Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vyjde Kometě další šéfův návrat na střídačku? Ukáže blízká budoucnost

Když se po skončení minulého extraligového ročníku majitel Komety Libor Zábranský dušoval, že v nové sezoně už zcela jistě na střídačku brněnských hokejistů jako kouč nevstoupí a bude se věnovat hlavně výstavbě nové multifunkční haly, tak se spousta lidí, kteří ho znají, potutelně usmívala. Věděli svoje, a čas jim dal za pravdu. Už po 23 kolech nejvyšší soutěže hlásí velký šéf návrat k týmu, který momentálně figuruje až na jedenáctém místě extraligové tabulky. To absolutně neodpovídá tradičně vysokým předsezonním ambicím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér a majitel Komety Brno Libor Zábranský.

Článek

Téměř se tak opakuje situace z podzimu 2019, kdy ovšem tehdejší trenér Fiala na funkci rezignoval a z klubu zcela zmizel. Nyní stávající kouč Jiří Kalous zůstává, ale právě on si Zábranského na střídačku přizval. Zřejmě v dobré víře, že pod jeho dohledem si budou hráči počínat na ledě zodpovědněji. Navíc přenese zodpovědnost za výsledky i na svého nadřízeného.

Před sezonou notně posílená Kometa totiž zatím v extralize tápe. Odehrála několik velmi dobrých zápasů, avšak hned v následujícím utkání obvykle naopak propadla. Trenér Kalous žehrá především na chyby v defenzívě a (ne)proměňování šancí. To se týká i takových střeleckých es, jakými donedávna byli kupříkladu Američan Peter Mueller nebo centr Petr Holík.

I proto jejich útočnou formaci s kapitánem Zaťovičem trenéři rozdělili, což bylo v předchozích sezonách naprosté tabu. Ani v pozměněném složení však Brňané moc gólů nedávají, a fanouškům postupně dochází trpělivost. Vždyť na třináctou příčku, která po skončení základní části extraligy nebude stačit už ani na předkolo play off, má tým jen dvoubodový náskok. A to Vítkovice odehrály o dva zápasy méně!

Kouč Jiří Kalous během tréninku brněnské Komety.

Zábranského návrat má proto přinést mužstvu potřebný impulz. Prozatím sice nezaznělo, jak si členové realizačního týmu rozdělí kompetence, avšak každému, kdo zná vnitřní poměry v Kometě, je jasné, že majitel klubu bude chtít mít i na střídačce hlavní slovo. Názory na to, zda je to dobře, se však i mezi příznivci Komety různí. Spousta z nich je skálopevně přesvědčená, že bez Zábranského v roli kouče mužstvo na větší úspěchy nedosáhne.

Další, a možná větší část, má však naopak za to, že ziskem dvou mistrovských titulů v letech 2017 a 2018 už dosáhl svého trenérského vrcholu, a spatřují jeho současnou pozici spíš v kanceláři při řízení klubu. Argumentují tím, že v uplynulých dvou sezonách nepředváděla Kometa ani pod Zábranským bůhvíjaký hokej. Letošní jarní vyřazení ve čtvrtfinále play off v pouhých čtyřech duelech od Třince mají všichni ještě v paměti.

Následující týdny a měsíce tudíž ukážou, kdo je blíž pravdě. Zábranský má ještě dost času pozvednout tým k výšinám. Vždyť vrchol sezony je pořád ještě daleko. Anebo je také možné, že i se Zábranským na střídačce zůstane Kometa průměrným extraligovým mužstvem, jemuž ještě pořád zůstává zářivá značka velkého a ambiciózního klubu. I z pozápasových ohlasů hráčů hostujících týmů, jimž se čím dál častěji daří bodově vyloupit brněnskou arénu, lze ovšem vycítit, že porazit Kometu v jejím svatostánku už pro ně není taková událost jako ještě v nedávné minulosti.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.