Hlavní obsah

Jágr? On je takové světýlko, bude hrát ještě pět let, předvídá loučící se olympijský vítěz Straka

Brno/Plzeň

Zatímco před rokem zařídil rozhodujícím gólem ve Zlíně hokejistům Plzně titul, letos musel skousnout vyřazení už ve čtvrtfinále extraligového play off. Jednačtyřicetiletý olympijský vítěz z Nagana Martin Straka po páteční prohře v Brně 3:4 v prodloužení potvrdil, že definitivně končí aktivní kariéru.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský Martin Straka, jeden z nejlepších hokejistů zlaté éry českého hokeje, ukončil po prohraném čtvrtfinále s Brnem kariéru.

Článek

Proč jste se tak rozhodl?

Měl jsem to v hlavě už nějaký čas. Zdraví mi nedovolí dál pokračovat. Nechci, abych byl na ledě trapnej. Nastal čas přenechat to mladším.

Nemrzí vás, že končíte zrovna po čtvrtfinálovém nezdaru?

Je to samozřejmě smutný závěr. V hokeji to ale bývá jednou lepší, jindy horší. Loni to byla famózní sezóna a ani teď se nemusíme za třetí místo v základní části extraligy stydět. Jenže play off nám nevyšlo, Kometa byla o kousek lepší. Starší hráči, kteří měli naše mužstvo táhnout, těmi pravými tahouny bohužel nebyli. Včetně mě, co si budeme povídat. Mladí byli naopak oporami. Hlavně oni se zasloužili o to, že série s Kometou byla až do konce vyrovnaná. V kabině jsem jim poděkoval a řekl, že mají všechno před sebou. Záleží jen na nich, čeho všeho dosáhnou.

Nechtěl jste se rozloučit raději v Plzni?

Možná bylo lepší, že k našemu vyřazení došlo na soupeřově ledě. V Plzni máme ale fantastické fanoušky, je možné, že nějaká rozlučka tam ještě proběhne.

Co se vám teď honí hlavou?

Po pátečním zápase v Brně jsem se těšil domů, chci si trochu odpočinout. Ale brzy budu muset zase zpátky do práce. V Plzni potřebujeme tým doplnit. Někteří hráči odejdou, a my musíme zapracovat na náhradě. Čeká nás toho hodně.

Na které okamžiky v pětadvacetileté kariéře budete nejraději vzpomínat?

Samozřejmě na triumf v Naganu, to bylo něco naprosto mimořádného. Jsem ale strašně rád i za titul mistra světa z roku 2005. V poslední době si ovšem nejvíc cením loňského plzeňského titulu. Byl jsem v něm zainteresovaný i jako majitel klubu a moc dobře tudíž vím, co všechno jsme pro něj museli udělat.

Zatímco vy se loučíte, Jaromír Jágr, který patří do vaší úspěšné generace, ještě o konci nehovoří...

Jarda bude ještě minimálně pět let ukazovat, co všechno na ledě umí. On je takové světýlko, prostě mimořádný hokejista. Český hokej v posledních letech bohužel upadá a je moc dobře, že Jágra máme. Generační výměna se ovšem zastavit nedá, snad nás mladí časem nahradí.

Ukončil Martin Straka svou bohatou a úspěšnou kariéru v pravý moment?
Ano
76 %
Ne
6,6 %
Měl skončit po loňském zisku extraligového titulu
17,4 %
Celkem hlasovalo 7966 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec