Hlavní obsah

Crosby a Malkin? Super kluci, říká posila Sparty a vzpomíná, jak jí Jágr v NHL zavařil

Praha

V šestnácti letech se sbalil a vyrazil zkusit štěstí za oceán s cílem probojovat se do vysněné NHL. Hokejového útočníka Dominika Uhra v roce 2011 draftoval Pittsburgh, spíše než v prvním týmu se ale pohyboval na farmě ve Wilkes-Barre a za Tučňáky si na konci roku 2014 zahrál jen dvakrát. I proto se dnes třiadvacetiletý forvard rozhodl ke změně a před nadcházející sezónou se upsal Spartě. Věří ale, že se do nejslavnější hokejové soutěže světa jednou vrátí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hokejový útočník Dominik Uher během tréninku pražské Sparty.

Článek
Fotogalerie

Na farmě Pittsburghu jste strávil poslední čtyři roky. Proč jste nyní se rozhodl k návratu do Evropy?

Ve Wilkes-Barre mě měli rádi a mohl jsem tam zůstat. Jenže já jsem se chtěl v kariéře posunout dál a přišlo mi, že ve špičkovém klubu, jakým je Sparta, se to může podařit. Vždyť Sparta hraje Ligu mistrů, stabilně se v tabulce extraligy pohybuje nahoře. Myslím, že je to pro mě krok kupředu.

Návrat do NHL je ale pořád vaším cílem?

Vidím to tak, že z extraligy do ní můžu mít blíž než z farmy. Když jsem ze zámoří odcházel, Pittsburgh to rozhodně nebral tak, že pálíme mosty. Naopak mě prý budou pozorně sledovat. Ve Spartě asi dostanu jinou roli než na farmě a beru to jako nový začátek. I proto, že evropské ligy jsou více kvalitnější než farma. Když si vezmu Dominika Simona, který k nám přišel loni z extraligy, tak na farmě svým přehledem, rukama i hlavou exceloval.

Doporučoval vám českou extraligu?

Už v průběhu sezóny jsem mu naznačoval, že než se trápit na farmě, chtělo by to nový a svěží start. Dominik mi říkal, že Sparta je špičkový klub, který s hráči umí pracovat. Mluvil o ní jenom v dobrém světle.

Přemýšlel jste v souvislosti s návratem do tuzemské ligy i o reprezentaci?

Hrála při mém rozhodování o návratu jednu z velkých rolí. Z farmy se do ní dostanete jen těžko, zatímco ve Spartě jste každý zápas i trénink pod lupou. Pokud se budu snažit a přijde i trochu štěstíčka, šance na nároďák existuje.

Co vůbec od extraligy očekáváte?

V Americe jsem ji sledoval, třeba v autobuse cestou ze zápasů jsem koukal na záznamy utkání. Myslím, že se tu můžu od kluků hodně naučit a zlepšit se.

Cítíte, že fanoušci od vás coby hráče se zkušenostmi z NHL budou hodně očekávat?

Nějaké tlaky určitě budou, ale vím, jaké výkony jsem schopný předvádět. Chci hrát fyzicky, hodně bruslit a tlačit se do koncovky. Když k tomu přidám i kanadské body, bude to jenom dobře.

Pocházíte z Frýdku-Místku. Jak reagovala vaše rodina a kamarádi, když se dozvěděli, že míříte do Sparty?

Každý si rýpnul, že jdu jako Ostravák do Sparty. Rivalita mezi Prahou a Ostravou je velká, ale všichni jsme přeci Češi. Rodina měla radost, že mě bude mít doma. Ona i kamarádi jsou pyšní, že budu nastupovat za takový tým.

Pojďme ještě k NHL. Bylo těžké se vypořádávat, že až na dva zápasy jste v prvním týmu Pittsburghu nedostal prostor?

Někomu holt není přáno, i když se každý den snažíte hokeji dát všechno. Ale ještě není konec, pořád cítím, že se můžu zlepšit. Teď mám v hlavě jen Spartu. Co bude dál, to už nechám na Pittsburghu.

Jak vzpomínáte na svou premiéru v nejslavnější soutěži proti Tampě a na duel s New Jersey?

Byl to velký zážitek. Vždyť když poprvé obujete jako malý brusle, NHL je pro vás snem. A mně se splnil, i když to byly jen dva zápasy. Byl neskutečný zážitek sledovat, když jsem se oblékal k zápasu, co před vámi dělají takoví špičkoví hráči jako Malkin a Crosby. Snažíte si užít každou minutu.

Jak se k vám hvězdní Malkin s Crosbym chovali v kabině?

Jsou to super kluci. Vědí, že když přijdete z farmy do prvního týmu, jste nervózní. Proto se vám snaží pomoct. Byli to oni, kteří nadhodili první větu a zeptali se na něco, abyste se uklidnil. Oba mi hodně pomohli, abych se cítil dobře.

Dařilo se vám být před premiérou v NHL klidný?

Mám nějaké své rituály, ale ty nebudu prozrazovat, měly by zůstat v tajnosti (směje se). Řekl jsem si, že nesmím vymýšlet věci a naopak ukázat hokej, který jsem hrál na farmě. Ale bylo to těžké. Hlavně na rozbruslení jsem se snažil přesně přihrávat, jenže se mi klepaly ruce. S prvním vhazováním to ale ze mě spadlo.

V zápase s New Jersey jste nastoupil i proti Jaromíru Jágrovi...

A bylo úžasné vidět proti sobě českou ikonu a jednoho z nejlepších hráčů hokejové historie. Snažil jsem si to užít, je to vzpomínka na celý život.

Potkal jste se s ním i na ledě?

Nastoupil jsem sice jen do sedmi nebo osmi střídání, ale bohužel ano.

Proč bohužel?

Před střídáními trenér naší lajně vyloženě zdůrazňoval, že když půjde na led Jágr, naše řada musí okamžitě na střídačku. Jenže oni nás zamknuli v obranném pásmu a vůbec jsem neměl prostor dostat se z ledu. Když jsem pak přišel na lavičku, trenér mi to dal trošku sežrat. Ptal se mě, proč jsem hned nepřišel zpátky. Jenže já opravdu neměl kdy.

I z pokynů tehdejšího trenéra Pens Mikea Johnstona je cítit, jak velký respekt Jágr v NHL pořád má, že?

A bude ho mít do té doby, kdy bude klouzat na ledě. I když už mu je 44, pořád je to jeden z nejnebezpečnějších hráčů v NHL. Loni jsme se v Pittsburghu koukali na jeho procentuální úspěšnost střelby, která je výborná. Ví, kam má puk poslat, a když šanci má, promění ji.

Získají hokejisté Sparty v nadcházející extraligové sezóně mistrovský titul?
Ano
30,6 %
Ne
69,4 %
Celkem hlasovalo 7158 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice