Hlavní obsah

Šéf HC Mountfield je v patové situaci. Město zařídilo, že Budvar se točit musí

České Budějovice

Plamínek naděje na setrvání extraligového hokejového týmu v Českých Budějovicích zhasíná. Nový šéf klubu HC Mountfield Miroslav Schön se ocitl v patové situaci, když si prostudoval smlouvy o propagaci, kterou loni v říjnu uzavřelo město, jako vlastník zimního stadiónu, s pivovarem Budvar.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté Českých Budějovic. Zůstane klub na jihu Čech?

Článek

Spor o čepování piva v domovské aréně podle Schöna v tuto chvíli nenabízí řešení, které by odvrátilo hrozbu přestěhování. "Na jednu stranu smlouva města s pivovarem sice dovoluje na zimním stadiónu reklamu jiné značky, ale absolutně ne čepování piva jiného pivovaru než Budvaru," kroutí hlavou Schön.

"Proto jsme okamžitě stáhli svou žádost o pronájem bufetů na stadiónů podanou na magistrát. Bylo by to jen divadlo, stejně bychom totiž nemohli zajistit čepování jiného piva než Budvar," říká Schön, podle nějž by klub měl pořád svázané ruce a musel na svých zápasech čepovat pivo pod diktátem smlouvy z října loňského roku. Ta podle Schöna nenabízí žádný prostor k hledání kompromisu, aby HC Monutfield hrál své domácí zápasy v budějovické Budvar Aréně.

„Můžeme se jen podivit tomu, jaký záměr měli primátor Thoma a ředitel pivovaru Boček uzavřením takové smlouvy. V době podpisu smlouvy si totiž museli být dobře vědomi, že hokejovému klubu zapříčiní závažné problémy znamenající nemožnost zachování hokejové extraligy v Českých Budějovicích," uvedl Schön s tím, že hokejový klub je povinen zajistit čepování piva oficiálního partnera extraligy, kterým je nově Radegast.

Budvar byl až do září 2012 oficiálním partnerem extraligy a na stadiónech se točilo jeho pivo, než však smlouvu vypověděl. „Přijde pak skutečně jako vržený nůž do zad skutečnost, že vzápětí si pánové Thoma a Boček podepíší smlouvu o tom, že nikomu nedovolí v Budvar Aréně čepovat jiné pivo. A tím ani neumožní prostor k nějakému jednání, abychom jako klub mohli naplnit naše závazky vůči partnerům extraligy," řekl Schön.

Schön: Plně respektujeme rozhodnutí Budvaru spolupráci s naším klubem ukončit

Pokud se nyní nebude při domácích zápasech v Budějovicích čepovat Radegast, dostane klub smluvní pokutu milión korun za každé utkání. Dohoda se společností BPA sport marketing, která je držitelem práv na extraligu, totiž všem extraligovým klubům přikazuje, že při domácích zápasech mají na stadiónu točit pivo oficiálního partnera soutěže.

Budvar by mohl získat výjimku z oborové exkluzivity, pokud by přispěl částkou alespoň třináct miliónů korun do klubového rozpočtu, což ale budějovický pivovar odmítá udělat. Naopak třeba Starobrno bylo ke Kometě vstřícnější. "Plně respektujeme rozhodnutí Budvaru spolupráci s naším klubem ukončit a nemáme vůči němu žádné nároky ani požadavky," dodává Schön.

V Budějovicích kolem sporu planou velké vášně. "Jedním z prostředků, jak je trochu utišit, je naše rozhodnutí o uzavření diskusního fóra na našich webových stránkách a také oficiálním profilu na Facebooku. Příští týden se sejdu s primátorem Thomou, abych vyslechl jeho návrhy na řešení složité situace," uzavírá Schön.

Nové vedení klubu požádalo BPA o souhlas k poskytnutí smlouvy radě města, aby její členové měli k dispozici všechny podklady. BPA tak podle všeho učiní v případě, že s tím bude souhlasit i Radegast.

Reklama

Související témata: