Hlavní obsah

Jágr: Teď už si hokej nedám znechutit

Martin KézrSport.czPrávo

Jaromír Jágr se díky vypuknutí stávky v NHL mohl znovu vrátit na české zimní stadióny a stal se největší hvězdou hokejové extraligy. Už se dostal do čela kanadského bodování a kam přijede Kladno s Jágrem, tam bývá zpravidla vyprodáno. Není divu, že je na něj upřena velká pozornost a Jágr v rozhovoru pro deník Právo mimojiné přiznal, že občas musí chodit zadním vchodem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaromír Jágr

Článek

Překvapilo vás, že nedělní utkání Kladna na Spartě vyprodalo holešovickou halu, což se v základní části už dlouho nestalo? Je dobře, že diváci na hokej chodí, vždyť se hraje přece pro ně. Já se v každém zápase snažím lidem něco předvést, nebylo to ale úplně ideální, cítil jsem se hodně unavený. Přesto jsem moc chtěl, abychom vyhráli, ale porážkou jsme zase udělali určitě radost fandům Sparty. Atmosféra ale nebyla nenávistná a hlediště potleskem ocenilo i povedenou hokejovou akci soupeře.

Vadí vám pískot diváků? Ne, já jim rozumím. Hlavně aby na nás nepískali v Kladně. Každý přece chce vidět vítězství klubu, kterému fandí a kdybych chodil jako divák na Kladno, tak bych také na soupeře asi občas něco zakřičel nebo pískal.

Jak poučné pro vás byly poslední dvě porážky s nejlepšími celky soutěže Zlínem i Spartou? Někdy je soupeř prostě lepší nebo chytřejší. Oba celky nám nedaly moc prostoru, bránily hodně těsně a hlavně lépe hlídaly střední pásmo. I když se mi zdá, že právě tam se dost pouští takové to držení hráče bez puku. Ovšem kdybych byl fyzicky lépe připraven, tak by mi to nemohlo vadit.

Extraliga má nyní letos poprvé pětidenní pauzu, co vy na to? Když jste na ledě skoro třicet minut za zápas, síly vám rychle odcházejí. Na širších kluzištích taky hra vypadá trochu jinak než v NHL. Akcí před brankami není tolik, takže si třeba vybírám, kdy a jak jít za pukem, protože je nutné rozložit energii. Delší možnost odpočinku vítám, už si potřebuji orazit.

Soupeři na vás zkoušejí osobní obranu, protihráči jsou hodně dotěrní, jak to snášíte? Když nemusím někoho vyloženě vozit na zádech, tak to zkousnu. Nenechám si ten hokej znechutit, jak se mi to stávalo před deseti lety, spíše si hru přizpůsobím, jak potřebuji. Když mi soupeři jdou do těla, to mě nakopne, vadí mi drobné zákeřnosti.

Po sparťanu Richtrovi jste se jednou docela ohnal hokejkou... Naštěstí jsem ho netrefil. To jsou ale spíš věci, které vyplynou ze zápalu do hry. Prát se rozhodně nechci. Navíc se v poslední době ráno brzy budím a už nezaberu, takže večer už nemám tolik sil.

Zatím se ale nikomu nepodařilo vás vyloženě z ledu vymazat, jste nejlepší kanonýrem soutěže a vedete i kanadské bodovaní... Přitom moje forma není ideální, ale já to beru normálně, snažím se udělat co nejvíc pro mužstvo. Já nepotřebuji vést žebříček střelců, ale chtěl bych vidět Kladno co nejvýš.

Nevadí vám, že i mimo led máte neustále někoho v patách? Žiju s tím od mých osmnácti, zvyknul jsem si. I když raději bych hrál dva zápasy po sobě než se probíjet davem fanoušků, kde všichni žadoní o podpisy. Občas prostě neodcházím hlavním vchodem.

Reklama

Související témata: