Hlavní obsah

Prvoligové kluby si stěžují na nový hokejový řád

PRAHA

Zástupci klubů první hokejové ligy jsou rozčarováni novými pravidly, které na čtvrteční valné hromadě Asociace profesionálních klubů (APK) odsouhlasili představitelé extraligy. Ti zrušili baráž, takže nyní bude moci vítěz první ligy postoupit výš jedině tehdy, pokud vedle dalších podmínek zaplatí za soutěžní licenci 25 miliónů korun.

Článek

Ve středu bude změny probírat výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, ale ve své kompetenci nemá moc k tomu, aby cokoliv opravil. Přitom předsedovi výkonného výboru a svazu Vratislavu Kulhánkovi se ne všechno líbí.

"Budu požadovat po těch, kteří na valné hromadě byli, aby mi vysvětlili, jak to myslí s těmi 25 milióny. To je podle mě nesystémové. Jestli je to tak, že s nimi bude disponovat APK, budeme požadovat, ať tu částku složí i ostatní kluby. Ale nařídit nemůžeme nic," řekl v pátek Kulhánek.

Sám je tvůrcem licenčních podmínek, počítal ale s tím, že budou uvedeny do života až od přespříští sezóny. Ve čtvrtek jednání APK zmeškal, protože musel na plénum olympijského výboru.

Hokejové hnutí vstřebává nové informace

Prvoligovým manažerům se nelíbí celý seznam věcí. Třeba provázanost APK s výkonným výborem. "Vždyť v něm sedí šest lidí z APK, to mi přijde docela vtipné," řekl generální manažer letošního vítěze první ligy Ústí nad Labem David Šaffer.

Hokejové hnutí vstřebává lavinu nových informací, povolaní se domlouvají se na společném postupu. Například zástupci první ligy se v úterý sešli na aktivu klubů soutěže, o možných změnách na něm ale nepadlo ani slovo.

Generální manažer Berouna Jiří Drda, prvoligový zástupce ve výkonném výboru ČSLH zdůraznil, že si APK nemůže dělat, co se jí zlíbí. "Ta soutěž pořád patří svazu a APK ji má jen propůjčenou. Čtvrteční rozhodnutí zavání lichvou. Mám jasné stanovisko klubů první ligy, které s tím nesouhlasí," řekl Drda.

První hokejová liga uvažuje o založení vlastního asociace

Trnem v oku je pro prvoligové manažery především to, že zmíněných 25 miliónů půjde na účet APK. "Měly by jít na účet svazu," namítl Drda.

Šaffer dokonce u svých kolegů zjišťuje, jestli by nebyli pro stejné opatření, jaké učinila extraliga. "Mně už tady prošly rukama desítky miliónů od sponzorů a teď můžeme jen sestoupit? Uvažuju o tom, že navrhnu, ať se z první ligy také nebude moci sestupovat," uvedl.

Druhá nejvyšší soutěž žádný řídící orgán nemá, podléhá svazu. "I to je chyba. Už delší čas uvažujeme o tom, že by nějaká asociace měla vzniknout," dodal. Drdovi se Šafferův nápad příliš nelíbí. "Nebráním se mu, ale není to šťastné řešení - dělat to samé, co kritizujeme," podotkl.

Konec baráže nejvíce uvítal Vsetín

Na rozdíl od rozčileného ústeckého manažera byl ředitel týmu finalisty první ligy z Mladé Boleslavi Antonín Miškovský smířlivější. "Já jsem vyrovnaný. Ty podmínky jsou sice tvrdé, ale my teď budeme dělat vše pro to, abychom je naplnili," řekl. I on měl výhrady. "Je to opajcované z NHL, ale tam jsou jiné ekonomické podmínky. Když už, tak by ty peníze měli složit všichni," řekl.

Podle něj je dobře, že mizí baráž. "Pro klub z první ligy byla nevýhodná, protože než do ní došel, byl vysílený play-off," řekl. V Mladé Boleslavi mají v automobilce Škoda silného partnera, proto je středočeský klub považován za žhavého aspiranta na vítězství v lize. "Myslím, že ty nové podmínky nějaký klub splňovat bude," řekl Drda.

Rovněž předseda svazu Kulhánek měl radost, že se už nebude hrát baráž. "Stála spoustu peněz a ve druhé půlce extraligy vyvolávala zbytečnou nervozitu. Přinese to zklidnění, odpadnou podezření z dohod a sponzoři se uspokojí," řekl Kulhánek. Prvoligovým klubům vzkázal, ať si našetří alespoň 60 miliónů korun. "S menšími penězi extraliga hrát prostě nejde," řekl.

Konec baráže uvítal víc než kdo jiný v soutěži Vsetín. Hrozba sestupu odpadla, pro potenciální partnery to je tím pádem jistá investice do reklamy na nejvyšší úrovni. "Pro mnoho z našich sponzorů to je rozhodně pozitivní informace. Určitě to může napomoct i v dalších jednáních," řekl ředitel klubu Oldřich Štefl.

Reklama