marek Trončinský se vymyká předchozím statistikám, je mu třiadvacet.

Radek Duda v plzeňském dresufoto: Právo/Jan Handrejch

Brankářům vládne sparťanský Tomáš Pöpperle, tomu je sedmadvacet. Za ním se drží dvaatřicetiletý Marek Pinc zpod Ještědu. V nejlepší trojce je i slovenský reprezentační gólman Peter Hamerlík, tomu bylo před týdnem třicet.

Velké překvapení nenajdeme ani u trestných minut. První flek sice drží čtyřiadvacetiletý slávista Petr Kalus, za ním se ale vyrovnali šestatřicetiletý Marek Malík z Vítkovic, třetím je jedenatřicetiletý Jiří Vašíček z Komety.

Současní muži v popředí ale nejsou výjimkou. Proti minulé sezóně se moc nezměnilo. Loni vyhrál bodování po základní části Tomáš Vlasák, letos šestatřicetiletého útočníka provází zranění. Druhý skončil v ročníku 2010/11 Straka, třetí Nedvěd, čtvrtý Petr Leška ze Zlína, který má už také blíže ke čtyřiceti než k třiceti.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice