Hlavní obsah

Sparta - Liberec 4:1Stav série 2:1Zpátky do minulosti! Sparta po vrácení času řádila, Liberec dojel na fauly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Buchtele 1 : 0
38. Hlinka 2 : 0
38. Mikuš 3 : 0
40. Hlaváč 4 : 0
42. Šimek 4 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Ve finále extraligového play off jsou o krok napřed znovu hokejisté Sparty. Ti v domácí O2 areně před téměř 17 tisíci diváky porazili Liberec 4:1 a v sérii vedou 2:1 na zápasy. Bílí Tygři doplatili na zbytečné fauly - za první dvě třetiny obdrželi jedenáct menších trestů, Vampola navíc i osobní do konce utkání. Pražané využili tři přesilovky, klíčový moment nastal na konci prostřední třetiny. Hlinkův gól byl uznán zpětně až po dvou minutách a jedenácti vteřinách, když šli sudí celou situaci překontrolovat k videu. Odehraný čas po této trefě do prvního přerušení se proto vracel a Sparta následně ještě před druhou sirénou přidala další dvě trefy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty Praha Jan Buchtele (vlevo) a Miroslav Forman oslavují gól během třetího finále play off Tipsport extraligy.

Článek
Fotogalerie

Sparta se do konce série musí obejít bez útočníka Lukáše Klimka, který v předchozím duelu kopnul bruslí Lukáše Dernera, za což obdržel trest ve hře, což znamená automatickou stopku na jeden zápas. Disciplinární komise mu navíc dnes dodatečně vystavila stopku na dalších pět utkání. Místo něj se tak poprvé ve finále dostal do sestavy Pražanů Jan Hlaváč.

Třetí pokračování finálové bitvy začaly oba týmy velice aktivně a zaplněná O2 arena hned od začátku viděla spoustu šancí. V 7. minuté mohl otevřít skóre domácí Buchtele, sám před Lašákem ale branku netrefil. V ještě lepší pozici byl vzápětí Mikuš, před prázdnou klecí mu ale kotouč přeskočil hokejku.

I Bílí Tygři ale byli velice nebezpeční, Birner ve 14. minutě pálil z bezprostřední blízkosti do tyče. O chvilku později se Bulíř elegantní stahovačkou zbavil Netíka, a když ho před Pöpperlem fauloval Mikuš, nařídili rozhodčí trestné střílení. Liberecká 88 v něm naznačila kličku do bekhendu, poté si puk stáhla na forhend, ten jí ale ujel, a tak Pöpperle ani nemusel zasahovat.

Liberec pykal za fauly, Vampola nedohrál

Na přelomu první a druhé třetiny hráli domácí 109 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, naložili s ní ale prachbídně a Liberec se v pohodě ubránil. Jenže Liberečtí dopláceli na svou přehnaně tvrdou hru a sudí jejich fauly trestali. Ještě před vypršením poloviny základní hrací doby obdržel Birner už třetí menší trest a ten už hosté nepřečkali. Poláškovu střelu tečoval Buchtele a Sparta od 30. minuty vedla 1:0.

Severočeši mohli vyrovnat o tři minuty později. Mikuš ve střední třetině nešťastně sklepl puk pro Řepíka, ten se prohnal až před Pöpperleho, ale zamířil jen do něj. Vzápětí ale Derner fauloval Pecha a Sparta hrála minutu a jedenáct vteřin přesilovku čtyři na tři. V ní nejprve odpálil puk za překonaným Lašákem z brankové čáry Ševc, což potvrdilo i video, a následně Hlinka místo odkryté branky zamířil jen do boční sítě.

Liberec si však nedal říct, stále se uchyloval ke zbytečným faulům, a tak vzápětí hrál opět ve třech, tentokrát 99 vteřin proti pěti sparťanům. To nevydržel Petr Vampola, který si zrovna odpykával trest na 2+10 minut. Vyloučení spoluhráče Jelínka nespokojeně komentoval z trestné lavice, načež ho sudí poslali s osobním trestem za nesportovní chování předčasně pod sprchu. A protože šlo již o druhý vyšší trest pro Vampolu v probíhajícím play off, budou se muset Bílí Tygři obejít v úterý bez něj.

Návrat v čase a tři góly Sparty

V dlouhé přesilovce trefil Buchtele tyč a u dorážky Hlinky si sudí nebyli jistí, zda-li se jednalo o gól. Hru tedy nechali plynout dvě minuty a jedenáct vteřin do prvního přerušení, při němž šli celou situaci zkontrolovat k videu. A museli uznat, že Lašák svou hokejkou odehrál puk pryč až za brankovou čárou, a tak měla Sparta dvoubrankový náskok a Hlinka jubilejní padesátý gól v historii extraligového play off.

Čase se pochopitelně vracel zpátky, Sparta tak pokračovala v přesilovce čtyři na tři a Mikuš tečí mezi Lašákovy betony zvýšil na 3:0. Oficiálně tak druhý a třetí gól dělilo jen 22 vteřin. To navíc ještě nebylo z prostřední třetiny vše, Hlaváč v její poslední minutě překonal počtvrté Lašáka, který od třetí minuty přepustil své místo Schwarzovi, jenž se v brance objevil poprvé od 28. února.

Třetí třetina už se tak vlastně dohrávala jen z povinnosti. Liberec ale sympaticky nic nebalil a ve 42. minutě Šimek snížil. Zbytek utkání už si ale Pražané pohlídali a v sérii vedou 2:1 na zápasy. Čtvrtý duel se hraje v úterý od 18:20 opět v O2 areně.

Finále play off hokejové extraligy - 3. zápas:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 4:1 (0:0, 4:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 30. Buchtele (Polášek, Hlaváč), 38. J. Hlinka (Buchtele, Polášek), 38. J. Mikuš (Čajkovský, Kumstát), 40. Hlaváč (Pech) - 42. Šimek (Lakatoš). Rozhodčí: Hodek, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:11, navíc Vampola (Liberec) 10 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 16.758. Stav série: 2:1.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Čajkovský, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Forman, J. Hlinka, Buchtele - M. Procházka, Pech, Kumstát - Sabolič, A. Kudrna, Hamilton - Netík, Dragoun, Hlaváč. Trenéři: Jandač a Moták.
Liberec: Lašák (41. Schwarz) - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, od 41, navíc Plutnar - Bakoš, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Valský, P. Jelínek, Krenželok - D. Špaček, Lakatoš, Stránský - od 41. navíc Ordoš. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín