Hlavní obsah

Pocta Haškovi! Pardubice v neděli vyvěsí jeho dres a číslo devět vyřadí z používání

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Hokejové Pardubice před nedělním extraligovým zápasem se Spartou jako poctu Dominiku Haškovi vyřadí z používání dres s číslem devět, které legendární gólman ve východočeském klubu nosil na zádech. Stane se tak na den přesně po 32 letech, kdy Hašek poprvé za Pardubice nastoupil v nejvyšší soutěži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejista sezóny 2009/10 Dominik Hašek z Pardubic

Článek

Právě 1. prosince 1981 Hašek poprvé naskočil v pardubickém dresu do tehdy československé nejvyšší soutěže a soupeřem mu byla Sparta. Osud tomu tak chtěl, že přesně po 32 letech se před zápasem se stejným sokem dočká vyvěšení makety svého dresu ke stropu pardubické haly a jeho číslo devět už v klubu nikdo nebude smět používat.

„Velice si toho vážím, je pro mě obrovská pocta být mezi legendami, které už u stropu dres mají. Když za mnou Pardubice s tímto nápadem přišly, okamžitě jsem tomu byl nakloněn," prohlásil Dominátor, který s Pardubicemi získal tři tituly pro extraligového mistra v letech 1987, 1989 a 2010.

Během takřka půlhodinového slavnostního ceremoniálu Hašek na ledě ukáže všechny své trofeje, které během své bohaté kariéry získal. Fanoušci tak uvidí třeba Vezinovu trofej udělovanou pro nejlepšího gólmana sezóny NHL, kterou Hašek získal celkem šestkrát. Chybět nebude ani Zlatá hokejka nebo zlatá medaile z olympijských her v Naganu.

Show bude moderovat bývalý hokejista David Pospíšil a na kostce nad ledem poběží záběry a fotografie z kariéry dvojnásobného vítěze Stanley Cupu. Osmačtyřicetiletého brankáře potěšilo, že se prvního vyvěšení svého dresu dočká v Pardubicích. O stejné akci totiž uvažuje i Buffalo. To ale čekalo na oficiální a definitivní Haškovo ohlášení konce kariéry.

V NHL zažil vyvěšení dresu dvakrát

„Pardubice jsou pro mě výjimečné. Narodil jsem se tam, naučil jsem se tam hrát hokej a strávil v nich takřka čtvrtstoletí svého života. A hlavně mi po letech strávených v Americe daly možnost se vrátit a prožít si jeden krásný rok," vzpomíná na rok 2010 zakončený mistrovským titulem.

Během svého působení v NHL byl Hašek u dvou vyvěšení dresů legend. V Detroitu to zažil u Steva Yzermana, při zápase v St. Louis pak u Bretta Hulla. „U Steva ceremoniál zabral skoro hodinu a půl, takhle pompézní to u mě nebude. Ale v obou případech to byl velký zážitek a jsem rád, že jsem mohl být u toho."

Na svou slavnostní akci si Hašek pozval přes stovku svých známých a kamarádů, včetně zhruba padesátky spoluhráčů z osmdesátých let. Po zápase má pro ně navíc připravenou osobní party.

Hašek během své bohaté kariéry získal s Detroitem dvakrát Stanleyův pohár, s národním týmem zase v roce 1998 triumfoval na olympijských hrách v Naganu. Konec aktivní kariéry oznámil celkem třikrát (1999, 2002 a 2008), vždycky ale k hokeji vrátil. Naposledy nastoupil v sezóně 2010/11 v KHL za Spartak Moskva. Poté se pokoušel o návrat do NHL, nicméně neúspěšně.

Reklama

Související témata: