Hlavní obsah

Hanáci se propadli na poslední místo, zbraně ale neskládají

Olomouc

Pouhých pět minut v rozmezí 8. a 13. minuty první třetiny rozhodlo o tom, že Chomutov si v šestém kole baráže o hokejovou extraligu dovezl z Olomouce tři body. Domácí, kteří v té fázi utkání třikrát inkasovali, sice zbraně nesložili, ale Piráti jim toho pak už moc nedovolili a náskok si pohlídali. Zároveň tak udrželi druhé místo v tabulce, zatímco Hanáci klesli na samé její dno.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hokejisté Olomouce Dávid Buc (vlevo) a Jan Knotek.

Článek

V táboře obou soupeřů také byla nálada diametrálně odlišná. Zatímco z chomutovské šatny se ozývalo veselí, z té domácí byla slyšet vzrušená debata a žádnému z hráčů se ven příliš nechtělo. „To víte, že jsme si vše začali vyříkávat a od plic," přiznal útočník Dávid Buc, který mezi novináře přišel první a litoval toho, že stejně jako minule v Českých Budějovicích utekl Kohoutům úvod zápasu. „Asi jsme nebyli dostatečně koncentrovaní a zase jsme na to doplatili. To se nám stávat nesmí a na vlastním ledě zvláště. Každý musíme začít u sebe a dát tomu víc. Myslím, že všichni jsme schopni hrát lépe," tvrdil Buc.

„Je těžké, když od začátku musíte dotahovat dvou až třígólový náskok. Stojí to strašně moc sil, které později chybí," přidal svůj názor obránce Martin Vyrůbalík, podle kterého byl problém v tom, že Hanáci hráli příliš složitě. „Nebyli jsme schopni dostat se přes střední pásmo. A když přece jen, tak jen nahozeními, která nám pochytali. Zlepšení přišlo až ve druhé třetině, ale neproměnili jsme šance a v té třetí jsme už zase byli špatní," měl jasno Vyrůbalík.

Podobně utkání hodnotil i asistent olomouckého kouče Jan Tomajko. „Dostanete-li takové k.o. hned na začátku už podruhé za sebou, je to obrovská rána. Těžko jsme se z toho sbírali. Přesto jsme snížili a vytvořili si pak i tlak. Kontaktní gól jsme však nedali a to nás znervóznělo a závěr jsme vůbec nezvládli," tvrdil viditelně zklamaný Tomajko.

Mažou manko z vlastního ledu

Radost a úleva naopak přímo čišela z hráčů Chomutova. „Bylo to pro nás zatím nejdůležitější barážové utkání. Věděli jsme, že musíme. Strašně moc nám pomohl šťastný úvodní gól z přesilovky. Zachytávali jsme také puky už před modrou čárou a tím dostávali domácí pod tlak. Při našich střelách jsme navíc perfektně clonili. Výborně jsme však i bránili a domácí prakticky k ničemu nepustili," řekl Právu autor dvou gólů útočník Marek Hovorka.

Své svěřence chválil i kouč Břetislav Kopřiva. „Jeli jsme sem v těžké pozici, se ztrátou pěti bodů z domácího ledu, které jsme potřebovali získat někde zpět. Kluci dokázali navázat na výkon se Slavií, který ač jsme prohráli, byl výborný. Perfektně bruslili, dali rychle tři góly a to nás uklidnilo. Za tři body jsme strašně rádi," uvedl Kopřiva.

Zároveň ale zdůraznil, že v druhé polovině baráže vše zůstává otevřené. „Zápasy dál budou nesmírně vyrovnané. Rozhodovat bude momentální forma, štěstí. Musíme zodpovědně bojovat dál," nepodléhal euforii z relativně snadného vítězství chomutovský kouč.

Hotovo zdaleka není ani podle olomouckého Tomajka. „Nemůžeme mít hlavy dole, byť jsme poslední. Pořád je o co hrát. Akorát, že my teď musíme už skoro všechno vyhrát," je si vědom Tomajko. „Nesmíme se dívat na tabulku. Musíme se semknout, zvládnout v úterý doma České Budějovice a budeme zase zpátky. Věřím, že na to máme," neskládá zbraně ani Buc.

Reklama

Související témata: