Hlavní obsah

Slova libereckého kouče mě mrzela, fanoušci mě odsoudili, vypráví posila Sparty

Praha

Na konci srpna si poranil rameno, s nímž musel na operaci a jeho angažmá v ruském Čeljabinsku tak skončilo už po dvou zápasech. Aby toho nebylo málo, onemocněl do toho český reprezentační útočník Michal Řepík žloutenkou. Dlouhá pauza už se ale chýlí ke konci, sedmadvacetiletý rodák z Vlašimi by 30. prosince rád naskočil do zápasového zatížení. A to v dresu mateřské Sparty, s níž se v průběhu října domluvil na hostování do konce sezóny. Řepík rovněž vysvětluje, proč dal přednost Pražanům před Bílými Tygry, kterým loni dopomohl k zisku extraligového titulu.

Foto: http://www.hcsparta.cz

Hokejový útočník Michal Řepík v dresu pražské Sparty.

Článek

Jak se aktuálně cítíte?

Dobře, od poslední reprezentační pauzy chodím trénovat s týmem na led a zapojuju se do veškerých cvičení. Ještě si potřebuju rameno otestovat v soubojích, ale na konci roku už bych chtěl nastoupit.

Nemáte ještě o rameno podvědomý strach?

Trošku jo a pár zápasů to tak asi ještě bude. Po vážných zraněních kolen či ramen si člověk dává trošku pozor, na druhou stranu to nesmí přehánět. Nesmím myslet na to, co by se mohlo stát. Musím do toho chodit naplno. Až si vyzkouším, že rameno drží, v hlavě se mi automaticky nastaví, že už mě podobné myšlenky nebudou napadat.

Poslední zápas jste odehrál koncem srpna, jste proto po hokeji o to víc hladový?

Moc se těším, nikdy jsem takhle vážné zranění neměl. Pauza byla opravdu dlouhá, sebrala mi půlku sezóny. Vracet se zpátky mě stojí strašné úsilí, není to nic příjemného.

Bylo horší překonat zraněné rameno, nebo žloutenku, která vás rovněž skolila?

Časově jsem se sice déle pral s ramenem, ale po čtyřech pěti týdnech, kdy jsem ho měl zafixované, bych už mohl začít chodit na kolo nebo jinak sportovat. Jenže kvůli žloutence jsem nemohl dělat vůbec nic. Po dvou a půl měsících jsem tak začínal úplně od nuly.

Musel jste držet dietu, jak se projevila na svalové hmotě?

Dieta byla od začátku docela drastická, zhubnul jsem snad osm kilo. Opravdu není jednoduché se po tom vracet a zase nabírat svalovou hmotu.

Trápí vás ještě, že angažmá v Čeljabinsku skončilo tak rychle?

Mrzí to, protože po dobré minulé sezóně jsem se do KHL těšil, chtěl jsem se ukázat. Jenže po zápase a půl to skončilo a kontrakt byl zrušený. Jsem domluvený s agenty, že po sezóně ještě proběhne nějaká komunikace, tak uvidíme.

Nyní před sebou máte jinou výzvu - coby odchovanec Sparty za ni poprvé nastoupíte na seniorské úrovni. Těšíte se na to?

Samozřejmě, hned se mi oživily vzpomínky na doby, které jsem tu v mládí zažil.

Hodně o vás stál i Liberec, kterému jste na jaře pomohl k titulu. Nemrzela vás slova kouče Bílých Tygrů Filipa Pešána, kterého jste svou dohodou se Spartou zklamal?

Trošičku jo. Možná se tak vyjádřil v emocích. S Filipem jsme si volali a byl jedním z prvních, který se mé rozhodnutí dozvěděl. Řekl mi, že to chápe, já zase rozumím tomu, že v Liberci byli zklamaní. Ale rozhodl jsem se podle sebe, aby mi toto angažmá pomohlo do dalších roků. Ve Spartě jsem vyrůstal, v Praze jsem doma. Lidem přijde směšný, že jedním z důvodů bylo dojíždění do Liberce, ale není to sranda.

Nenarušily se vaše dobré vztahy s Pešánem?

Z mé strany se vůči němu určitě nic nezměnilo. Nevím, jak to má on, ale podle mě je profík a bere to stejně. Respektuju ho, je to výborný trenér, který toho pro český hokej v budoucnu ještě hodně odvede.

Bývalí spoluhráči z Liberce váš přesun do Sparty nekomentovali?

Se Švíckem (obráncem Bílých Tygrů Martinem Ševcem) proběhly hecovačky hned, když přišly zprávy o mém přestupu do Sparty. Koukal jsem, že s Libercem hrajeme doma na konci ledna a bude to pro mě speciální zápas.

Jste zvědavý, jak v něm na vás budou reagovat liberečtí fanoušci?

Čekám, že špatně. Co jsem četl, tak pár lidí mě chápe, za což jsem rád, ale spousta lidí mě odsoudila. Asi na mě budou pískat, protože jsou zklamaní, ale se mnou to nic neudělá, naopak mě to ještě víc nabudí.

To by vás opravdu ani trochu nemrzelo, kdyby na vás příznivci, kteří vás na jaře oslavovali po zisku mistrovského titulu pro Liberec, nyní pískali?

Samozřejmě by to zamrzelo. Takhle to ale u nás v Čechách bohužel je, že když hráč přestoupí jinam, lidi jsou ukřivdění. Nemyslím si, že by jinde ve světě pískali na hráče, který by v půlce sezóny oznámil, že od té další jde jinam.

Jaký dojem na vás v této sezóně dělá Sparta?

Tým je silný, jsou v něm výborní hráči a nějaký úspěch by se mohl povést. Nebudu tady ale mluvit o tom, že vyhrajeme titul. I když by to samozřejmě bylo krásný.

Uvědomujete si, že fanoušci od vás hodně čekají?

Nechci se pasovat do role hráče, který Spartu vytáhne k titulu. To vůbec ne. Jsem normální hráč, i když góly se ode mě očekávat budou. Ale je fakt, že play off mám hrozně rád, hokej si v něm užívám a pokaždé se vyhecuju k nejlepším výkonům.

Minulou sezónu jste si poprvé zahrál na světovém šampionátu. Je nyní jedním z vašich cílů si to příští rok zopakovat?

Lhal bych, kdybych říkal, že to tak nemám. Musím se ale ukázat a podávat dobré výkony, aby mě pan Jandač mohl povolat na nějaký turnaj před mistrovstvím. Mojí výhodou by mohlo být, že nejspíš budu mít na konci sezóny víc sil než ostatní. Ale prvořadý je výkon.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec