Hlavní obsah

Šestnáctiletý bek Zábranský si debut v extralize osladil výhrou

Hokejisté brněnské Komety pokračují v povedeném vstupu do sezony, když ve 4. kole zvítězili na ledě Plzně 6:3. Ke čtvrté výhře za sebou přispěl i Libor Zábranský mladší, který na západě Čech v šestnácti letech poprvé okusil extraligu. Na premiéru mladičkého obránce ze střídačky dohlížel jako hlavní kouč jeho otec stejného jména.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Tomáš Malec (vlevo) z Brna a Colton Yellow Horn (uprostřed) z Plzně.

Článek

"Já už jsem na to od malička tak nějak zvyklý, takže to pro mě není žádná novinka," komentoval po utkání přítomnost Libora Zábranského staršího na střídačce jeho syn.

Původně neměl zasáhnout do zápasu od začátku, ale po osobním trestu Jozefa Kováčika naskočil do hry již během úvodní třetiny. "Už jsem byl v téhle sezoně u chlapů jednou na střídačce, takže to úplná premiéra nebyla," řekl Zábranský po svém zápasovém debutu. "Bylo to super a moc jsem si to užil. Kluci mi hodně pomohli, abych si věřil," popisoval své předzápasové pocity 184 centimetrů vysoký bek.

"Nervozita překvapivě ani moc nebyla, ale šel jsem do zápasu s respektem. Kluci v extralize jsou silnější a celá hra je rychlejší. Z juniorského hokeje do toho seniorského je to velký skok," našel Zábranský hlavní rozdíly mezi několika věkovými kategoriemi.

"Snad jsem to nějak zvládl"

Soupeři ho během jeho patnácti střídání a necelých 12 odehraných minut rozhodně nešetřili. "Hráči už jsou vyhranější a chytřejší. Je tam úplně jiné herní myšlení. Hlavně rozhoduje síla a rychlost. Na tohle všechno si člověk musí zvyknout," hodnotil Zábranský hokej v nejvyšší domácí soutěži.

"Nevím, jestli jsem se už adaptoval. Snad jsme to nějak zvládli. Hráli jsme jako tým, což nás semklo a tím i ulehčilo můj start," řekl Zábranský, jenž má na kontě i reprezentační starty v kategorii hráčů do 16 let.

Kometa si rozhodující náskok v plzeňské Home Monitoring Aréně vypracovala díky čtyřem trefám už v první třetině. "Hráli jsme jednoduše. Všechny naše góly byly stejné: nahrávka a střela. Myslím si, že jsme hráli celkově dobře," pochválil výkon vedoucího týmu extraligy Zábranský, nejmladší člen jinak zkušeného kádru.

"Hrajeme nový systém, který nám sedl. Přišly dobré posily a všechno si sedlo. Zatím to nese ovoce," hledal Zábranský hlavní body skvělého startu Komety do sezony. "Nálada v kabině je teď hodně dobrá. Jdeme ale do každého dalšího zápasu s pokorou, protože soupeři se na nás určitě dobře připravují," uzavřel Zábranský rozhovor s novináři.

Reklama

Související témata: