Hlavní obsah

Jihočechy má spasit baráž s Jihlavou

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Strašlivou sezónu mají hokejisté Českých Budějovic ještě šanci vylepšit. V baráži s vítězem první ligy Jihlavou, která startuje ve středu, je však nečeká lehká práce. Navíc je varuje příklad týmů Kladna a Havířova, které v posledních dvou sezónách nejvyšší soutěž nezachránily.

Foto: www.jihlavske-listy.cz

Hokejisté Jihlavy zahájí barážovou bitvu na ledě Českých Budějovic. Sestoupí i potřetí v řadě extraligový favorit?

Článek

Vypjaté barážové duely byly Jihočechům přisouzeny už dlouho před koncem základní části extraligy. Ze zápasového rytmu ale Budějovičtí vypadli už začátkem února, zatímco Jihlava se bila ještě minulý týden ve finále 1. ligy s Berounem. Dva roky po sobě se větší zápasová rozehranost ukázala velkou výhodou.

"Od nás se čeká, že budeme hru tvořit," řekl trenér Budějovic Radek Ťoupal klubovému webu. "Hlavně nesmíme začít hrát profesorsky, naopak se musíme prezentovat bojovností a dát do hry srdce," vyjmenovával kouč vlastnosti, které jeho tým v této sezóně zrovna nezdobily.

Program baráže
V Budějovicích: 17. a 18. března, případně 25. a 29. března
V Jihlavě: 21. a 22. března, případně 27. března
Všechna utkání začínají v 17.30 hodin, hraje se na čtyři vítězství.

Věří Mezinovi

Jihlava se o návrat do extraligy neúspěšně pokouší od roku 1999, kdy selhala v baráži se Znojmem; teď cítí proti celý ročník chladným Jihočechům šanci. "Je to nepříjemný soupeř s velkou tradicí. Na Vysočině je euforie z postupu a Jihlava má hodně trumfů na své straně. My se musíme umět přizpůsobit hře, která se bude dost odlišovat od extraligových zápasů," uvědomoval si Ťoupal, který se spoléhá na zkušenosti běloruského gólmana Mezina.

"Musí mu ale pomoci i zbytek mužstva," tvrdil kouč, který si ověřil možnosti družstva ve dvou přípravných zápasech proti Mladé Boleslavi (4:2) a Karlovým Varům (6:2). "Odpoutali jsme se od tréninkového stereotypu a vyzkoušeli si taktické varianty," uvedl Ťoupal, který už do elitního prvního útoku počítá s čerstvě uzdraveným kapitánem Robem, jenž by měl nastupovat se Štrbou a Bělohlavem.

Pilovali přesilovky

Jihlava se po dnech oslav připravuje na baráž od neděle. "Kluci měli volno na oslavy výhry nad Berounem," vysvětloval asistent Petr Vlk, který s koučem Petrem Fialou svým svěřencům žádné velké tréninkové dávky neordinoval. "Teď už toho ani moc natrénovat nejde, spíš jsme si zkusili přesilovky a nácvik založení útoku," říkal Vlk.

Jihlavu spíš trápí problémy s beky. Proti Budějovicím nemůže nastoupit zkušený Kuchyňa, který nenasbíral v prvoligové sezóně potřebný počet startů, potíže s koleny sužují dvojici Morava, Staněk. Naopak Kubeš, který pomohl Plzni, se do sestavy vrátí. "Jihočeši musí a my jim to budeme chtít hodně znepříjemnit. Nedáme se jen tak, budeme makat," potvrdil zarputilost Jihlavských útočník Aleš Padělek.

Reklama

Související témata: