Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 4:2Sparta oslavila své výročí stylově, mistrovskou Plzeň porazila i potřetí v sezóně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Pletka 0 : 1
15. Ton 1 : 1
21. Kratěna 1 : 2
26. Rolinek 2 : 2
30. Pech 3 : 2
31. Rolinek 4 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Dvakrát sice museli dotahovat jednobrankové manko, nakonec si ale slavnostní den pokazit nenechali. Hokejisté pražské Sparty připomínající si stodesetileté výročí klubu porazili v předehrávce 29. kola Tipsport extraligy před více než desetitisícovou návštěvou mistrovskou Plzeň i potřetí v sezóně, tentokrát 4:2. Holešovičtí tak mají na čele soutěže už dvanáctibodový náskok na druhý Hradec, Škodovka zůstává třetí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Tomáš Vlasák (vlevo) a sparťanský forvard Petr Ton v předehrávce 29. kola Tipsport extraligy.

Článek
Fotogalerie

Už od dopoledních hodin si Holešovičtí připomínali klubové výročí, fanoušci mohli na tzv. Den sparťana zhlédnout mimo jiné duel sparťanských legend proti výběru bývalých ruských hvězd nebo unikátní dokument mapující historii klubu. Vrcholem však pochopitelně bylo večerní extraligové utkání s Plzní, do kterého oba celky nastoupily v retro dresech bez reklam.

Před vhozením úvodního buly, čehož se zhostily sparťanské legendy Vladimír Zábrodský s Luďkem Bukačem, klubu na dálku k milníku popřáli prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, prezident Kontinentální ligy Alexandr Medveděv nebo zástupce komisionáře NHL Bill Daly.

To Plzeňští pro oslavy svého soka žádné pochopení neměli. Už od úvodních minut se na ledě jiskřilo, o což se staral především hostující Duda, jenž se už po necelých sto vteřinách hry dostal do křížku se Švrčkem a nebýt rychlého zásahu čárových sudích, vše by skončilo bitkou. Pak se plzeňská šedesát devítka blýskla i hokejovým umem, jenže gólovou radost mu překazila tyčka.

Sparta Plzeň zlomila dvěma góly během 77 vteřin

V jedenácté minutě však Západočeši už do vedení šli, když Vlasákovu střílenou přihrávku tečoval za Pöpperleho záda Pletka. Jenže Pražané odpověděli za necelé čtyři minuty. To si Ton v mezikruží přehodil puk na forhend, aby pak střelou po ledě trefil volné místo mezi betony Machovského.

Plzeň pak ještě jednou vystrčila drápky, když po deseti vteřinách druhé třetiny skóroval Kratěna, od tohoto momentu už ale na ledě začala dominovat Sparta. Ve 26. minutě našel Ton Rolinka a domácí kapitán už neměl problém trefit odkrytou branku. V polovině zápasu pak Jandačovi svěřenci svého soupeře definitivně zlomili.

Nejprve Spartu poslal poprvé v zápase do vedení Pech, aby pak o 77 vteřin později přidal svůj druhý gól Tomáš Rolinek, který na hranici brankoviště tečoval Tonovo nahození.  Právě Ton, nejproduktivnější hráč letošní sezóny, jako jediný ze současného sparťanského kádru pamatuje nepovedenou oslavu stoletého výročí klubu před deseti roky, kdy Holešovičtí doma podlehli Znojmu vysoko 1:5.

Ve třetí třetině už se utkání víceméně jen dohrávalo, domácí si s poklidem hlídali náskok a Západočechy prakticky k ničemu nepustili. O dramatičtější závěr se pak Plzeň připravila sama, když hrála v šesti, a tak se místo plánované power play musela bránit v oslabení.

Hokejová Tipsport extraliga, 29. kola:
HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 15. P. Ton (J. Hlinka, Rolinek), 26. Rolinek (P. Ton, J. Hlinka), 30. Pech (Kumstát, Krejčík), 31. Rolinek (P. Ton, J. Hlinka) - 11. Pletka (Vlasák, J. Jeřábek), 21. Kratěna (Holec, Jiří Hanzlík). Rozhodčí: A. Jeřábek, Pešina - Frodl, Charvát. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 10 122.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Hrbas, Švrček, Krejčík, Gřegořek, Philipp, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, T. Rachůnek - Klimek, I. Rachůnek, Buchtele - Kočí, Simon, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.
Plzeň: Machovský - Jiří Hanzlík, Seman, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, Marcel - Kratěna, Kašpařík, Holec - Duda, Vlasák, J. Sýkora - Indrák, Lev, Pletka - Dvořák, T. Sýkora, Schleiss. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Reklama

Související témata: