Hlavní obsah

Hokejová revoluce! Sparta s Libercem prorazily cestu k placeným kanálům

Praha
Aktualizováno

Tahle zpráva asi celou řadu hokejových fandů zvyklých sledovat přenosy z extraligových utkání na obrazovkách veřejnoprávní televize nepotěší. Nejvyšší hokejová soutěž totiž zahájila minimálně částečný přesun na placený kanál O2 Sport, který bude od sezóny 2018/19 vysílat domácí zápasy pražské Sparty a libereckých Bílých Tygrů. Přidají se i další kluby? V jednání je už Třinec.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hokejisté Sparty slaví s fanoušky postup do finále play off extraligy.

Článek

„Tak, jako jsme vstoupili do fotbalu, vstupujeme i do hokeje. Od roku 2018 se nám podařilo podepsat pětiletou spolupráci se Spartou a Libercem. Jedná se o domácí zápasy, tzn. 26 utkání těchto klubů půjde exkluzivně jen na O2 Sport. Je to důležitá informace pro kluby, protože z toho pro ně plynou vyšší finanční prostředky. Investice nejdou jen do TV práv, ale i do klubů, je to určitá podpora českého hokeje," uvedl na úterní tiskové konferenci ředitel O2 Sport Marek Kindernay.

Vlastníkem vysílacích práv na hokejovou extraligu je marketingová agentura BPA, která má do roku 2018 kolektivní smlouvu s kluby a exkluzivní dohodu o spolupráci s Českou televizí. Krok O2 TV ale naznačuje, že od sezóny 2018/19 dojde v českém hokeji k televiznímu zemětřesení. Blízko dohodě s placenou stanicí je Třinec a zájem je prý i ze strany dalších klubů. „Jsme připraveni jednat. Zájem je. A jsme připraveni jednat i se svazem a BPA," řekl Kindernay.

„Zatím se nebudeme k situaci vyjadřovat," reagovala na informaci Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva společnosti BPA, která je už jednadvacet let výhradním marketingovým partnerem extraligy ledního hokeje a tudíž disponuje souhrnem mediálních, televizních a reklamních práv.

Které kluby by mohly výše zmíněnou trojici následovat? To zatím zástupci O2 Sport tají. Kindernay nicméně Sport.cz naznačil, že je už čtvrtý zájemce, který patří mezi moravské zástupce v extralize. Což by, při deklarované snaze O2 o spolupráci s velkými kluby, mělo ukazovat na brněnskou Kometu.

Záruba: Znehodnotili TV práva extraligy

Šéf extraligy Josef Řezníček v reakci přiznal, že podobný vývoj čekal, byť ne tak brzy. "Osobně jsem něco podobného očekával. Neměl jsem ale indicie, že by k tomu mělo dojít v nejbližší době. Nevidím do kontraktů, které mají kluby uzavřené s BPA. Chápu ale, že dělat sport je pořád dražší a dražší, takže kluby by chtěly víc peněz. Pokud jim někdo nabídku dává a je natolik lukrativní, nedivím se, že se o tuto možnost zajímají. Třeba zahraničním fotbalovým klubům přináší placené kanály až desetinásobně vyšší příjmy než dřív," uvedl.

S tím ale úplně nesouhlasí šéfkomentátor ČT a hokejový expert Robert Záruba. "Česká televize vysílá ligový hokej od roku 1956. Snad to nevyzní pateticky, ale nabídnout fotbalový a hokejový program je součást poslání ČT," napsal na twitter. "Sparta a Liberec prohlášením jen znehodnotily TV-práva celé extraligy," uvedl později v reakci na poznámku jiného uživatele sítě.

„Ne že by nás to nezaskočilo, ale na druhou stranu věřím, že diváci o hokej na ČT nepřijdou, vždyť avizovaná dohoda zahrnuje jen domácí utkání. Nicméně bych nepředcházel, jsou před námi ještě dva roky, během nichž se může stát mnoho věcí," doplnil pro Sport.cz ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Přinda: Hokej má svoji hodnotu

Zástupci Sparty i Liberce dohodu s placenou televizí přivítali. „Je to výborná zpráva pro Bílé Tygry, toto spojení ovšem může pomoci nejen našemu klubu, ale i celému hokeji. Ten má svoji hodnotu a my jsme dlouhodobě upozorňovali na to, že z vysílacích práv nedostáváme tolik, kolik bychom si představovali. Vstup takové konkurence dává najevo, že hokej může stát výš než doposud," poznamenal viceprezident Liberce Lukáš Přinda.

"Nemůžeme si namlouvat, že budeme v Česku nacházet pořád dokola podnikatele, kteří budou sypat každý rok do klubů desítky miliónů. Rádi bychom status quo změnili a O2 Sport nám může pomoci tyto vize naplnit. Je to skvělá zpráva pro český hokej," komentoval budoucí spolupráci předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

BPA do extraligy a jejích klubů pumpuje přes 100 miliónů korun ročně. O kolik si kluby mohou polepšit při spolupráci s placenou televizí ale jejich zástupci komentovat nechtěli. „To je předmětem obchodního tajemství. Nabídka ale byla velmi zajímavá," podotkl Přinda.

Miliardy, tři kanály. A co dál?

O2 se navíc vedle hokeje začala výrazně angažovat i v tenise. V úterý oznámila, že získala tříletá práva na kompletní okruh ženského tenisu z turnajů WTA. A vedení televize neskrývá, že chce rozjet projekt tří sportovních kanálů se zaměřením na fotbal, hokej a tenis.

"Na jeden kanál je sportu hodně. Proto připravujeme tři multidimenzionální stanice," prozradil ředitel O2 TV David Duroň. Televize by do rozvoje chtěla v příštích letech investovat miliardy korun a Duroň naznačil, že úterní tisková konference byla zahřívacím kolem před nášupem dalších informací. "Dnes bych tady musel informačně explodovat. Dejte nám pár týdnů a dozvíte se víc," pousmál se Duroň.

O2 TV má přes 200 tisíc odběratelů

Sportovní kanál O2 v rámci placené O2 TV začal vysílat loni v srpnu a dosud k jeho stěžejním pilířům patřily fotbalové produkty. Společnost získala práva na domácí Synot ligu, Ligu mistrů a vysílá rovněž anglickou Premier League. O tu v příštím roce přijde, protože exkluzivní práva drží na další tři sezóny satelitní operátor Digi CZ.

O2 TV má v současnosti přes 200 tisíc odběratelů a cílí na hranici půl miliónu zákazníků. Po loňském startu roste i sledovanost O2 Sport, nedávné ligové derby Sparty se Slavií vidělo téměř 140 tisíc diváků, dalších dvacet tisíc nasbírala mobilní platforma a čtyřicet tisíc lidí vidělo proslulý boj o vládce Prahy v hospodách vybavených O2 TV.

Jste ochotni sledovat extraligu na placeném kanále?
Ano
3,8 %
Ne
96,2 %
Celkem hlasovalo 47820 čtenářů.

Reklama

Související témata: