Hlavní obsah

Lídři Třince včetně mě se neprosadili, litoval Irgl, že velký příběh nedotáhl k dokonalosti

Třinec
Aktualizováno

Ten příběh se do letošního play off zapíše nesmazatelným inkoustem. Přesto mu k dokonalosti něco chybí. Zbyněk Irgl se po vážné nemoci a odebrání rakovinou zasažené ledviny vrátil k hokeji a rval se o svůj první extraligový titul. A ačkoliv na něj nedosáhl, pro mnohé vyhrál i tak. „Moc jsem o tom titulu letos snil. I proto, co se mi přihodilo. Bylo to jediný cíl a sen,“ klopil oči 34letý útočník Třince.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ani jednou nedokázal ve finálové sérii třinecký útočník Zbyněk Irgl překonat brankáře Litvínova Pavla Francouze.

Článek

Do letošního play off jste se zapsal velmi silně. Velkolepě jste se vrátil po nemoci, titul z toho ale není. Jaké bylo to play off?

Jsem strašně rád, že jsem se mohl vůbec vrátit na led a odehrát nějaké zápasy. Ale ten konec je hrozný. Moc jsem o titulu letos snil. I proto, co se mi přihodilo. Bylo to jediný cíl a sen, který se ale nesplnil.

Fanoušci vás osobně obrovsky podporovali. Po finále skandovali vaše jméno i ti z Litvínova. Zaregistroval jste to?

Tohle jsem neslyšel, ale moc všem lidem, kteří mi drželi pěsti a podporovali mě, děkuji. Vážím si toho. Od chvíle, kdy vyšlo najevo, co se mi přihodilo, jsem cítil obrovskou podporu ze všech stran. Bylo to moc příjemné.

Myslíte, že byste mohl být vzorem pro lidi, kterým se něco podobného přihodí?

To je asi vždycky o člověku, jaké má srdce a za čím jde. Pokud má vytyčený nějaký cíl, který je dosažitelný, tak je důležité se nevzdat.

Letošní play off nabídlo kromě vašeho příběhu i příběh o litvínovském čekání na titul nebo o touze Martin Ručinského získat ve 44 letech první ligový titul. Sledoval jste to?

Nečetl jsem v průběhu play off noviny, snažil jsem se to nijak nesledovat. Ale celý Litvínov odvedl výbornou práci, semkli se a hráli výborně celý rok.

Čekal jste, že by i Jiří Šlégr vyjel v sedmém utkání na led?

To určitě ne. Bavil jsem se s ním po prvních dvou zápasech série u nás doma a vím, že má problémy se zády, které by ho na led nepustily.

Mrzí porážka ve finále o to více, že jste měli v sedmém utkání ze začátku evidentně navrch? Litvínov jste přehrávali?

Asi ano. Když jsem viděl ten prvotní nápor, tak jsem opravdu věřil, že těch sil máme více, že do toho půjdeme a že to tam spadne. A jakmile dáme gól jako první, tak se herně ještě zvedneme.

Vy jste měl k úvodnímu gólu hodně blízko. Co chybělo?

Neviděl jsem hráče za sebou. Kdybych věděl, že mám ještě chvíli času, tak bych si ten puk ještě kousek potáhl. Ale v té hře je to tak rychlé, že se mi to nepodařilo zvednout a dal jsem to do betonu.

V první třetině jste dostal pukem do hlavy. Na led jste se pak vrátil až ve třetí třetině. Jak vážná ta rána byla?

Dostal jsem za ucho a motala se mi hlava, tak jsem raději druhou třetinu vynechal. Když se to zlepšilo, tak jsem šel zpátky do hry. Moc jsem věřil, že to urveme a chtěl jsem být u toho na ledě. Všichni jsme do poslední chvíle věřili, že ten gól dáme a znovu to dokážeme otočit. Bohužel tentokrát už se nám to nepovedlo.

Přesto, kdyby vám někdo v prosinci vyprávěl příběh o stříbrné medaili, asi byste to bral, ne?

Kdyby mi v tu dobu někdo řekl, že u toho budu na ledě, určitě bych mu nevěřil. Ale my měli sílu to finále vyhrát. Když přihlédnu na to, jak máme silný tým..., ale finále, to je buď, anebo.

Jak jste to zvládal fyzicky? S tréninkem na ledě jste začal po operaci až v březnu.

Musím říct, že když jsme hráli dva zápasy po sobě, tak ten druhý už to nebylo ono. Cítil jsem, že tělo není v takové pohodě, v jaké by mělo být. Ale bohužel. Tak to prostě je, nemá cenu se na nic vymlouvat.

Co bylo ve finále klíčové? Prohrané domácí zápasy? Především ty první dva?

To bych asi ani neřekl. Tohle je prostě play off a vždy je potřeba vyhrát i venku. Spíše si myslím, že chyběly góly lídrů. Včetně mě. Když nedám za sedm zápasů gól, tak to je znát a je to prostě problém. Lídři mančaftu se neprosazovali tak, jak bylo potřeba.

Čím to? Byl Pavel Francouz tak dobrý?

Chytal opravdu výborně a titul si zaslouží, protože je to skvělý gólman i výborný člověk. Má za sebou skvělou sezónu i play off. Chytal famózně a úspěch Litvínova je především jeho zásluha.

Většina hokejového národa v Česku Litvínovu premiérový titul přála, vnímali jste to?

Ano, samozřejmě. I z toho důvodu jsme chtěli pohár získat pro sebe a ukázat všem, že tu sílu máme a že jsme nejlepší.

Už máte čtvrté stříbro, nejste už na něj alergický?

Právě. Opět jsem prohrál rozhodující zápas. Tohle jsou hodně smutné okamžiky.

Je touha získat titul motivací pro další sezónu v Třinci?

Samozřejmě, i když tak blízko už třeba nikdy nemusíme být. Je potřeba zvednout hlavu a připravit se na příští rok. Musíme ukázat, co v nás je a dokázat to, co letos.

Reklama

Související témata: