Hlavní obsah

Zlín - Brno 5:3Stav série 4:1Zlín slaví druhý titul v historii, mistrem se stal po deseti letech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Köhler 1 : 0
10. Žižka 1 : 1
14. Čajánek 2 : 1
20. Zámorský 3 : 1
26. Zámorský 4 : 1
30. Kuboš 4 : 2
42. Ondráček 5 : 2
50. Němec 5 : 3
Záznam online reportáže

Zlín
Aktualizováno

V loňské sezóně museli po prohraném sedmém finálovém duelu sledovat, jak se z mistrovského titulu raduje Plzeň, teď už se ale hokejisté Zlína dočkali. V pátém finále na domácím ledě zdolali Kometu Brno 5:3 a celou sérii ovládli 4:1 na zápasy. Berani se tak stali vůbec prvním vítězem nově udělovaného Masarykova poháru, extraligový titul vyhráli podruhé v historii klubu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlínský obránce Petr Zámorský se raduje z gólu.

Článek
Fotogalerie

Poprvé se to Zlínu podařilo před deseti lety, kdy ve finále triumfoval nad Slavií. Ze současného kádru Ševců u toho byli Rostislav Vlach (nyní kouč mužstva), obránce Radim Tesařík, útočníci Jaroslav Balaštík, Petr Leška a Ondřej Veselý.

Ten ale páteční utkání musel nuceně vynechat, neboť od disciplinární komise vyfasoval stopku na dva zápasy za faul na brněnského obránce Kempného ve čtvrtém finále. Kromě nejlepšího střelce letošního play off navíc Berani už v sedmé minutě přišli i o dalšího útočníka Filipa Čecha, který si v souboji u mantinelu s Kempným poranil pravé koleno.

V té době už ale domácí vedli. Do utkání sice nastoupila mnohem aktivněji Kometa, hlavně šance Jakuba Svobody s Čermákem volaly po gólech, nicméně po Leškově pasu otevřel na druhé straně skóre Köhler. Brno však odpovědělo po pěti minutách. Žižka si najel na vrcholek levého kruhu a střelou na bližší tyč srovnal.

Čajánek vrátil Zlínu náskok při vlastním oslabení

Hned vzápětí navíc měli hosté ideální příležitost dokonat obrat. Za fauly vysokými holemi obdrželi krátce po sobě trest na 2+2 minuty Leška a klasický menší trest Čajánek, a tak se domácí celé dvě minuty museli bránit ve třech. Nejenže se jim to podařilo, po Čajánkově návratu na led právě zlínský kapitán střelou do levého horního růžku Trvajovy branky vrátil Ševcům vedení.

A když navíc 53 vteřin před první sirénou zamířil do prakticky stejného místa i Zámorský, vedl Zlín už o dvě branky. Od druhé třetiny nahradil Trvaje v hostující kleci Čiliak, čisté konto ale udržel jen necelých šest minut. Krátkou přesilovku 5 na 3 domácí sice ještě nevyužili, v klasické výhodě pak ale napřáhl Zámorský a připsal si svůj druhý gól v zápase.

Kometě pak ve 30. minutě ještě svitla naděje, když vůbec poprvé ve finálové sérii využila přesilovku. Kubošovo nahození od modré čáry zlínský gólman Kašík neviděl a Zlín vedl už jen 4:2. V závěru druhé třetiny si domácí opět vyzkoušeli výhodu dvou hráčů na ledě navíc, Čiliaka ostřeloval hlavně Zámorský, hattricku se ale nedočkal.

Koreisův faul vzal Kometě naději na závěrečný tlak

Jenže krátce po začátku třetího dějství neudržel Čiliak Ondráčkovu střelu a puk se došoural za brankovou čáru. Brňané sice ještě nic nevzdávali, Vojtěch Němec v 50. minutě zase stáhl manko hostů jen na dva góly. Kometa se pak sice dožadovala ještě čtvrté branky, rozhodčí ji ale po poradě s kolegy u videa správně neuznali, protože ji Koreis dosáhl úmyslným kopnutím bruslí.

Dvě a půl minuty před třetí sirénou se Kometa rozhodla risknout hru bez brankáře, Koreis však v útočném pásmu zbytečně fauloval Matějíčka a vzal tak svému týmu naději na závěrečný nápor. Drtivá většina ze sedmi tisícovek fanoušků na vyprodaném stadiónu Luďka Čajky tak mohla začít oslavovat druhý zlínský titul v klubové historii.

Finále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
PSG Zlín - HC Kometa Brno 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Köhler (Leška, Urbanec), 14. Čajánek (Kubiš, Urbanec), 20. Zámorský (Leška, Köhler), 26. Zámorský (Marušák, Leška), 42. Ondráček (Melenovský) - 10. Žižka (T. Svoboda, V. Němec), 30. Kuboš (Žižka, Koreis), 50. V. Němec (Kováčik, Jakub Svoboda). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:6, navíc T. Svoboda (Brno) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7000 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.
Zlín: Kašík - Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, Holík - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, P. Sedláček, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.
Brno: Trvaj (21. Čiliak) - Jan Hanzlík, Dlapa, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - H. Zohorna, Čermák, Pivko - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Vondráček, Koreis, Jakub Svoboda - P. Mrázek, Raška, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.
Konečné pořadí hokejové extraligy v sezóně 2013/14:
1. PSG Zlín
2. HC Kometa Brno
3. HC Sparta Praha
4. HC Oceláři Třinec
5. HC Škoda Plzeň
6. Mountfield Hradec Králové
7. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
8. HC Vítkovice Steel
9. Bílí Tygři Liberec
10. HC Slavia Praha
11. HC Verva Litvínov
12. HC Energie Karlovy Vary
13. Rytíři Kladno - sestup
14. Piráti Chomutov - sestup
Z baráže do extraligy postoupily Mladá Boleslav a Olomouc

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec