Hlavní obsah

Sparťan Pech předvedl i v play off gesto fair play a znovu přiznal, že nebyl faulován

Praha

Hokejista Sparty Lukáš Pech předvedl, že i ve vypjaté atmosféře extraligového play off je místo na fair play, když vrátil brněnského obránce Tomáše Žižku z trestné lavice. Sám totiž přijel za sudím a řekl mu, že k žádnému faulu nedošlo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brněnský hokejový obránce Tomáš Žižka (vpředu vlevo), sparťanský útočník Lukáš Pech a forvard Komety Jakub Koreis (první zprava) v semifinále play off extraligy.

Článek
Fotogalerie

„Jel jsem s pukem kolem mantinelu a chtěl tam proskočit, Žížovi (Tomáš Žižka - pozn. red.) švihla hokejka a trefila mě do ramene. Sudí sice zvedl ruku, ale já hned řekl, že to nic nebylo," popisoval Pech, který se v obdobné situaci zachoval úplně stejně v listopadu v Třinci.

„Takový projev fair play ve vyhecovaném utkání, to je chlapský čin," tvrdil sparťanský asistent Zdeněk Moták. I z kabiny Komety zazněla chvála na gentlemanství soupeře: „Kdyby se Pech tvářil, že jsem ho trefil do tváře, tak jsem šel na trestnou, ale on na rovinu sudímu řekl, že to bylo jen do prsou. Bylo to od něj pěkné gesto, i tohle by přece mělo k hokeji patřit," líčil brněnský bek.

Sudí rozdali ve čtvrtečním druhém utkání semifinálové série 48 trestných minut, Sparta ale přece jen udržela lépe nervy na uzdě. „Když vám soupeř zajede do gólmana, nebo se pokouší o likvidační fauly, tak to ale musíte řešit. Zatímco my přesně věděli, co a jak chceme hrát, tak brněnští hráči, jak cítili, že ztrácí zápas, byli hodně nervózní," vykládal Pech.

Sparta ukázala lepší hokejovou tvář a dostala Kometu na pražském ledě rychle do úzkých. Tři góly v síti hostů už v první části určily ráz střetnutí a domácím stačily k vyrovnání stavu série. Kometa působila od začátku hodně vztekle, už do poloviny utkání nastřádala jedenáct vyloučení.

Tři góly v první třetině

Hned na první trest hosté doplatili. Když Miller způsobil krvavý šrám v Rolinkově obličeji, Sparta proměnila přesilovku a vedoucí gól měl pro ni uklidňující účinek. „Začali jsme úplně jinak, než to nešťastné první utkání. Dohráli jsme každý souboj, dobře bruslili a nedali Brnu ani kousek místa. Takový hokej se jim zajídal a nutil je k faulům," tvrdil Jakub Krejčík, jehož střela se štěstím propadla Čiliakovi do sítě. Třetí gól přišel o 95 vteřin později a jeho autor Piskáček hned pocítil brněnskou frustraci, když inkasoval krosček od Tomáše Svobody.

V kabině Komety si všichni uvědomovali, že propadli v herní disciplíně. „Absolutně jsme v tomto směru nezvládli první třetinu. Místo koncentrace na hru jsme to chtěli uhádat s rozhodčími," říkal Libor Pivko. „Bylo to docela vyhrocené, jenže jsme moc často hráli ve čtyřech a seděli víc na druhé straně než na svojí střídačce," líčil další útočník hostů Viliam Burian.

Gólman Tomáš Pöpperle pochytal všech 29 střel Komety. „Víc než nula těší srovnaný krok v sérii. První zápas jsme soupeři trochu darovali, takže bylo jasné, že už musíme. Ukázali jsme, že umíme hrát daleko lépe než ve středu a urvali to hned v první třetině," líčil sparťan.

Největší brněnské šance se rodily paradoxně v oslabení. „Jezdili tam sami na bránu, to si musíme pohlídat," odtušil Pöpperle. Hruška před ním dvakrát sám neuspěl. Sólo nedal ani Pivko a Burianovu šanci zastavila tyčka. „Sice jsme párkrát vystihli propadnutí domácích, jenže bez gólového efektu. Když Sparta vedla 3:0, těžko se vracelo do zápasu," mínil Burian.

Postoupí do letošního finále play off hokejové extraligy Sparta Praha, nebo Kometa Brno?
Sparta
58,1 %
Brno
41,9 %
Celkem hlasovalo 9309 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4