Hlavní obsah

Na český led se vrací postavení mimo hru na červené čáře

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Další ročník české hokejové extraligy se bude hrát podle jiných pravidel. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) totiž na zasedání v Českých Budějovicích schválila návrat k postavení mimo hru na střední červené čáře a odpískání zakázaného uvolnění pouze ve chvíli, kdy se dotkne bránící hráč puku. Obě pravidla přitom už v tuzemsku kdysi platila.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto.

Článek

Posuzování zakázaného uvolnění se změnilo v roce 1990 poté, co na začátku stejného roku na následky nárazu na mantinel po jednom z bruslařských soubojů o puk před zakázaným uvolněním zemřel český hokejista Luděk Čajka. Od té doby se hra automaticky přerušovala, jakmile kotouč přešel brankovou čáru.

Nyní se opět vrátíme k tomu, že rozhodčí bude zakázané uvolnění pískat až v okamžiku, kdy se puku dotkne bránící hráč. Podle těchto původních pravidel se ostatně stále hraje v zámořské NHL. Pokud samozřejmě zrovna není výluka.

Ke zrušení pravidla o postavení mimo hru na střední červené čáře došlo v soutěžích IIHF a v české extralize od sezóny 1998/99. Cílem mělo být docílení útočnější hry, ale v poslední době sílily jak v Česku tak na mezinárodní scéně kritické hlasy s tím, že účinek byl spíše opačný. IIHF hodlá o změně také v nejbližší době jednat.

Změny přijaty jednoznačně

"Diskuze byly hlavně o tom, aby tyto změny platily ve všech soutěžích řízených Českým svazem ledního hokeje. Budou navrženy pro ostatní soutěže na středečním výkonném výboru v Praze," řekl ČTK ředitel extraligy Stanislav Šulc.

"Bylo to přijato jednoznačně. Tato diskuze probíhala asi dva měsíce a všichni zjišťovali názory ve svých klubech. Je ale důležité, aby to platilo také především v mládežnických kategoriích. Řada lidi viděla především při loňském Světovém poháru, že tato pravidla zrychlují a zatraktivňují hru," podotkl prezident APK Luboš Koželuh.

Schválena termínová listina

Dnešní jednání APK rovněž schválilo termínovou listinu pro nadcházející ročník. Extraliga začne v pátek 9. září zápasy Vsetín - Slavia, Třinec - Liberec, Sparta - Litvínov, Pardubice - Karlovy Vary, Kladno - České Budějovice, Znojmo - Zlín a Plzeň - Vítkovice. Poslední 52. kolo základní části se bude hrát 9. března 2006 a nový šampion bude znám nejpozději 25. dubna.

"Hracími dny zůstávají pátek a neděle. Vložených úterků bude v nadcházející sezoně více, protože se reprezentační program bohatý," doplnil Šulc s poukazem na únorové olympijské hry v Turíně.

V Českých Budějovicích bylo také odsouhlaseno, že valná hromada APK už nebude odvolacím orgánem proti rozhodnutím disciplinární a sportovně-technické komise. "V minulých letech byla rozhodnutí změněna a nikoliv vždy správně. Bylo tedy schváleno, že o sobě už nebudou rozhodovat samy kluby, ale pětičlenná nezávislá komise složená z lidí fungujících mimo," navázal Šulc.

Reklama